LEGENDEN OG TALENTET: Trener Ine Barlie (t.h.) er stolt over innsatsen til Sofia Aak, som er, ifølge treneren, et naturtalent for bryting. I helgen kjempet hun på hjemmebane i Sofiemyrhallen.

Dronning Sofia

Sofia Aak er up-and-coming i norsk bryting. Det koster å være helt i toppen, men for denne jenta handler det om å gi alt i hver kamp.

Publisert

Sophia Aak er en av de mest lovende bryterne i kommunen, og hun har fått sitt landslagsdebut. Hun er også Norgesmester i 56 kilosklassen i bryting, for å nevne noe.

Hun kommer fra en sterk brytefamilie, hvor også brødrene er aktive på matten. Hennes bror, Sebastian Aak, jobber for tiden med å nå målet om OL i 2020. 

PS! Saken fortsetter under bildet!

På hjemmebane

KNALLGOD: Sofia trives godt på matten, og aller best når hun vinner.

På lørdag under Kolbotn Cup 2016 på hjemmebane i Sofiemyrhallen deltok hun i 60 kilos-klassen, men kampen endte dessverre i tap denne gangen.

Tap eller vinn er det som gjelder i brytesporten. Man må gi alt. For Sofia har brytingen vært en passion gjennom mange år. 

ALLSIDIG: Sofia Aak bryter ikke bare klassisk bryting, men også sumobryting!

– Bryting fanget min interesse da jeg var syv år gammel, men jeg begynte å ta bryting på alvor etter at jeg fylte elleve år, sier Aak.

Hun er også opptatt av egentrening.

– For å bli dyktig bryter er man nødt til å vite hva som må til for å bli den beste. Jeg har trening hver dag i en og en halv time, men har vanligvis fri på lørdager. Derimot driver jeg med egen trening i helgene, sier Aak.

Mellomsteg

Under intervjuet med Aak, har hun med seg Ine Barlie, en av de største brytelegendene i historien. Få har markert seg så mye innen brytesporten for damer som Barlie. Hun er treneren til Sofia Aak.

– Kolbotn Cup er en av de største turneringene i Europa, sier Barlie.

Barlie synes at slike turneringer er en plattform for unge brytere, fordi bryterne står overfor tøffe kamper uansett kvaliteten av motstanderen. Hun tilføyer at Kolbotn Cup har pågått siden 1967.

Hun sier at det er ikke viktig dersom deltakerne ikke har for høy prestisje. Hun mener at man må lære av å delta, og man må også lære seg å tape.

– Bryting er brutalt, sier Barlie.

– I bryting er det kun en vinner og en taper, og det er ikke så hyggelig å få et slag midt i trynet, sier hun.

Powered by Labrador CMS