Bemanning på Høyås bo- og rehabiliteringssenter

GRUER SEG: – Jeg gruer meg nå til hver eneste natt på Høyås bo- og rehabiliteringssenter, sier Jan Wessel Bjørlin (86).
GRUER SEG: – Jeg gruer meg nå til hver eneste natt på Høyås bo- og rehabiliteringssenter, sier Jan Wessel Bjørlin (86).

– Uverdig behandling på Høyås

Jan Wessel Bjørlin (86) mener bemanningssituasjonen på Høyås bo- og rehabiliteringssenter er uakseptabel. – Jeg gruer meg nå til hver eneste natt, og frykter at rommet mitt kan bli min dødscelle en gang, sier han.

Publisert

Jan Wessel Bjørlin (86) er født og oppvokst i Oslo, men har bodd i Hareveien på Tårnåsen i 45 år før han måtte selge huset.

– Jeg er så utrolig glad i min kone. Da hun som følge av demens fikk plass på Høyås bo- og rehabiliteringssenter, var det for tungt for meg å være alene hjemme. Jeg fikk selvmordstanker og angst, og jeg klarte meg ikke alene, sier 86-åringen.

Måtte vente i en time

For drøye tre måneder siden fikk han også plass på Høyås og er nå en fast beboer der.

– Jeg bor en etasje ovenfor min kones rom og besøker henne hver eneste dag. Det oppmuntrer meg litt. I dag skal jeg innom Skeidar for å kjøpe noen møbler og gjøre det litt mer koselig på rommet hennes, sier Wessel Bjørlin.

I går ble 86-åringen plaget av mareritt og ringte til nattevakten på Høyås rundt klokken 05:00 for å kunne snakke litt med noen og roe seg ned, men ventetiden tok mye lengre tid enn ventet.

– Jeg gruer meg nå til hver eneste natt, og frykter at rommet mitt kan bli min dødscelle en gang.

– Etter å ha ventet på svar i en time, ble jeg redd. Jeg klarte ikke å ta på meg sko, så jeg måtte gå barbeint for å lette etter hjelp. Jeg ble veldig nervøs og engstelig som følge av dette. Hva skjer hvis jeg plutselig får hjertestans og trenger hjelp om natten? Jeg lurer på om det kommer noen sykepleiere hvis jeg plutselig trenger hjelp, og hvor fort de klarer å komme, lurer han på.

Tårnåsen-mannen mener at det ikke er akseptabelt å ha så få sykepleiere.

– Jeg gruer meg nå til hver eneste natt, og frykter at rommet mitt kan bli min dødscelle en gang, sier han.

– Måtte ligge i tiss i to timer

– En pasient måtte ligge i sitt eget tiss i to timer! Det er en uverdig behandling av pasienter. Det er uakseptabelt.

Wessel Bjørlin frykter at mange pasienter på Høyås kan bli rammet av bemanningssituasjonen.

– Det er ikke bare meg som opplever dette som vanskelig. En pleiepasient jeg kjenner som ligger på en langtidsavdeling fortalte meg at hun måtte vente på en sykepleier i to timer for tre-fire dager siden. Hun måtte altså ligge i sitt eget tiss i to timer! Det er en uverdig behandling av pasienter. Det er uakseptabelt, sier 86-åringen.

– Det finnes ingen aktiviteter på avdelingene på dagtid. Det er ikke lagt opp for noe som helst.

Ingen aktiviteter på dagtid

Ifølge Wessel Bjørlin er det åtte beboere på avdelingen hans hvorav seks av disse har et stort pleiebehov. 86-åringen sier han savner aktiviterer på dagtid.

– Det finnes ingen aktiviteter på avdelingene på dagtid. Det er ikke lagt opp for noe som helst. I løpet av de tre månedene jeg har vært her har jeg aldri sett noen som helst sykepleiere i dagligstuen hvor vi spiser mat og ser på tv. Vi er overlatt til oss selv, sier Wessel Bjørlin.

