ÅPNER RØDE KORS HUSET: På bildet kan du se daglig leder i Oppegård Røde Kors, Dag Johnsrud, sammen med lederen av omsorgstjenesten, Elisabeth B. Skaugerum, og nestlederen i lokalforeningen, Bernd Gutbier. Foto: Yana Stubberudlien

Røde Kors åpner huset for alle på årets mørkeste dag

Mandag 21. desember er årets mørkeste dag. Tradisjonen tro inviterer Oppegård Røde Kors på gløgg, kaffe og en uformell prat mellom klokken 17.00 og 20.00 ved Røde Kors-huset på Kolbotn.

Publisert Sist oppdatert

Eli– For noen er alle dager like mørke. Vi ønsker å bruke denne dagen til å rette oppmerksomheten mot ensomhet og de av oss som har det tungt, sier Elisabeth B. Skaugerum, leder for omsorgstjenesten i Oppegård Røde Kors.

Selv de korte samtalene eller de små møtene mellom mennesker kan utgjøre en stor forskjell. For den som opplever ensomhet kan et "hei", et smil eller en samtale være starten på en bedre tilværelse.

Elisabeth B. Skaugerum, leder for omsorgstjenesten i Oppegård Røde Kors

Førstkommende mandag vil de lokale frivillige fyre opp bålpannen ved Røde Kors-huset i Holteveien 2 på Kolbotn. Arrangementet skal holdes utendørs, i henhold til smitteverntiltakene og regler om fysisk avstand.

Ensomhet i fokus

Elisabeth B. Skaugerum påpeker at ensomhet kommer i mange former, og at man ikke trenger være alene for å føle seg ensom.

– Ensomhet kan handle om at man har få eller ingen venner, men det kan også handle om at man ikke føler man er inkludert i et fellesskap, eller at man opplever at man ikke kan betro seg eller dele sine innerste tanker med menneskene man har rundt seg. Ensomhet trenger ikke være en permanent tilstand, men en følelse man kan få iblant og som kan komme og gå. De aller fleste vil kunne si at de en eller annen gang i løpet av livet har følt på ensomhet, sier lederen for omsorgstjenesten i Oppegård Røde Kors.

Samvær og nærhet

Skaugerum tror at spesielt i år, når samfunnet er preget av covid-19-utbruddet og de strenge tiltakene med nedstenging, har mange følt på ensomhet og isolasjon.

Oppegård Avis har nylig skrevet at ensomhet, psykiske symptomer og lidelser har økt i alle aldersgrupper i Nordre Follo kommune. Spesielt har psykiske lidelser og plager økt hos unge jenter, men det meldes også om økt angst, gjerne i kombinasjon med depresjon, hos unge voksne. Det kommer frem i Strategi- og handlingsplan for 2021-2024, som ble lagt frem i slutten av oktober. Her står det også at det også er en risiko for at økt sosial isolasjon blant de eldste syke kan føre til flere med depresjon og forverret livskvalitet.

– Vi i Røde Kors mener vi alle kan være med å lyse opp årets mørkeste dag ved å vise oppmerksomhet og omtanke for menneskene rundt oss. Den beste medisin for et menneske er et annet menneske. Det viktigste og letteste bidraget vi kan gi hverandre er samvær og nærhet – ikke bare i jula, men gjennom hele året, sier hun.

Les også: Slik har koronapandemien påvirket lokalsamfunnet

– Se, lytt og bry deg

Kan det være du kjenner noen som er for mye alene? lurer Elisabeth B. Skaugerum på.

– Se, lytt og bry deg. Ta initiativ til en samtale eller besøk. Selv de korte samtalene eller de små møtene mellom mennesker kan utgjøre en stor forskjell. For den som opplever ensomhet kan et "hei", et smil eller en samtale være starten på en bedre tilværelse, sier hun.

ÅRETS ILDSJEL: Torsdag 10. desember mottok Elisabeth B. Skaugerum Ildsjelprisen 2020 for stort engasjement og verdifull innsats i Nordre Follo kommune.

Som leder for omsorgstjenesten i Oppegård Røde Kors sier hun at organisasjonen har flere aktiviteter som motvirker ensomhet.

– Vil du vite hvordan vi driver våre lokale aktiviteter, kom innom så informerer vi gjerne om disse, sier hun.

Les også: Derfor skal Kolben lyses opp i oransje

Mottok årets ildsjelpris

Torsdag 10. desember mottok Elisabeth B. Skaugerum Ildsjelprisen 2020 for stort engasjement og verdifull innsats i Nordre Follo kommune.

"Som en del av Oppegård Røde Kors har Elisabeth gjort en innsats for å gjøre noe godt for andre i lokalsamfunnet. Med Elisabeth i spissen er klubben en del av det lokale kvinnenettverket som blant annet samarbeider om å sette fokus på avskaffelse av vold mot kvinner ved å lyssette Kolben kulturhus og Rådhusteatret i Ski", skrev ordfører Hanne Opdan.

Sammen med Ingjerd Ingeborgrud fra Follo Soroptimistklubb, Sissel Jacobsen fra Oppegård og Ski Sanitetsforening og Mona Mobæk fra Oppegård Frivilligsentral, tok Elisabeth B. Skaugerum initiativ til å starte opp, verve og organisere smittevernambassadørene i kommunen. Alle de fire kvinnene ble tildelt årets ildsjelpris for dette arbeidet.

Les også: Vervet 17 smittevernambassadører

Powered by Labrador CMS