KOMMER TIL KOLBEN: 12. desember spiller Bjørn Eidsvåg i Kolben.
KOMMER TIL KOLBEN: 12. desember spiller Bjørn Eidsvåg i Kolben.

– Det er stas å spille i Kolben

Den levende legenden Bjørn Eidsvåg lover en «hitparade» av de sjeldne når han og bandet inntar Kolben 12. desember. Kanskje settes det også en Norgesrekord.

Publisert Sist oppdatert

Det sies nemlig litt fleipete at Kolben har «Norgesrekord i Bjørn Eidsvåg-konserter». Det ser hovedpersonen slett ikke bort fra at kan være sant.

– Jeg har ikke tall på det, men den som har sagt det kan ha rett. Muligens er Lillestrøm helt oppi der også, men Kolbotn er definitivt et av stedene vil har spilt mest. Det er dessuten er nærmest perfekt sted for meg med tanke på reisevei, sier Eidsvåg, som er bosatt i Oslo.

Til tross for de mange besøkene, er det likevel ikke all verdens av lokale faktaopplysninger han kan «briefe med», til Oppegård Avis.

– Kan det stemme at Thomas Seltzer er fra Kolbotn? Det har i alle fall ikke skjedd at vi har møttes uten at han har fortalt en eller annen historie fra Follo, ler han. Ja, og så kommer vel Radka Toneff derifra, gjør hun ikke? briljerer Eidsvåg, før han rutinert legger til:

– For meg er Kolbotn først og fremst et fint sted å spille, og det er stas å ha et hus som møter oss med så stor velvilje som de alltid gjør her ute, sier han.

– Ikke interessant for meg

Han har med andre ord hverken Helene Olafsen eller vår lokale alpinbakke-legende Ludvig Daae, forrest i hjernebarken når han tenker på Kolbotn. Men hva synes han egentlig om at den 1.48 minutter lange jodlelåten «Ludvig Daae» er Norges mest populære låt akkurat nå ifølge Spotify?

– Jeg tenker vel ikke så mye om det, sier han og ler. – Men det bekrefter det forholdet jeg har til Spotify og at det er mange ulike måter å gjøre musikk på. Sånne lister er sjelden et kvalitetstegn, så det er ikke nødvendigvis der man finner god musikk, sier Eidsvåg.

Han legger for ordens skyld til at han slett ikke har fasiten på hva som er god musikk.

– Musikk er tilgjengelig i dag, og det er ungdommen som legger føringer. Jeg aner egentlig ikke hvor jeg er på vei nå, men for å oppsummere, så bekymrer det meg ikke det hele tatt. Det er egentlig mest gøy, men det er ikke interessant for meg, sier Eidsvåg.

HELENE PÅ TOPP: Slik ser listen over de mest populære låtene i Norge akkurat nå ut.
HELENE PÅ TOPP: Slik ser listen over de mest populære låtene i Norge akkurat nå ut.

Ingen julekonsert

Når han og bandet inntar Kolben 12. desember er det kjemisk fritt for julestaffasje.

– Dette er ikke noe julekonsert, for det er det mer enn nok av andre som tar seg av. Dette blir en Bjørn Eidsvåg-konsert som består av mine mest kjente sanger. Du vet, på grunn av tjenester som nettopp Spotify, kan jeg til en hver tid se hva folk lytter til, og det gir meg en slags pekepinn på hvor vi skal legge oss, sier han.

Før hendte det at han var litt «vrang» og lot være å spille noen av de mest populære klassikerne, men den slags motvilje er det for lengst slutt på. Han gir folk det de vil ha.

– Jeg havner ikke i bråk, men det kan nok bli litt roping fra salen om jeg går av uten å spille låter som «Mysteriet deg», «Skyfri Himmel» eller «Floden». Jeg gjorde det en periode, i den tro at jeg skulle oppdra folk til å sette mer pris på andre, mer ukjente låter, men det var et mislykka prosjekt. Og det skjønner jeg, for jeg var en gang på en Paul McCartney-konsert hvor han ikke spilte en eneste Beatles-låt. Da går folk skuffa hjem, sier han.

Fortsatt sulten

HAR DET GØY: Bjørn Eidsvåg sier han ikke har noen planer om å gi seg med konserter.
HAR DET GØY: Bjørn Eidsvåg sier han ikke har noen planer om å gi seg med konserter.

Den populære rockepresten har rukket å bli 67 år og har sannsynligvis tjent mer enn nok penger til å kunne nyte en god flaske rødvin, akkurat når han vil resten av livet.

Det er derimot ikke snakk om å roe ned eller å gi seg. Sulten er der fortsatt.

– Av og til kan jeg tenke at nå har vel sikkert folk fått nok snart, eller at jeg har fått det, men det er kortvarig. Det er dette som er livet mitt. Jeg får til stadighet påminnelser om hvor mye glede det gir meg, og jeg ser den «driven» bandet fortsatt har. Det er fortsatt veldig gøy å spille konserter, sier Eidsvåg.

Tenker smått

Du har vel stort sett spilt i hver i hver eneste lille bygd i Norge etterhvert. Finnes det et sted, eller et lokale, som du bare må få spilt i, før du legger gitaren på hylla?

– Det var et gøyalt spørsmål. Vi gjorde faktisk en spesiell konsert på denne turneen, for folk som hadde bestilt oss til et lukket arrangement på en liten restaurant. Da spilte vi så akustisk og nakent som det er mulig å få det. Det var utrolig fint, og jeg tenkte etterpå at dét kunne jeg tenkt meg å gjøre litt mer av. Å skalere det ned til det formatet og spille på mindre steder og klubber, fremfor å tenke stort, sier Eidsvåg.

– «Floden» er ikke erotisk

I løpet av et langt liv som artist, og til stadighet i rampelyset, har det også dukket opp noen rare historier eller rykter rundt Eidsvåg. Det som har vokst seg sterkest, er delvis av det grovkalibrede slaget.

– Jeg googler ikke meg selv, men jeg har hørt mye rart om meg selv opp gjennom. Den historien som kanskje har vokst seg sterkest, og som jeg har vært mest fortvilet over, er at låten «Floden» er skrevet som noen slags erotisk vise. Selv trodde jeg at jeg skrev om kjærlighetskraften, ja nesten om Gud, da jeg skrev den teksten. Jeg kan derfor garantere, en gang for alle, at det ikke handler om verken erotikk, fantasier eller om våt sex når jeg synger om «å vasse i sivet ditt». Jeg skal gladelig innrømme at jeg var fortvilet over dette en periode, men nå spiller det ingen rolle lenger og jeg kommer til å spille låten så lenge folk vil ha den, sier Eidsvåg.

Vil du ha den, så vet du hva du skal gjøre 12. desember. Det er fortsatt noen billetter igjen på kolben.no.

Powered by Labrador CMS