Forventet bedre tilbud

– VELDIG LEIT: – Det er veldig leit at noen kan sitte med slike opplevelser, sier virksomhetsleder på Høyås bo- og rehabiliteringssenter, Kristine Lund.
– VELDIG LEIT: – Det er veldig leit at noen kan sitte med slike opplevelser, sier virksomhetsleder på Høyås bo- og rehabiliteringssenter, Kristine Lund.

– Jeg forventet et mye bedre tilbud og mange flere pleiere enn de få som er der i dag, sier Jan Wessel Bjørlin skuffet.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i dette, men det er veldig leit at noen kan sitte med slike opplevelser.

Han sier at da han fortalte om sine bekymringer til ansatte på avdelingen hans, sa de at det var for lite folk på huset og at det handlet om kapasitet.

– Jeg vil bare presisere at det ikke har noe med sykepleierne å gjøre. De er verdens snilleste mennesker og gjør så godt de kan ut i fra rammene de har. Problemet ligger hos kommunen og lokalpolitikerne, og systemet i tidligere Oppegård. Kommunen bør ansette flere sykepleiere. Slik som situasjonen er nå er det helt håpløst, sier 86-åringen.

– Kjenner meg ikke igjen  i dette

– Jeg kjenner meg ikke igjen i dette, men det er veldig leit at noen kan sitte med slike opplevelser, sier virksomhetsleder på Høyås bo- og rehabiliteringssenter, Kristine Lund.

Hun sier de har 130 årsverk fordelt på 111 pasienter for tiden.

– Det er veldig vanskelig å rekruttere sykepleiere for tiden. Vi har hatt stort hell ved å  klare å fylle opp de ledige stillingene. Vi har ansatt seks nye sykepleiere i løpet av det siste halvåret og er veldig fornøyd med dette, sier Lund.

Ni ansatte per 111 pasienter om natten

Virksomhetslederen sier at i en avdeling med åtte pasienter er det to ansatte på dagtid.

– Antall ansatte på senteret totalt varierer fra dag til dag og er avhengig av blant annet turnusordningen, men det er snakk om mellom 35 og 40 ansatte som jobber i avdelingene, inkludert avdelingsledere, sier Kristine Lund.

Leger, fysio- og ergoterapeuter og ansatte i administrative- og driftsstillinger kommer i tillegg til dette, ifølge henne. Hun sier at for noen måneder siden ble det også ansatt leder for kultur og frivillighet på Høyås, i en nyopprettet stilling. Vedkommende jobber med å utvikle og tilrettelegge tilbudet for pasienter.

Virksomhetslederen på Høyås sier at det er lavere bemanning om natten siden det er lite som skjer da.

– Da har vi totalt ni ansatte på 111 pasienter på senteret. Hvis pasienten eller beboeren måtte vente på hjelp i en time eller to om natten, da måtte det sikkert ha skjedd noe spesielt, sier Lund. 

Hun ønsker ikke å kommentere de konkrete hendelsene av hensyn til taushetsplikten.

Samtaler rundt måltidene

Når det gjelder påstanden om manglende aktiviteter for pasienter på dagtid, sier hun at det ikke stemmer.

– På avdelingene (red. anm.: i dette tilfelle er det snakk om en større avdeling på 32 pasienter, fordelt på fire boenheter) fokuserer vi på samtaler rundt måltidene, og har enkelte samlingsstunder og turer en gang i blant, sier Lund.

Ifølge virksomhetslederen har de fellesaktiviteter for alle pasienter på senteret hver eneste dag og enkelte kvelder hver uke.

– Forrige uke  hadde vi to konserter hos oss, vi har bingo på dagtid en dag i uke og nærbutikken er åpen på kveldstid et par ganger i uken, men det er sikkert ikke alle pasienter som finner seg til rette med det tilbudet vi har, sier Lund.

Hun sier at de også har et godt samarbeid med Røde Kors, som jevnlig stiller med besøkshunder, besøksvenn og lesevenner.

Les også: Åpner nærbutikk på Høyås

Powered by Labrador CMS