SPEKTAKULÆRT: Boligen i Fjellsvingen på Kolbotn rommer MYE mer enn du tror ved første øyekast. Blant annet en helt ufattelig rå kinosal.

Historisk Kolbotn-hus kan bli ditt

Mari og Magnus investerte svette, tårer, søvnløse netter og alt av kroner i drømmekåken. Nå kan den bli din.

Publisert Sist oppdatert

Du er sannsynligvis ikke gammel nok til å huske landhandelen mellom Nordbråtenveien og Fjellveien – i det som i dag heter Fjellsvingen. Men i det flotte blå huset fra 1913, som én gang var rødt, var det butikkdrift til så sent som på starten av 1970-tallet.

Du vet, en av de små nabolagsbutikkene hvor du kunne kjøpe både poteter, godteri og kjøtt.

– De kunne nok skaffe kundene det meste på den tiden, sier Steinar Karlsrud fra Oppegård Historielag.

Han husker butikken godt.

– Ja, jeg husker den godt. Jeg har blant annet minner om at det hang masse varer i taket. Det var Odd Christiansen som drev butikken i den perioden jeg husker. Det er mulig han overtok den etter faren sin, sier Karlsrud.

Det siste er nesten helt riktig. Det var helt korrekt Odd Christiansen som drev butikken, men butikkeieren overtok driften fra Kolbotn Samvirkelag. Det skriver i hvert fall Oppegård Historielag i sin kalender fra 2007:

HISTORISK: Her er butikken og boligen omtalt i Oppegård Historielags kalender fra 2007 - Butikkene som forsvant. Det er for øvrig en perle av en utgivelse for nostalgikere.

Et hus med overraskelser

Nok om gamle butikk-minner. For ekteparet Mari Krogh Skaugen og Magnus Walter Tindberg har huset de kjøpte i 2016 en helt annen historie. Den historien er ikke bare rosenrød.

Det er nemlig ingen overdrivelse å si at det da var i en ganske annen stand, enn det er nå.

– Vi visste det var mye å gjøre, men ikke i nærheten av det det ble. For hver ting vi tok vekk, så kom det nye overraskelser. Noen få kule, men flest dårlige, ler de.

AUTENTISK SKILT: Dette skiltet, fra den Norske gjær og spritfabrikker AS, kom til syne under renovering.

Den verste kom i februar 2017.

– Vi var vel kanskje ikke verdens beste til å lese prospekt på det tidspunktet vi kjøpte huset, så vi har fått vår del av overraskelser. Totalrenovering er en grei beskrivelse. En dag fikk vi beskjed om at «hvis det snør nå, så tror vi taket dere vil falle ned». Det var en ugunstig beskjed å få i februar, så da ble det riving av tak da, forteller ekteparet.

UTEN TAK: Sånn kan det gå når man ikke leser prospektet godt nok. Det tilhører heldigvis historiebøkene i dag.
STORT ARBEID: Ekteparet var ikke helt klare over hvilket arbeidsomfang som ventet da de kjøpte det historiske huset i 2016.

Egen kino

Det er knapt et rom som har fått stå urørt, men det aller mest iøynefallende er og blir kinoen i kjelleren. Det var Magnus store drøm fra barndommen.

– Mormor og morfar i Trondheim var veldig film- og kunstinteressert og hadde et lignende rom i sitt rekkehus, med gamle filmplakater og håndtegnede film-motiver på veggene, deriblant Rosa Panteren, forteller han.

INNGANG: Nei, dette er ikke inngangspartiet i en ekte Oslo-kino. Det er i kjelleren i Fjellsvingen.
AUTENTISK: Tid, tanker og kroner har gått med til å skape et fantastisk opplevelsesrom. Kinostolene er selvsagt ekte vare.

Morfaren var forut for sin tid, hadde montert opp et eget lerret og stod i døra og «solgte» billetter. Med så fantastiske barndomsminner er det ikke rart det ble en «kopi» i kjelleren på Kolbotn.

Og det er en ellevill, og ultranostalgisk, opplevelse å få tre inn i det alle helligste. Her er det så autentisk som en selvlaget kjellerkino på Kolbotn kan bli. Det er filmplakater på veggene, korrekte Freia-produkter i monterne og kino-seter som selvsagt har gjort jobben på en ekte kino. For å nevne noe.

– Det har alltid vært drømmen å ha et sted å samle familien og henge ut sammen. Her har vi hatt noen fantastiske opplevelser. Det er skikkelig vemodig å skulle flytte fra dette. Vi kjenner på det, forteller Magnus.

SNADDER FOR STORE OG SMÅ: Noen sikler nok mest på disken til venstre, mens andre kanskje fatter mest interesse for skapet i bakgrunnen.
DETALJER: Kinoen har så mange kule detaljer at hvor enn du snur deg, så får du øye på noe nytt og spennende.
LEGENDER: Duoen i midten går nok ikke inn i historiebøkene som de mest suksessrike innbruddstyvene, men de har i hvert fall fått en hedersplass i kinoen i Fjellsvingen. Er det noen andre enn journalisten som husker VHS forresten?

Nye minner

Med all den historikken, med både blodslit og magiske opplevelser, er de likevel modne for å la nye minner bli skapt. Hvor ferden går videre ikke spikret, men med en skolekrets å ta hensyn til, blir det ikke langt.

– Vi er så glade i Kolbotn skole, at det er uaktuelt å flytte langt, sier Mari.

Dersom du vil overta boligperlen, eller kjenner noen du vil ha i nabolaget, så er det visning i helgen. Du finner mer info og enda flere bilder her.

MER ENN KINO OG HISTORIE: Boligen i Fjellsvingen er ikke «bare» en del av butikkhistorien på Kolbotn. Det er også en høyst funksjonell bolig.
FLERE STUER: I tillegg til hovedstuen i bakgrunnen kan den musikk- eller bokinteresserte trekke seg litt tilbake bak de doble stuedørene og nyte sitt eget selskap.
Powered by Labrador CMS