ROMANO-FAMILIEN: Tvillingene Sarah og Julie Navarsete Romano fra Oppegård med deres tante Jocelyn Romano fra Drøbak kjemper om å bli kåret Norges mest matglade familie. Foto: Yana Stubberudllien

Kjemper om å bli kåret Norges beste familiekokker

Familien Romano fra Oppegård er med i Familiekokkene, NRKs nye underholdningsprogram i gullrekka.

Publisert Sist oppdatert

Familiekokkene er en gøyal og storslagen matlagingskonkurranse, som startet på NRK fredag 27. november.

Gjennom de totalt syv episoder, som varer i 55 minutter hver, kan du følge familien Romano og fem andre familier som konkurrerer om å lage den beste maten og bli kåret Norges mest matglade familie. Deltakerne må bruke egne familieoppskrifter, men må også bryne seg på krevende og morsomme utfordringer.

FAMILIEKOKKENE: På bildet kan du se alle de seks familiene som konkurrerer om å lage den beste maten. Foto: NRK

Filippinsk kjøkken

Oppegård er godt representert i Familiekokkene. Blant deltakerne finner du familien Romano, som består av tvillingene Julie og Sarah Navarsete Romano, som er halvt norske og halvt filippinske.

– Det var egentlig storesøsteren vår, Celina (26), som fikk forespørsel om å være med i Familiekokkene. Hun ble kontaktet av NRK i fjor vinter og sa ja til å være med, men senere måtte hun trekke seg av flere ulike årsaker, sier Julie og Sarah, som er 20 år gamle.

De valgte å gå videre, og tok med seg deres filippinske tante Jocelyn (54) fra Drøbak. Hun steller alltid i stand familiefester og sammenkomster, og jobber som restaurantsjef på Jonathan Sushi Steen & Strøm i Oslo sammen med sin sønn, som driver stedet.

– I Familiekokkene representerte vi filippinsk kjøkken, og det var viktig å ha med tanten fordi hun vet hvordan autentisk filippinsk mat er selv om hun er en selvlært kokk, sier Julie og Sarah.

TRIOEN: På bildet kan du se familien Romano ved Julie, tante Jocelyn og Sarah. Foto: NRK

Tredje episode på fredag

Innspillingen av Familiekokkene foregikk i juli. Nå koser Romano-familien seg med å se konkurransen via TV-skjermen, og kan ikke røpe ut hvem som stakk av med premien.

Oppgaven i den første episoden handlet om å lage familiens festmåltid, mens den andre oppgaven var å lage mat til en barnebursdag. Trioen fra Oppegård/Drøbak har rukket å sjarmere de tre erfarne dommerne med sin selvtillit og sjarmerende kokkekunst. Gå inn i NRK TV og sjekk hvordan det gikk.

I den tredje episoden, som du kan se førstkommende fredag (klokken 18:00 i NRK TV eller klokken 20:05 på NRK1), gir stjernekonditor Sverre Sætre de fem familiene en skikkelig krevende utfordring. Oppskriften må følges for å være med videre i konkurransen.

– Det var veldig gøy. Vi er veldig utadvendte, men det var litt rart å ha kameraet rett i ansiktet hele tiden. Selv om det var lite interaksjon mellom alle deltakere i programmet som følge av koronatiltakene, ble vi godt kjent med de andre familiene. Det var lange innspillingsdager og samarbeidet mellom oss tre ble satt på prøve. Vi måtte gjøre ting vi ikke kunne fra før og gjøre det beste ut av det, sier tvillingene.

14 år i Oppegård

Pappaen til Julie og Sarah er ikke helt ukjente Jonathan Uy Romano (44). Som treåring flyttet han til Norge fra Filippinene sammen med sin mor og flere søsken i 1979, og storesøsteren Jocelyn, som var da 14 år, kom med resten av familien ett år senere.

– Vi var en familie på syv som bodde i ettromsleilighet i Storgata i Oslo. Vi bodde også på Tøyen før vi flyttet til Holmlia hvor jeg bodde mesteparten av livet. For 14 år siden flyttet jeg til Sætreskogen i Oppegård med min kone Anne Lene (49) og våre tre barn, og det var noe av det beste vi gjorde. Vi stortrives her, sier 44-åringen.

