UKENS AVIS: Oppegård Avis har for anledningen endret farger for å vise solidaritet for ofrene i Ukraina.
UKENS AVIS: Oppegård Avis har for anledningen endret farger for å vise solidaritet for ofrene i Ukraina.

Faen ta deg, Putin!

I ukens leder klasker vi til mot en av verdens mektigste menn og gutteklubben rundt ham.

Publisert

Det er nok liten sjanse for at Vladimir Putin leser denne lederen, men jeg vil ikke la muligheten gå fra meg i tilfelle. Derfor får han i så fall essensen av lederen allerede i tittelen.

Sannsynligvis er jeg ikke alene om å mene det. Kall meg gjerne naiv eller godtroende, men det skulle ikke forundre meg om selv den innerste kretsen hans også er i nærheten av samme konklusjon. Dessverre er prisen man betaler for å tørre å mene noe annet, så alt for høy. Den lille mannen med det store egoet er åpenbart omgitt av ja-mennesker som ikke vil, kan eller tør utfordre despotens ord.

For det er nettopp i kategorien despot han nå har skrevet seg inn i, med det som ligner på et meningsløst og lite gjennomtenkt angrep på en fredelig nabo. I løpet av en håndfull dager har han ødelagt menneskers liv for generasjoner og laget sår som aldri vil gro.

30 års utvikling i Europa er ødelagt på grunn av én manns ødelagte verdensbilde. Det er bare så trist.

8. mars diskuterte vi som vanlig stort og smått rundt lunsjbordet. Ett av temaene skapte litt ekstra engasjement. «Ville verden vært et mer fredelig sted hvis kvinner styrte?». Historien viser visstnok litt ymse, men er det ikke en tanke som er verdt å tenke? Ville Putin angrepet Ukraina om sistnevnte var styrt av en kvinnelig president? Ville Russland i det hele tatt vært i nærheten av å angripe noen som helst om en kvinne regjerte fra Kreml? Joda, jeg husker Maggie Thatcher og Falklandskrigen, men ingen regel uten unntak. Jeg vet hva jeg tror er svaret på hovedspørsmålet over, og jeg håper vi en gang finner ut av det.

Kvinner i lederposisjoner er heldigvis selvsagt på mange områder i Norge. Det skal vi være stolte av. Vi har Gro, Erna, Peggy, vår egen Hanne og mange flere. Og bare vent til Lise Klaveness begynner å markere seg i NFF. Stakkars den gamle gutteklubben som i en årrekke har ledd av vitsene til hverandre og massert hverandres ego. Hun kommer til å røske opp råtne røtter og utfordre den etablerte sannheten. Ikke med feige angrep som tar liv, men med kløkt, erfaring og medspillere som tør å utfordre.

Ja, til alle kvinner som tramper på mannetær. Ja, til lik betaling og like muligheter. Ja, til at kvinner styrer rentenivå og atomprogram. Nei, til ubrukelige gutteklubber med frykt for endring. Og det viktigste av alt:

Faen ta deg, Putin!

Powered by Labrador CMS