DEN GANG DA: 2005-trinnet til Kolbotn er en av årgangene som har mistet færrest spillere siden oppstarten. I helgen deltok mange av disse spillerne på sin siste cup i ungdomsfotballen.

«The last dance»

2005-årgangen til Kolbotn er et svært godt eksempel på «flest mulig - lengst mulig». I helgen dro de på sin siste cup sammen.

Publisert Sist oppdatert

Kvantitet vs kvalitet er en kjent utfordring i både barne- og ungdomsfotballen. Flest mulig, lengst mulig vs best mulig.

KAN VINNE: Førstelaget kan fortsatt bli seriemester i 1. divisjon.

Balansegangen er vanskelig å få til perfekt, men 2005-årgangen til Kolbotn er et eksempel verdt å nevne. For ikke bare har de levert knallresultater både i første-, tredje-, og fjerdedivisjon.

De har fortsatt et «rekordstort» antall aktive spillere, fordelt over hele nivåskalaen.

50 spillere

Det er i det hele tatt gøy å være tilknyttet 2005-årgangen, ifølge en av trenerne, Knut Erik Sturm. Både hvis man er mest opptatt av tabeller, men også når man teller antall spillere.

– 3. laget har vunnet sin divisjon, 2. laget har vunnet sin divisjon, og førstelaget har fortsatt muligheten til å vinne sin divisjon de også, sier Sturm til Oppegård Avis.

Det er i seg selv en enorm prestasjon. Det som nesten er enda råere, er at trinnet fortsatt teller over 50 spillere. Det tror Sturm det er flere gode årsaker til.

VANT: Andrelaget er allerede seriemester i tredjedivisjon.

– Trinnet er jo delt i to treningsgrupper etter nivå, og én viktig årsak til det høye antallet spillere er at vi også har så mange oppgående foreldreressurser tilknyttet nivå to, begynner Sturm.

Ivrige ressurser

Det må ikke feiltolkes som en forkleinelse til de som er tilknyttet nivå 1.

– Du har jo normalt sett alltid de mest ivrige fortballforeldre rundt gruppe én. Slik er det bare. Men i forhold til mange andre trinn, både i og utenfor Kolbotn IL, tror jeg vi har vært heldige og flinke som alltid har hatt fra to til fire trenere på gruppe to også. Det er ganske uvanlig. Vi er fortsatt bare foreldretrenere, men opplegget er bra nok til å favne både de flinkeste i treningsgruppen, men også de som er mest opptatt av det sosiale rundt fotball, forklarer Sturm.

Vi har hender nok til å ta oss av både nummer 18, som kanskje har litt ambisjoner, men også nummer 45 og 48

Knut Erik Sturm, trener for 2005-årgangen i KIL.

Hele trinnet ivaretatt

VANT: Tredjelaget er allerede seriemester i fjerdedivisjon.

Det er imidlertid flere enn de seks trenerne som fortjener en honnør.

– Vi har også hatt en trinnansvarlig som har gjort en uvurderlig jobb på tvers av trinnet, i Øyvind Skallerud. Hans viktigste oppgave har vært å se helheten og sørge for at alle gutta, uansett nivå, har fått gode utfordringer sportslig, men også tatt vare på det sosiale. I tillegg har vi foreldre som er villige til å hjelpe til med alt som trengs, utenfor treninger og kamper, sier Sturm.

I sum har de mange kokkene medført overraskende lite søl.

– Jeg mener antallet ressurser er den viktigste faktoren. Vi har hender nok til å ta oss av både nummer 18, som kanskje har litt ambisjoner, men også nummer 45 og 48, forteller Sturm

Den siste dansen

BLØDDE FOR DRAKTA: Det skal koste å vinne serien, noe Ferdinand Lervik Clausen er et utmerket eksempel på.

I helgen dro 40 spillere, fire ledere og en liten foreldregjeng til Troll Cup i Kristiansand, for en siste sosial tur. Målet var at flest mulig skulle ha det mest mulig gøy.

– Dette skulle være den store avslutningen på ungdomsfotballen for hele 05-gruppen, hvor vi virkelig skulle slå på sosialt slå på stortromma. Vi skulle både ha det enormt fett sosialt, og samtidig gjøre det best mulig på banen, uten noen form for topping, sier Sturm.

Og fett ble det.

– Lagkassa skulle tømmes og det skulle ikke spares på noe. Kostholdet var nok heller ikke i henhold til anbefalte retningslinjer, ler Sturm.

Russebuss-stemning

Indikasjonen på hvor dette «bar» fikk de allerede på turen nedover. Trinnet hadde leid buss med plass til alle, og bussen ble umiddelbart til en eneste stor russebuss.

– Turen var det viktigste denne gangen. At alle skulle få tilbudet om å være med, og at alle gutta, uansett nivå, skulle få spille like mye. Gutta fikk surre rundt i byen som de ville, spise på «mackern», og høre på så mange russelåter de bare maktet, fortsetter han.

RÅ TRANSPORT: Det var enorm stemning på bussen da 40 spillere dro til en siste cup sammen.

På banen ble de på langt nær noen kasteball. Det ene laget måtte strekke våpen i åttendedelsfinalen, mens det andre laget gikk helt til semifinale. Begge i a-sluttspillet. Da skal det også sies at begge lagene hadde måttet avgi noen spillere til en viktig juniorkamp på hjemmebane, for å sikre et best mulig sportslig tilbud foran neste sesong.

PÅ BANEN: 2005-gjengen presterte godt på banen i Troll Cup i Kristiansand.

Ros fra klubben

Det gikk nok på bekostning for 05-lagenes resultater i Troll Cup, men for å sikre et best mulig og bredest mulig tilbud når de neste år skal spille juniorfotball, ble det slik.

Det satte klubben stor pris på.

– Samarbeidet mellom junior 1 og gutter 16-1 har vært veldig bra gjennom hele sesongen, og de siste ukene har junior-stallen vært tynn på grunn av skader og sykdom. Da har det vært flere tilfeller hvor Gutte16-spillere har bidratt godt. Det var tilfelle i går også da juniorlaget trengte ett poeng for å sikre opprykket til 1. divisjon. Vi er veldig glade for at vi fikk det til, med god hjelp fra 05-spillerne, og det setter både klubben og juniorlaget stor pris på. Da får vi et best mulig sportslig tilbud også neste sesong sier Brevik, som er sportslig leder i Kolbotn IL.

– Solide bidragsytere

Han har lyst å gi noen rosende ord til 05-gjengen som har blitt fulgt av ivrige foreldretrenere siden starten.

– Når det dukker opp kollisjoner må man prøve å løse det på best mulig måte ved å snakke sammen, og det synes jeg vi gjorde her. All honnør til alle som har bidratt rundt 05-gjengen, på alle nivåer. Fra klubbens side ønsker vi at foreldre er med som trenere så lenge det lar seg gjøre, og her har vi et godt eksempel på en gruppe som har vært solide bidragsytere over flere år, sier Brevik.

SEIER: Den har blitt noen cup-seire på 2005-gjengen opp gjennom historien.

NB: 2005-årgangens hoved-team har de siste årene bestått av foreldrene:

Karl Høye og Klaus Eriksen som trenere på treningsgruppe 1.

Bjørn Kronborg, Knut Erik Sturm, Thomas Witsø-Bjølmer og Bjarne Brørs som trenere for treningsgruppe 2.

Øyvind Skallerud har vært lagleder for treningsgruppe 1, samt trinnansvarlig for hele trinnet og Lars Farner har vært lagleder for treningsgruppe 2.

Powered by Labrador CMS