– Denne saken er bare starten
Torsdag slet formannskapet med å bli enige om salg av eiendom. Ordfører Pind er tydelig på at kommunen må selge for å kunne nå omstillingsmålet.
– Vi er i krevende tider. Det er det viktig at vi er tydelige på, og at alle innbyggere skjønner det.
Når en ordfører begynner med de ordene, vet du at dette ikke akkurat blir en gladsak.
Bakteppet er nemlig torsdagens formannskapsmøte, hvor politikerne ikke helt klarte å enes om alle punktene på sakslisten. Særlig var det de punktene som omhandlet salg av kommunal eiendom, hvor temperaturen steg.
Og der Arbeiderpartiets Håkon Heløe frykter «et nyttårssalg av kommunal eiendom» hvor frivilligheten vil blir skadelidende, mener ordfører Cecilie Pind (H) at dette bare er begynnelsen på hva vi har i vente.
– Gapet mellom det vi kan levere og det innbyggerne forventer, vil bli større i fremtiden. Derfor er det viktig at vi kommuniserer at det vil bli annerledes tjenester fra kommunen i fremtiden, men ikke nødvendigvis dårligere, fortsetter hun.
Og omstilling må til, har vi forstått. I mars kommer det en omstillingsliste fra kommunedirektøren som potensielt sett kan gjøre vondt. Hva som står på listen er foreløpig ukjent, men den vil inneholde ulike alternativer for hvordan politikerne skal nå målet om å kutte, eller omstille, for 260 millioner kroner.
Eiendomsskatt vs salg av eiendom
I motsetning til Heløe & co, som har foreslått skatt på næringseiendom, tror Pind at veien å gå er salg av eiendom.
– Min sterke antagelse er at det vi har sett til nå med tanke på avhending av eiendom, fort kan være bare starten. At vi må kvitte oss med ting som koster penger å drifte, og at vi må snu alle steiner for å finne verdier som kan realiseres, er helt tydelig. Så ja, jeg tror denne saken bare er starten, selv om den er vanskelig nok.
– Hva er det som er vanskelig, spør Oppegård Avis? Er det vanskelig å selge, eller vanskelig fordi det går utover dagens brukere av eiendommene?
– Hvis man ser helt isolert på eiendommene, uten å bry seg med hvem som er der, så er det logisk at vi kvitter oss med noen av eiendommene. De er dyre å drifte og vi tjener veldig lite penger på de. Men så er det slik at nesten alle av de som benytter seg av dem, enten er fra frivilligheten, kulturfeltet, og rammer barn eller ungdom. Da blir saken mye vanskeligere, innrømmer ordføreren.
Stor påtrykk utenfra
Og dermed øker også trykket utenfra.
– Jeg har aldri fått så mange telefoner og e-poster på grunn av en sak. Det kan virke som vi skal legge ned all frivillighet og kultur, men det er jo ikke det dette handler om. Men ja, jeg tror vi nå har kommet til et punkt hvor vi må klare oss med mindre enn det vi er vant med.
Mange av telefonene har vært fra fortvilte kulturaktører som ikke synes informasjonsbiten i prosessen har vært godt nok håndtert.
– Måten den er håndtert på, så kan jeg skjønne at det oppfattes som det motsatte av å samarbeide med frivilligheten. Det er ikke vårt ønske. Og nettopp derfor gir vi ikke kommunedirektøren den blankofullmakten han har bedt om. Jeg er ikke redd for å si at saken ikke er godt nok håndtert, for vi må ha mer dialog med brukerne først, mener Pind.
– Ingen skal havne på gata
– Hva tror du enden på visa blir i kommunestyret?
– Jeg tror ikke vi sender saken tilbake, men vi legger inn mange forutsetninger og krav. Vi er nødt til å se på dette på en mye grundigere måte når det gjelder medvirkning. Jeg skjønner at deler av dette oppleves som skremmende for frivilligheten og ungdom, men de skal ikke havne på gata. Vi må bare finne andre løsninger enn det som har vært til nå, sier ordføreren.
Det har ikke bare vært kjeft å få. Det har også vært noen konstruktive møter allerede.
– Jeg snakket med en kulturaktør som sa at «for meg er det ikke så viktig akkurat hvor vi er, men at vi har et sted å være». Det synes jeg er en fin innstilling å ha i denne prosessen, sier Pind.
Økonomisk klisterføre
Det er et drøyt år siden Pind & co ble valgt til å styre kommunen. På det tidspunktet skjønte hun ikke hvilket økonomisk klisterføre hun skulle bakse rundt i.
– Vi har fått høre i mange år at det er mørke skyer i horisonten, men det er noen utenforstående faktorer som har gjort dette enda vanskeligere, og det må den sittende regjeringen ta skylden for. Der er det noen hundre millioner som har forsvunnet, selv om fikk igjen noe, slik at vi fikk dekket merforbruket vårt. Det er bra, men vi har likevel et omstillingsbehov på 260 millioner kroner. Det er mye penger. Det er mange stillinger og mange tjenester som må gjøres på en annen måte. Da vi vedtok programmet vårt i Høyre, så hadde vi ikke dette i tankene. Jeg har sagt det til ØB tidligere og jeg kan gjenta det her, at jeg tror vi politikere må erkjenne at vi kan ryke på noen løftebrudd og at vi ikke klarer å oppfylle alt i programmet vårt.
Må gire opp
Når Pind ser noen få år tilbake, ser hun tilbake på en kommune som kanskje ikke omstilte raskt nok i starten av levetiden.
– Vi har hatt noen omstillingskrav i alle årene til Nordre Follo, men særlig i 2021 og 2022 har vi fått en gavepakke på slutten av året, med ganske store skatteinntekter som vi ikke hadde budsjettert med. Det har trolig ført til at man ikke har omstilt nok eller i den farten vi burde gjort. Nå må vi gire opp fem gir i stedet for to. Jeg visste at det kom til å bli tøft, men at «alt» skulle snus opp-ned, det visste vi ikke. Samtidig er det dette vi har valgt til og den tilliten vi har fått, skal vi leve opp til.
NB: Kommunestyret møtes både 4. og 11. desember. Den 4. desember er det et ordinært kommunestyremøte, mens 11. desember handler hele møtet om ØHP.