LAGER GUIDE: Ruth Baumberger (t.h) leder arbeidet for Fremtiden i våre hender Nordre Follo, med å lage en grønn guide. Meningen er å få oversikt over hvor du kan kjøpe klimavennlig, og gjøre reparasjoner. Her med Anna Almqvist som driver gjenbruksbutikken Retro ALM.

Du grønne, glitrende guide . . .

Savner du oversikten som gjør det lettere å forbruke mindre og smartere? Den lages nå, og gjengen bak trenger tips fra deg.

Publisert

Hva gjør du når du ønsker å kjøpe klimavennlig, eller vil reparere fremfor å kjøpe nytt, men ikke har nok informasjon om hvilke steder du kan gå til?

Du lager en oversikt selv. Det var i alle fall løsningen Fremtiden i våre hender Nordre Follo landet på. Nå trenger de innspill fra deg slik at oversikten blir så bra som mulig.

En grønn guide

Framtiden i våre hender (FIVH) er blant Norges største miljø- og solidaritetsorganisasjoner.

Nå skal FIVH Nordre Follo lage en grønn guide, med nettside som har sin egen QR-kode slik at folk kan sjekke hvilke butikker som er grønne.

En del konkrete selskaper har de allerede oversikt over, men lista kan bli lenger.

Tanken er at folk har mye kunnskap om butikker der de bor, og at den grønne guiden kan bli enda bedre om folk vet om arbeidet, og kan sende inn tips om bedrifter som kan stå på lista.

REPARERER: Thor-Erik Klovholt driver Retro ALM sammen med Anna Almqvist. Han gjør også små reparasjoner.

– Vi tror at en grønn guide vil hjelpe innbyggerne til å forbruke mindre og smartere, sier Ruth Baumberger som leder arbeidet.

Håpet er at mange engasjerer seg, særlig før jul når folk tenker på å kjøpe mye.

– I FIVH tror, og jobber vi, for en mer sirkulær framtid hvor produktene må vare lengre, må kunne repareres og etter hvert resirkuleres. Derfor er det også viktig med tips om flere personer og bedrifter som reparerer blant annet klær, sko, møbler, elektriske apparater, data/mobil, fritidsutstyr, sier Baumberger.

Inspirert av Trondheim

– Vi ble inspirert av Trondheim studentenes FIVH lag som lagde denne guiden for Trondheim, forteller Baumberger.

Målet er en rettferdig verden i økologisk balanse.

– Vi fokuserer spesielt på å forhindre matkasting, påvirke til etiske investeringer, fase ut bruk av miljøgifter, fremme sirkulærøkonomiske prosesser og redusere det store forbruket vårt. I tillegg er vi opptatt av at arbeiderne bak de tingene vi kjøper skal ha en levelig lønn og gode arbeidsvilkår, forteller Baumberger, og legger til at de i Nordre Follo har et lokallag som jobber med disse målsettingene.

Bærekraftige bedrifter i Nordre Follo

– Her har vi satt sammen en oversikt over bedrifter i Nordre Follo som utmerker seg på en bærekraftig måte, hjelper forbrukeren til et redusert forbruk, og/eller fokuserer på etikk, klima og natur i framstilling og forbruk av sine varer, forklarer Baumberger.

Hun presiser at de oppgir konkrete produkter i en bedrift som fyller disse kriteriene, men at de ikke tar stilling til bedriftens øvrige produkter.

Kategoriene de ønsker innspill fra deg til er:

· Dagligvarer

· Klær

· Møbler og interiør

· Reparasjon

· Retur til gjenvinning

· Spisesteder

· Transport

· Utlån / utleie

Baumberger forteller at de til nå har funnet et trettitalls bedrifter i Nordre Follo som oppfyller kriteriene. Men nå trenger de innspill fra leserne om flere.

– Vi trenger tips til alle kategoriene men særlig innenfor dagligvarer. Hvilke butikker har et godt utvalg med økologiske og/eller lokale produkter? Og spisesteder, fortell oss om en restaurant som har et godt tilbud av vegetar/vegansk.

Har du tips kan du kontakte: nordre.follo@framtiden.no, eller en melding til 90130738. Det er gratis å stå oppført i guiden.

Powered by Labrador CMS