EXIT: Hans Martin Enger forteller om årsakene til at han ikke fronter MdGs liste foran kommunevalget i 2023.

Trer til side lokalt

Varaordfører i Nordre Follo, Hans Martin Enger, tar ikke gjenvalg i lokalpolitikken. Dette er årsaken.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kom Nordre Follo MDG med sin nominasjonsliste for neste kommunestyreperiode. På de øverste plassene figurerer navn som Marthe Arnesen fra Ski og Sturla Naas Johansen fra Kolbotn, men spesielt ett navn glimret med sitt fravær i toppen; Hans Martin Enger.

Enger gjorde et brakvalg med MdG i forrige kommunestyrevalg hvor partiet sikret seg hele ti prosent oppslutning. Det gjorde at Enger var i posisjon til å sikre seg vervet som varaordfører i Nordre Follo kommune.

Krevende periode

Nå er det imidlertid slutt for den initiativrike bibliotekaren, etter to perioder i kommunestyret.

– Det var på et tidspunkt i vår at det ble viktig for meg å ta noen valg for fremtiden. Da hadde jeg følt på utbrenthet i lengre tid, siden sommeren 2021. Jeg møtte ikke veggen, men jeg tror jeg var ganske nært innpå, begynner Enger.

Han beskriver rollen som lokalpolitiker som krevende.

– Det er et privilegium å være lokalpolitiker i Nordre Follo i disse spennende tider, men det har også vært veldig krevende. Jeg har opplevd at jeg både har mestret oppgaven og at det har vært meningsfylt, men samtidig har det gitt meg en totalbelastning som har gjort at jeg ikke har fungert så godt som jeg bør, sier han åpenhjertig.

I trygge hender

Han understreker at han fortsatt er veldig motivert til å bidra til at Nordre Follo er et godt sted å være, for partiet og for å fortsette å kjempe for grønn politikk. Bare ikke i en like fremskutt posisjon lokalt.

– Det er egentlig ikke så viktig hvem som stiller til valg, men det er viktig at de er bra folk. Og det er jeg trygg på at vi har. Så for politikkens del har jeg vel så mye tro på MdGs innflytelse i neste periode, som denne, sier han.

Han er glad for at MdG ser ut til å ha skrudd sammen en god nominasjonsliste til neste års valg.

– Da jeg tok valget gjorde jeg det basert på meg selv og familien min, men det er godt at partiet ser ut til å være i trygge hender. Det gjør at det føles mye lettere, sier han.

Han understreker også at det ikke skorter på verken ambisjoner eller innsatsvilje for det neste året, og han lover å håndtere alle oppgavene og pliktene både som kommunestyrerepresentant, varaordfører og engasjert innbygger.

– Blir det rart eller vemodig?

– Nei det er verken rart eller vemodig. Det er mest godt. Nå har vi et år på å bygge opp et godt apparat rundt de personene som skal føre an. Da får vi frem tydelig hvem de er og hva de står for, sier han.

FARVEL TIL RÅDHUSET: Hans Martin Enger har sittet i kommunestyret i to perioder, først i Oppegård kommune og så i Nordre Follo kommune. Fra høsten blir det nye oppgaver.

Til fylkestinget

Fra sin 31. plass på listen er det langt fra sikkert at han blir å finne i kommunestyret i neste periode, men Enger skal nok få litt å henge fingrene i likevel. Nylig ble han nemlig innstilt på tredjeplass i fylkestingsvalget for MdG.

Hvis innstillingen blir vedtatt er det veldig sannsynlig at han blir valgt inn. Det å tre ut av lokalpolitikken og jobbe mer regionalt tror han vil være noe helt annet enn å ha alt fokus lokalt.

– Jeg brenner fortsatt for mange temaer og skal fortsette å kjempe for våre saker, bare på en annen arena. Det oppleves kanskje litt tryggere å ikke skulle stå i de lokale stormene. Det å være lokalpolitiker gjør at man er veldig tett på sin egen og andres hverdag. Det kan være en belastning. Noe av de som var viktig å få lagt fra meg var å slippe å være hovedansvarlig for så mye. Det er et stort ansvarsområde å være nummer én. Det er et konstant krysspress mellom kommunens og partiets beste. En tredjeplass i fylkestinget føles rett og slett ikke like overveldende, forklarer han.

Men som han sier. Det kan jo være han tar feil også.

– Det er ingen garanti for at gresset er så mye grønnere på den andre siden. Det å være MdG-politiker er ikke en dans på roser. Og så blir jeg nok neppe usynlig lokalt her. Jeg har fortsatt meninger. Jeg gleder meg til å være vanlig lokallagsmedlem og ivrig frivillig, sier Enger.

Hele listen

Her er nominasjonskomiteens innstilling, i rangert rekkefølge:

1. Marthe Arnesen, Ski, f. 1982 (stemmetillegg)

2. Sturla Naas Johansen, Kolbotn, f. 1975 (stemmetillegg)

3. Marina Birgitte Heyerdahl, Siggerud, f. 1964 (stemmetillegg)

4. John Todd-Kvam, Ski, f. 1980 (stemmetillegg)

5. Mariya Simon, Myrvoll, f. 1985 (stemmetillegg)

6. Jens Petter Grini Pedersen, Ski, f. 1992 (stemmetillegg)

7. Lene Elisabeth Eide, Kolbotn, f. 1996

8. Thomas Jahren, Ski, f. 1987

9. Mari Kvam, Ski, f. 1986

10. Nahuel Tomas Polesel, Kråkstad, f. 1976

11. Lorelou Desjardins, Oppegård, f. 1983

11. Ola Edman, Oppegård, f. 1997

12. Froukje Maria Platjouw, Oppegård, f. 1983

13. Frode Lunde, Ski, f. 1956

14. Rebekka Alette Skar, Svartskog, f. 1988

15. Eivind Trondsen, Kolbotn, f. 1966

16. Ruth Baumberger, Siggerud, f. 1955

17. Anders Bø, Ski, f. 1984

18. Vilma Rubi Gavilanes, Langhus, f. 1962

19. Aksel Georg Roksti, Ski, f. 1946

20. Ingrid Kalstad-Sjødalstrand, Svartskog, f. 1963

21. Svein Johan Reid, Kolbotn, f. 1970

22. Anette Seip, Ski, f. 1986

23. Jon Ragne Bolstad, Tårnåsen, f. 1972

24. Cato Symrebu, Langhus, f. 1976

25. Ingrid Marie Nissen, Kolbotn, f. 1965

26. Robert Mood, Kolbotn, f. 1958

27. Eli Symrebu, Langhus, f. 1977

28. Kristian Kallevik*, Siggerud, f. 1979

29. Maja S. K. Ratkje*, Svartskog, f. 1973

30. Hans Martin Enger*, Sofiemyr, f. 1981

Nominasjonskomiteen har bestått av Maja S. K. Ratkje, Kristian Kallevik og nevnte Hans Martin Enger.

Powered by Labrador CMS