TROLLÅSEN SENTER

TO BYGGETRINN: Slik kan Trollåsen senter se ut når hele planen er realisert.

Nytt forslag for Trollåsen senter

Utvikling av Trollåsen senter har stått på vent i flere år. Senteret kan bli utviklet med et nytt helsesenter, en større dagligvarebutikk, 15 leiligheter og et offentlig torg dersom det går etter planen.

Publisert Sist oppdatert

– Hensikten med planen er å legge til rette for en utvikling av Trollåsen senter til en funksjonsdyktig lokalt senter, med et nytt helsebygg, en dagligvareforretning med parkeringsanlegg i kjelleren og muligheter for boliger over forretningen, skriver plankonsulent Ketil Kiran i ARCHUS arkitekter AS i planforslaget, som ble sendt inn til Nordre Follo kommune den 22. desember 2021.

Oppstarten av arbeidet med detaljregulering av Trollåsveien 21-29, som eies av Mastemyr Eiendom AS, ble varslet i september 2020, men det har vært jobbet med planen i mange år.

Les også: Planer om nytt helsesenter og boliger på Trollåsen senter

Null-alternativet

Grunneieren vil foreløpig ikke kommentere saken. Oppegård Avis har tidligere skrevet at Fylkesmannen satte en stopper for det forrige planforslaget, som ble sendt inn i 2020, etter én naboklage.

I det nyeste planforslaget fra desember 2021 påpekes det at hvis det ikke skjer noen utbygging av senteret, vil det få flere konsekvenser. Bygningen som rommer helsesenteret er nemlig for liten, og den har ikke lokaler som tilfredsstiller dagens virksomhet og krav.

– Dersom helsesenteret ikke får nye lokaler, vil leger, tannleger og fysioterapeuter trolig måtte finne lokaler andre steder. Og uten disse nøkkelfunksjonene er det tvilsomt om de øvrige helserelaterte servicetilbudene vil bli opprettholdt. Tilbudet til nærmiljøet blir redusert, og eksisterende innbyggere må søke disse tjenester lenger unna, noe som med stor sannsynlighet vil føre til mer personbiltrafikk, skriver Kiran i planforslaget.

Politisk behandling i mai

Planforslaget er nå under behandling i kommunen.

– Vi jobber for å få det fram til førstegangsbehandling i Utvalg for areal, klima og byggesak behandling i mai. Hvis utvalget vedtar å legge det ut på høring, vil det bli lagt ut på offentlig ettersyn i seks uker før sluttbehandling, sier Arild Øien, leder for byutvikling og arealplanlegging i Nordre Follo.

To byggetrinn

Planen er foreslått realisert i to byggetrinn. Det er planlagt et nytt helsesenter samt butikklokalet med overliggende boliger på tomten. Begge byggene er foreslått bygget med fire etasjer og flate tak.

PLANOMRÅDET: Planområdet, som ligger cirka halvannen kilometer fra Kolbotn sentrum, er på 12,6 dekar i areal, hvorav eiendommen til dagens Trollåsen senter utgjør cirka halvparten av arealet.

Senteret består i dag av to bygninger fra 1980-tallet. Den største bygningen, som rommer en KIWI-butikk, frisørsalong og noen mindre servicevirksomheter, har også et personalrom i en messanin-etasje under et løftet tak. Sidebygningen har kun én etasje og inneholder dagens legesenter.

Nytt helsesenter

I første omgang skal dagens legesenter erstattes med et nybygg på fire etasjer. Det nye helsesenteret er planlagt oppført sørvest for dagens bygning med KIWI-butikk.

Helsehuset skal samle alle de helsetjenestene, som i dag er fordelt på de to eksisterende bygningene, og samtidig gi mulighet for en nødvendig utvidelse av virksomhetenes areal for å møte dagens behov.

Når det nye helsesenteret står klart, skal det eksisterende legesenteret rives, og dagligvareforretningen (KIWI) vil overta alle de ledige arealene i det samme bygget.

FASADER: Illustrasjonen viser fasadene til helsehuset, sett fra nordøst og sørøst.

Byggetrinn to

På et senere tidspunkt, om noen år, skal dagens dagligvareforening erstattes med et nybygg som bruker taket til å lage boliger over tre plan med foranliggende terrasser.