STORTRIVES I OPPEGÅRD: – For 14 år siden flyttet vi til Sætreskogen i Oppegård. Det var noe av det beste vi gjorde. Vi stortrives her, sier Jonathan Uy Romano. Foto: Yana Stubberudlien

«MasterChef»-dommer

Jeg drømmer om å starte en fiskebutikk her lokalt.

Jonathan Uy Romano, utdannet kokk, sushikokk, sommelier og «MasterChef»-dommer

I dag er Romano en utdannet kokk, sushikokk og sommelier. Han er også kjent som dommer i «MasterChef», men også som en av bakmennene for den norske sushi-revolusjonen, noe han er stolt av. Romano var med på å åpne Alex Sushi sammen med Alex Cabiao i 2001, så startet han sushistedet Jonoe, Jonathan sushi & Asian dining, Kamai på Grünerløkka og Omakase i Oslo og Stavanger.

Etter å ha eid over tjuetalls restauranter i Norge, valgte han å selge alle disse for to år siden for å kjøpe en av Oslos eldste delikatessebutikker, Frogner Special, sammen med osteekspert og VM-dommer Jan-Arne Moen.

– I vår familie spiser vi mye fisk. Fiskemiddagene utgjør cirka 70 prosent av måltidene våre, sier Romano.

Ifølge 44-åringen jobber han mye promotering av fisk for å få flere nordmenn til å spise mer fisk enn det de gjør i dag.

– Jeg drømmer også om å starte en fiskebutikk her lokalt, sier han.

Kompromissløs på jobben

Skillen er stor mellom jobb og privat når det handler om mat i familien Romano.

– Vi er veldig glad i å spise mat, og elsker å gå ut og spise god mat med venner på restauranter, men matlaging har aldri vært en prioritering i vår familie. Hjemme lager vi mat raskt, gjerne fra rester, men bruker mye tid på å skape hygge. Det er noe annerledes når det gjelder jobben, for at da er jeg kompromissløs og har et nerdete forhold til matlaging, sier den erfarne kokken.

– Har det skjedd at du har brukt middagsposene fra Toro hjemme?

– Ja, det har skjedd noen ganger, sier Romano med et bredt smil, før han fortsetter videre:

– Jeg er egentlig vokst opp med posemat. Moren min er så dårlig til å lage mat at du ikke vil tro hva hun serverte da jeg var liten. Jeg skulle egentlig bli valutamegler, men denne drømmen ble borte da jeg traff min kone, Anne Lene. Hun er utdannet kokk og skapte en enorm interesse for matlaging. Det var hun som åpnet øynene mine for kokkeverden. Vi har reist verden rundt og smakt på mat fra ulike verdenshjørner, så døtrene våre er flinke på å adoptere sine smaker og lage egen stil, sier Romano.

ROMANO-FAMILIEN: På bildet kan du se tante Jocelyn med tvillingene Sarah og Julie og lillebroren Jonathan. Foto: Yana Stubberudlien

Valgte egne veier

Tvillingene har valgt forskjellige veier å gå på i livet. Det var et bevisst valg, ifølge dem. De gikk på forskjellige videregående skoler, var deretter ett år i USA på utveksling, men bodde i hver sin stat med tidsforskjell i tillegg. I dag studerer Sarah miljø og bærekraft på Hawaii, men måtte dra hjem i mars på grunn av koronasituasjonen, mens Julie studerte PT (personlig trener) på Bali og i høst begynte hun på høyskolen i Bergen hvor hun studerer HR og personalledelse, for å være med i familiebusinessen.

– Vi støtter hverandre uansett hva som skjer og har sterke bånd mellom oss, men samarbeidet mellom meg og Julie er egentlig ikke bra. Vi kan bli veldig sure på hverandre hvis vi er tett på hverandre, og det er livsfarlig. Jeg vil ikke fortsette i familiebusinessen. Jeg er litt mer eventyrlysten enn Julie og vil drive med noe annet enn matlaging, sier Sarah.

Powered by Labrador CMS