Lokalt næringsliv

FRA HOBBY TIL LEVEBRØD: – Til tider kan jeg bli veldig oppslukt av dette og kan i timevis stå på kjøkkenet med å lage noe godt, sier Petra Dybsjord fra Tårnåsen.

Petras raw-godt

Petra Dybsjord (50) fra Tårnåsen har lidenskap for sunt godteri. Nå vil hun forsøke å gjøre hobbyen sin til et levebrød.

Publisert

– Jeg har alltid hatt interesse for matlaging og er opptatt av å bruke naturlige ingredienser i alt vi spiser hjemme, sier Petra Dybsjord.

Hennes store lidenskap er å eksperimentere med nye smaker, men 50-åringen er verken kokk eller konditor.

– Jeg er utdannet hjelpepleier, men har vært hjemmeværende med barn i flere år, sier firebarnsmoren, som bor med familien like ved kommunegrensen i nord.

Startet for tre år siden

KLART FOR SALG: Slik ser Petras godteri ut når det er klargjort for salg.

Det var for tre år siden Tårnåsen-kvinnen startet et enkeltpersonforetak som driver med produksjon av sunt godteri.

– Jeg startet bedriften da min nest yngste datter var elleve år gammel. Hun slet mye med eksem da hun var liten, og jeg prøvde å finne ut om dette kunne henge sammen med noe hun ikke tålte av matvarer. Det var da jeg startet å lage de sunne godteriene mine, og testet disse på venner og kjente rundt meg, sier hun.

Raw-godt

BRUK BLENDER: Lakrispulver, frosne bringebær, ingefær, stjerneanis og dadler blandes til en jevn masse.

– Det er enkelt å gøy å lage det og det består kun av naturlige ingredienser.

Det startet med sunne snacks, laget av lakrispulver, frosne bringebær, ingefær, stjerneanis og dadler. Sistnevnte brukes som den eneste søte tilsettingen i Petras godteri.

 

Etter å ha blandet alt sammen med en blender, smører hun røren ut på et stekebrett og setter den inn i et spesielt tørkeskap for frukt og bær.

Etter tørking i cirka ti timer i den smarte maskinen, som bidrar til å bevare vitaminer og verdifulle stoffer i de naturlige ingrediensene, kan et tynt og glatt godteri rulles opp og deles i små biter.

SLIK LAGER DU PETRAS RAW-GODT: Petras raw-godt med ingefær og lakris. Petra Dybsjord fra Tårnåsen viser deg steg for steg hvordan du får det til hjemme.

– Det er enkelt å gøy å lage det og det består kun av naturlige ingredienser, sier Petra med et bredt smil.

– Til tider kan jeg bli veldig oppslukt av dette og kan i timevis stå på kjøkkenet med å lage noe godt.

Elsker å lage godt

De to andre smakene av Petras raw-godt er lakris med mint og lakris med bringebær og sjokoladetrekk.

SUNT GODT: På bildet ser du fruktruller (pastila på engelsk) eller fruktlær som det også kalles. Det er noe så genialt som tørket mos av frukt eller bær. Rullene deles i små biter før de pakkes inn for salg.

– Jeg har testet flere forskjellige smaker for å finne de smakene jeg liker best, men jeg har også prøvd meg på sunne knekkebrød, müsli, smoothier, juicer, sukkerfrie cookies, små snacks med eple og kanel, iskrem og sjokolade med ulike smaker. Jeg har fått veldig gode tilbakemeldinger på disse produktene også. Til tider kan jeg bli veldig oppslukt av dette og kan i timevis stå på kjøkkenet med å lage noe godt, sier Petra.

– Jeg håper at hobbyen min en gang kan bli til et levebrød.

Petra Dybsjord, selvstendig næringsdrivende

 

Småskalaproduksjon

STØTTER LOKALT NÆRINGSLIV: Daglig leder i NOR Frukt AS, Cihad Ugur.

Etter hvert har det å lage godteri av naturlige ingredienser blitt en hobby for Petra.

– Jeg håper at hobbyen min en gang kan bli til et levebrød. Foreløpig er det snakk om en småskalaproduksjon, men jeg håper at jeg kan selge varene mine gjennom helsekostbutikker, sier hun.

Dybsjord har solgt godteriene sine på Eventyrfestivalen på Kolbotn et par ganger, på Kjerringtorget i Nesbyen og på en lakrisfestival i Finland, men hun innrømmer at hun ikke har satset så mye på salg ennå.

Fikk støtte lokalt

I oktober tok Tårnåsen-kvinnen kontakt med daglig leder Cihad Ugur i den tyrkiske frukt- og grønt-butikken NOR Frukt AS i Kolbotn sentrum, og hun ble positivt overrasket over den raske responsen fra ham.

– Han var imøtekommende og oppmuntrende, og sa at de ville prøve å selge produktene mine i butikken. Siden oktober i fjor har de solgt rundt 50 poser av godteriene mine, sier Dybsjord, og takker ham for hjelpen.

– Det er så viktig å støtte små bedrifter, særlig i oppstartsfasen. Det betyr veldig mye for oss, legger hun til.

50-åringen sier at hun også vurderer å starte en blogg for å kunne promotere bedriften og skape mer blest rundt den.

– Drømmen min er å holde kurs, blogge litt og selge produktene for å kunne leve av det, sier Petra Dybsjord.

Les også: – Sier aldri nei til lokale produsenter

Powered by Labrador CMS