KLARE FOR Å FEIRE: Othilie Voldsæter (18), Nora Nysveen (18), Nikolas Næsset (18), Sindre Hebnes (18) og Malin Langmoen (18) er russ ved RAVS i år, og er klare for å ta fatt på russefeiringen som de har gledet seg til og planlagt i mange år allerede.

– Dette har vi gledet oss til hele livet - vær åpen for feiringen vår!

Lokalrussen gleder seg. Nå er endelig tiden inne for å feire avslutningen på tretten års skolegang.

Publisert

Årets Oppegård-russ er for lengst i gang med feiringen. Othilie Voldsæter (18), Nora Nysveen (18), Nikolas Næsset (18), Sindre Hebnes (18) og Malin Langmoen (18) er blant årets russekull fra Roald Amundsen videregående skole (RAVS).

De håper folk tar imot dem med et åpent sinn når feiringen virkelig begynner å ta til.

– Russetiden er jo et høydepunkt i livet som de fleste går og gleder seg til helt fra barneskolen av. Vi begynte planleggingen og arbeidet allerede så vidt i førsteklasse. Vi startet først med å velge folk til bussene, og så har arbeidet gått i ferdigstillelse av bussene, låter, klær og, ja, det meste, sier gjengen.

Mye å gjøre

For det er ikke rent lite som skal på plass når man skal feire at tretten års skolegang nærmer seg slutten.

Med god hjelp av foreldre og ikke minst egeninnsats, har bussene Stompa og Absolem, selvfølgelig bare dekknavn inntil de ekte buss-navnene skal avsløres, blitt en virkelighet.

Les også: Hør lokalrussens låter

– Det er mye mer jobb enn man tror. Selvfølgelig har vi hjelpsomme foreldre, men vi har også hatt mange dugnader, og bygget og skaffet materialer og annet der vi har mulighet til det. Vi aner ikke hvor mange timer vi har lagt ned på bussene våre og i forberedelsene. Det tror jeg det er umulig å telle, men det er verdt hver eneste time, sier de samstemte.

– Det har vært viktig for oss å være med på hele prosessen selv, for opplevelsen blir større om man har lagt ned arbeid i sin egen russetid, sier de.

PS! Saken fortsetter under bildet!

TRADISJON: Russen er et populært innslag i 17. maitoget, som her i fjor på Kolbotn.

Egne låter

Begge bussene har også sine egne låter. Det har vært mye diskusjon rundt russelåter den siste tiden. Oppegård-russen har valgt et helt annet verdigrunnlag for sine låter
enn hva mange andre russebusser har gjort.

Les også: RAVS-russen gjør en forskjell!

– Vi forstår godt at noen tror at russen er slik som mange av disse låtene. For oss var det viktig å vise i våre låter at rusetiden handler om helt andre ting enn å sjenke mindreårige fulle, og ikke minst menneskesynet, som vi synes er helt forferdelig i noen av disse låtene som er i år. Da vi bestilte låter, spurte artistene om hvlike verdier vi ønsket å rerpresentere, og det viktigste for oss var å formidle samholdet på bussene og at russetiden først og fremst er fest, feiring og moro, sier de.

KLARE FOR Å FEIRE: Othilie Voldsæter (18), Nora Nysveen (18), Nikolas Næsset (18), Sindre Hebnes (18) og Malin Langmoen (18) er russ ved RAVS i år, og er klare for å ta fatt på russefeiringen som de har gledet seg til og planlagt i mange år allerede.

PS! Saken fortsetter under bildet!

Etter russetiden

Før feiringen er over den 17.mai skal det rulles og rulles. Tiden etter russefeiringen tenker de ikke så mye på, i hvert fall ikke akkurat nå.

– Nei, nå skal vi først og fremst konsentrere oss om å avslutte skolen, avlegge eksamen og feire. Skolen har vært veldig fleksibel når det gjelder å legge opp til et opplegg som gjør at vi kan kombinere feiring og skole, og det setter vi veldig pris på. Feiringen vår kommer nok i all hovedsak til å foregå på veien. Vi har ikke planer om å dra til Tryvann, men vi skal til russelandstreffet i Stavanger. Det gleder vi oss til, sier de.

Les også: Ny storsatsning på toppidrett på RAVS

TYPISK NORSK: Russefeiringen i Norge er særegen for resten av verden.

I mellomtiden håper de på tålmodighet i lokalbefolkningen.

– Vi skal ta hensyn vi, men vi håper at folk husker at det er russetid bare én gang i året. Ta det med et smil. Vi er ikke ute etter å lage bråk og kvalme, og om det dunker i litt bass i bakgrunnen noen timer om dagen, prøv å ikke henge deg opp i det. Vi ønsker bare å feire at skolen snart er slutt, avslutter gjengen.

 

Powered by Labrador CMS