Illustrasjonsbilde: iStock
Illustrasjonsbilde: iStock

DEBATTINNLEGG

Vil MDG og Ap rasere velferdsstaten?

"Mange trodde det var Høyre, men kanskje det er Ap og MDG som bygger ned velferdsstaten", skriver Gerd Hammerstad i et debattinnlegg.

Publisert Sist oppdatert

Det har kommet mange reaksjoner på et forslag fra MDG om å innføre eiendomsskatt i Nordre Follo.

I motsetning til mange andre land, har Norge et samfunn basert på tillit, og vi har en høy grad av lojalitet mot våre myndigheter.

De aller fleste av oss aksepterer å betale skatt, og de aller fleste av oss lurer oss ikke unna. Dette er fordi vi forstår systemet, og ser at skatter er både nyttige og nødvendige, og ikke minst, at skattene er rettferdig fordelt.

Når skattene slår urimelig ut, som det er åpenlyst at en skatt på vanlige folks hjem vil gjøre, svekkes vår tillit. Dette kan føre til at vi rett og slett ikke tror på systemet lenger, og blir mer og mer opptatt av å lure oss unna våre forpliktelser.

Herved svekker velferdsstaten, og kan føre til at den til slutt blir borte. Når myndigheter eller politiske aktører viser en total mangel på forståelse av hvordan det virkelige livet er for de fleste, noe dette forslaget med tydelighet viser, bidrar det sterkt til denne svekkelsen.

Ikke bare foreslår representanten for MDG at det skal innføres eiendomsskatt på vanlige hjem, men foreslår også at eldre med dårlig råd kan ta opp seniorlån for å betale denne skatten, de foreslår altså at bankene skal tjene på denne ordningen, og at den eldres handlingsfrihet skal begrenses fordi huset deres eies av banken og kan ikke selges senere.

Samtidig blir dette en skjult arveagift:

Hvis du blir enke i 70-årsalderen, og endelig har nedbetalt hus, og har i utgangspunktet mulighet for å klare deg på din egen pensjon alene, må du plutselig enten flytte (Til hva? Dyr utleiebolig?) eller ta opp lån og derved bruke opp barnas arv, bare for at du selv skal klare å ha tak over hode i de 5-10-20 årene du har igjen, i ditt helt alminnelige hjem.

I forfjor ble eiendomsskatt tatt opp i TV-programmet Debatten, og det gjorde sterkt inntrykk da en enslig trebarnsmor i Nord-Norge fortalte at hun bodde i et hus taksert til 3,5 millioner kroner, og måtte betale 35 000 kroner per år i eiendomsskatt. Hun hadde rett og slett ikke råd til å bo. Hva slags lån mener MDG at hun skal ta opp?

Forslaget, i den form den er gitt, virker svært lite gjennomtenkt, og myntet på en frisk og høytlønnet befolkning i 40-60-årsalderen.

Et slikt forslag fører til manglende tillit i befolkningen, og vil til syvende og sist føre til en svekkelse av velferdsstaten.

Så er det en sak at MDG foreslår dette, problemet er at Ap styrer sammen med MDG, og at Ap ikke setter foten grundig ned.

Les også: Trenger vi eiendomsskatt i Nordre Follo kommune?

Powered by Labrador CMS