– Avgjørende for konseptet er at dagens forretning (dagligvarebutikk) skal bygges senere enn helsehuset, understreker plankonsulenten i planforslaget.

Dette er for å unngå at driften av dagligvarebutikken påvirkes av anleggsarbeidene med helsesenteret.

15 nye boliger

Ifølge forrige planforslag skulle det bygges 18 leiligheter. Nå dreier det seg om 15 nye boliger, fordelt på tre etasjer over dagligvarebutikken.

Størrelsen på de nye boligene skal variere fra 52 til 92 kvadratmeter per leilighet, for å legge til rette for en normal blanding av beboere, både enslige og familier. Tre av leilighetene planlegges med tre soverom, tre ytterligere leiligheter skal ha fire soverom, mens resten er tre-roms leiligheter med to soverom.

Alle nye boliger vil være universelt utformet og får rikelig tilgang på sol. De får også privat oppholdsareal (balkonger) mot vest, det vil si på motsatt side av Trolldalen barnehage, som vil ligge rett bak nybygget. Alle boenheter får også sykkelparkering ved inngangen til boligene.

Uteoppholdsarealet til de nye boligene vil ligge mellom barnehagens utearealer og det offentlige torget. Det sistnevnte skal anlegges ved det nye helsesenteret. Torget vil bli opparbeidet som et møtested for besøkende til senteret og for alle beboere i nærområdet. Planen legger også til rette for at det kan etableres et serveringssted (kafé) i tilknytning til helsesenteret og dagligvarebutikken.

NYBYGG PÅ FIRE ETASJER: Illustrasjonen er hentet fra risiko- og sårbarhetsanalysen fra 10. desember 2021, og viser de planlagte tiltakene på den aktuelle tomten.

55 p-plasser for bil

De to nybyggene skal knyttes sammen i parkeringskjelleren slik at besøkende til senteret som parkerer i kjelleren kan benytte heis eller trapp i helsehuset som atkomst både til helsetjenestene og butikken.

Kun ti av de totalt 55 p-plasser for bil og åtte p-plasser for motorsykkel er foreslått plassert på terreng.

Det er planlagt 26 p-plasser for bil, to og en halv p-plasser for motorsykkel og 32 p-plasser for sykkel knyttet til helsesenteret. For dagligvarebutikken er det foreslått elleve p-plasser for bil, to p-plasser for motorsykkel og 31 p-plasser for sykkel. For boliger er det foreslått 18 p-plasser for bil, tre p-plasser for motorsykkel og 40 p-plasser for sykkel.

Videre står det at 27 av de totalt 37 p-plassene for dagligvarebutikken og helsesenteret, vil ligge i et felles parkeringsanlegg under butikken og blir først realisert i andre byggetrinn. Det presiseres at i første byggetrinn må all parkering fortsatt skje på bakken, på begge sider av forretningen, som i dag.

Det er også planlagt en ny gangtrasé fra den offentlige gangveien som tar av fra Trollåsveien.

Trafikkvurderingen foreslår å endre utformingen av bussholdeplassen, og ombyggingen fra busslomme til kantstopp vil kreve investeringer i det kommunale veinettet.

Sol og støy

I risiko- og sårbarhetsanalysen fra 10. desember 2021 kommer det også frem at boligbyggingen på toppen av dagligvarebutikken blir en del høyere enn dagens bygg,

Det presiseres at lysforholdene ikke skal forandres innenfor åpningstider av barnehagen som følge av at bygningen ligger nordvest fra barnehagen. Sol- og skyggestudier viser at utbyggingen ikke får negative konsekvenser for eksisterende boliger eller barnehagen.

Det kommer også frem at støv og støy tilknyttet veiene (Trollåsveien, E18 og Mosseveien) kan påvirke oppholdskvaliteten i boligetasjene. Boligens fasade mot vest vil ligge i gul støysone. Ifølge støyrapporten ligger plagegrad for veitrafikk på om lag 20 prosent.

Boligene skal organiseres slik at de gjennomgående leilighetene får én stille side for soverom. Ensidige leiligheter skjermes med støydempende vinduer. Alle private balkonger får tette brystninger, som i kombinasjon med innglassing vil skjerme mot trafikkstøyen.

Powered by Labrador CMS