SÅ IKKE LYSET: Slik «så det ut» før dommeren blåste av gårsdagens fotballkamp på Sofiemyr kunstgress.
SÅ IKKE LYSET: Slik «så det ut» før dommeren blåste av gårsdagens fotballkamp på Sofiemyr kunstgress.

– Det er flaut

Gårdagens G16-kamp på Sofiemyr kunstgress ble en farse. Etter 36 minutter måtte dommeren blåse av kampen fordi lyset ikke ble skrudd på. KIL-trener Knut Erik Sturm er flau på klubbens vegne.

Publisert Sist oppdatert

Det ble ganske tidlig klart i G16-kampen mellom Kolbotn 2 og Oppsal 3 på Sofiemyr kunstgress at hjemmelaget ville ta seieren. Det var spill mot ett mål, og allerede etter et drøyt kvarter sto det 3-0 til hjemmelaget.

Det var bare en ting som skurret oppe på kunstgresset: Flomlysene var ikke på.

Kampen startet 20.30 og allerede ved kampstart begynte det å bli høstmørkt. Og da Mikkel Mæhlum Farner satte inn 4-0 til hjemmelaget i det 23. minutt, var det bare så vidt de rundt 60 tilskuerne kunne skimte det som skjedde borte i 16-meteren.

Etter 36 spilte minutter så dommer Cato Bekkesletten ingen annen utvei enn å blåse av kampen. Da hadde Kolbotns lagledere og oppmenn allerede ringt fortvilet rundt til klubb og kommune for å få klarhet i hvem som kunne slå på «lysbryter’n».

– Flaut

Men ingen var å få tak i, og etter å ha ventet i 20 minutter måtte Bekkesletten sende Oppsal hjem til byen, og de seierssikre Kolbotn-gutta litt slukøret hjem.

Trener Knut Erik Sturm oppsummerer det både spillere, trenere og hjemmepublikum følte om situasjonen:

TRENER: KIL-trener Knut Erik Sturm synes det var flaut at kampen måtte avbrytes på grunn av manglende lys. Her avbildet i forbindelse med fotballgolfbanen på Sofiemyr.
TRENER: KIL-trener Knut Erik Sturm synes det var flaut at kampen måtte avbrytes på grunn av manglende lys. Her avbildet i forbindelse med fotballgolfbanen på Sofiemyr.

– Det er helt flaut på vegne av Kolbotn Idrettslag, sier Sturm.

Han forteller videre at gjengen fra Oppsal tok det hele fint, og at lignende ting hadde skjedd dem også.

– De hadde full forståelse for at vi ikke fikk gjort noe der og da, fortsetter Sturm.

Uviss skjebne

Hva som skjer med kampen nå er uklart, og dommeren var også usikker på hva reglementet i en slik situasjon er. I verste fall kan Kolbotn IL dømmes til tap.

– Dommeren har sendt inn sin rapport til kretsen, og jeg har sendt vår beskrivelse av det som skjedde med spørsmål om hva som skjer videre, sier lagleder Lars Farner, som antyder at det mest sannsynlige virker å være at kampen spilles helt på nytt.

At det var helt mørkt på kunstgresset mandag kveld, er én ting. Men selv når lyset er på, er det ganske så dunkelt på kunstgresset.

– Vi har flere ganger rapportert inn til kommunen at minst halvparten av lyspærene har gått. Det virker også som om lampene er vinklet feil, så det er ikke spesielt lyst, og stor forskjell på ulike steder på banen, forteller Sturm.

– Tett dialog, dårlig resultat

Også klubbmannen Einar Engerdal bekrefter at klubben ved flere anledninger har gjort Nordre Follo kommune oppmerksomme på lyssituasjonen på Sofiemyr kunstgress. Både at selve lyset er dårlig, men ikke minst det at lyset av og til ikke skrur seg på i det hele tatt.

Nå er både Engerdal og flere andre sentrale personer i Kolbotn vi har snakket med, lei av å bokstavelig talt bli satt i et dårlig lys.

– Vi er frustrert selv og vi forstår selvsagt at andre også blir det. Kanskje vi som klubb må prøve å følge opp kommunen enda tettere enn det vi allerede har gjort, sier Engerdal.

Du sier at dere har vært i tett dialog om dette i lengre tid allerede, og at dere har fått forsikringer om at det ikke ville være noe problem i år. Kunne dere egentlig gjort noe annerledes i denne saken?

– Nei, vi kan ærlig talt ikke se det i dette tilfellet. Vi har varslet om det ved flere anledninger, og vi var tidlig ute med å si fra i høst. Jeg opplever at vi har hatt en tett dialog, men at resultatet ikke er tilfredsstillende. Det er situasjoner som i går vi har prøvd å forsikre oss mot, sier Engerdal.

En trøblete lyssensor

Den i kommunen som sitter med det øverste ansvaret for idrettsanleggen er Per Kristiansen, leder for park og idrett. Han forteller at det manglende lyset skyldes problemer med sensorene.

– Det er en lyssensor som skal styre dette, men det viser seg at det er enkelte værtyper det ikke fungerer optimalt under. Det blir gjerne litt problemer i overgangen fra sommer til høst, begynner Kristiansen.

Også Kristiansen erkjenner at Kolbotn IL har vært på ballen ved flere anledninger.

– Vi har gitt beskjedene fra Kolbotn IL videre til elektrikeren vi har en rammeavtale med, men vi har kanskje ikke vært tydelige nok på hvor viktig dette er, og hvor raskt det skulle prioriteres, sier Kristiansen.

– Dypt beklagelig

Når det gjelder Kolbotns G16-lag kan skaden allerede være skjedd. Årets sesong er ultrakomprimert på grunn av corona, og hver kamp kan dermed ha større innvirkning på sluttabellen enn normalt. Satt på spissen kan et opprykk glippe, eller plassen i divisjonen ryke, ved at en «sikker seier» blir dømt til tap på grunn av avbrutt kamp.

– Det er en forferdelig tanke. Om det får så alvorlige konsekvenser, så er det fryktelig trist. Det er bare å beklage. Jeg forstår hvor viktig idretten er for disse ungdommene, så hvis dette påvirker på den måten så er det dypt beklagelig. Vi ønsker virkelig å være tett på idretten og at det skal fungere, så jeg blir lei meg når det ikke virker, sier Kristiansen.

Han kommer også med en forsikring til de lagene som skal spille kveldskamper i dag og de kommende dagene.

– De som skal spille kamper i kveld skal være trygge på at det fungerer. Det skal vi sørge for at blir gjort. Vi følger opp denne saken, sier Kristiansen.

Det gjør vi i Oppegård Avis også.

Powered by Labrador CMS