TRENERDUO: Tresor Egholm (t.h.) har fått med seg Vetle Vangstuen som assistenttrener.

Vil rett opp igjen

Trenerkabalen er klar og spillertroppen begynner å ta form. Målet er å få Kolbotn rett opp til Toppserien igjen.

Publisert Sist oppdatert

Det var et knallhardt slag i magen for mange at Kolbotns toppseriedamer rykket ned i fjor høst. Resultatene i grunnspillet var knallgode, men da alt skulle avgjøres i sluttspillet, sviktet de totalt. Poengfangsten var så mager at nedrykk ble et faktum.

Klubben har nå børstet av seg det meste av skuffelse og ser fremover igjen. Det er imidlertid ikke bare rosenrøde skyer i horisonten. I tillegg til nedrykket som var en gedigen sportslig overraskelse, begynte det også i løpet av sesongen å dukke opp noen økonomiske overraskelser i klubblokalene på Sofiemyr. År med regelrett overforbruk måtte stoppes. Nå er nødbremsen på.

Bedre kontroll

Der fortiden har vært preget av naive budsjetter og alt for lite kontroll både på innteksts- og utgiftssiden, må nå alle utgifter på kvinnesiden godkjennes i flere ledd. Etter det Oppegård Avis erfarer, er årets budsjett barbert med flerfoldige millioner, kontra fjoråret.

Til tross for edruelige budsjetter er nå et nytt kompetent trenerteam på plass og spillergruppen begynner å ta form. Det blir imidlertid mye nytt å forholde seg til for både spillere, trenere og publikum.

Ny assistenttrener

Det har lenge vært kjent at Tresor Egholm blir hovedtrener for Kolbotn. Nå er det også klart at Vetle Vangstuen blir klubbens nye assistenttrener. Fordi klubbøkonomien er presset er også trenerkontraktene på et helt annet økonomisk nivå enn tidligere.

Vangstuen er et nytt navn for mange og det er ikke så rart. 26-åringen kommer fra Raufoss og har primært sin trenererfaring fra sitt distrikt hvor han har vært toppspillerutvikler i Fart, kretslagstrener og trener på Wang. I tillegg til rollen som assistenttrener for A-laget skal han også jobbe litt på Wang Toppidrett, litt på Wang Ung Follo og litt mot utviklingslagene i klubben.

NY MANN: 26-åringen Vetle Vangstuen fra Raufoss er ny assistenttrener for KIL.

Trenerspiren gleder seg til nye oppgaver.

– Jeg kjenner Tresor gjennom Wang-systemet og jeg gleder meg til å komme i gang her og jobbe tett med Tresor og spillerne, sier Vangstuen til Oppegård Avis.

Til tross for sin unge alder, har han allerede nesten ti år med trenererfaring og UEFA B-lisens i bagasjen.

– Jeg la opp min egen karriere da jeg var 17 for å satse som trener, så jeg tåler godt å bli stemplet som trener-nørd ja, smiler han.

Han får gode skussmål fra sjefen sjøl.

– Vi har et ungt lag og tar sikte på å være en utviklingsklubb med resultatambisjoner. Vetle har erfaring fra både talentutvikling og med kvinnefotball, så du får nesten ikke nesten ikke en bedre mann til denne oppgaven, sier Egholm.

I tillegg til de to trenerne er også Oliver Stronach-Nathan hentet inn som keepertrener og trener for U15-laget i Kolbotn.

Drømmer om opprykk

«Best mulig måte» kan grovt oversettes til både opprykk og utvikling. For Egholm er ikke redd for å ta ordet opprykk i sin munn.

– Vi har som mål å få laget opp igjen, selv om klubben ikke har uttalt det. Vi har satt sammen et kompetent og motivert team, og vi er utrolig «keen» på å få til dette, sier han.

Skal det skje må de også stable sammen et slagkraftig lag på banen. Trenerduoen synes de ser konturene av et godt Kolbotn-lag, til tross for at det er en rekke store profiler som har forsvunnet ut dørene på Sofiemyr.

Kaptein Lena Soleng Hansen, midtbane-maestro Tonje Pedersen, danske-importen Sara Dyrehauge Hansen, svenske Fanny Lång og kontinuitetsbærer Julie Hoff Klæboe var alle nøkkelspillere i 2022-sesongen, som nå er borte.

I tillegg har også Emma Immonen, Siv Døvle, Marie Hella Andresen og flere andre forsvunnet fra spillertroppen.

SPILLER-EXIT: Julie Hoff Klæboe (t.v.) og Lena Soleng Hansen er begge ferdige i Kolbotn. Klubblegenden Pål Wirak er derimot med videre.

Solgte Sørbo

Mandag ble det også klart at Thea Sørbo er solgt til den svenske toppklubben Hammarby.

– Å miste Thea er selvsagt et skudd for baugen for oss. Hun ble tross alt tatt ut på landslaget på slutten av fjoråret og er en meget bra spiller. Vi kunne beholdt henne frem til sommeren, men når unge spillere får muligheten til å ta steg til et høyere nivå, så er det et viktig hensyn å ta, sier Egholm.

Etter det Oppegård Avis erfarer er det ikke snakk om en enorm overgangssum, siden hun kun hadde seks måneder igjen av sin kontrakt, men KIL har sikret seg en solid videresalgsklausul som kan bli lukrativ dersom Sørbo tar nye karrieresteg.

HOVEDTRENER: Tresor Egholm har hovedansvaret for å forvalte spillerressursene på beste mulig måte den kommende sesongen.

Flere lokale jenter

I sum er faktisk hele 21 spillere som startet 2022-sesongen ikke med i 2023-planene. Med så mange spillere ut, ligger det også i kortene at det kommer mange nye fjes inn. En hel del av disse vil være unge talentfulle Kolbotn-jenter som nå får sjansen i 1. divisjon.

– Med den økonomiske situasjonen vi er i, er vi helt nødt til å hente opp noen diamanter fra egen avdeling, sier Egholm.

Det betyr at spillere som Lilliana Melissa Taugbøl Malloul, Malin Rønningen, Henny Thorallsson, Sanna Elida Høeg, Thea Willhelmsen, Malin Rugaas og Anna Bure Pettersen alle er tiltenkt en rolle i spillertroppen. I tillegg vil mange unge KIL-jenter få hospitere og vise seg frem i løpet av vinteren og sesongen.

Nye spillere

Onsdag ettermiddag ble det endelig klart at klubben har forsterket spillerstallen med hele tre spennende spillere, og det er ingen hvem som helst som nå er klare for KIL.

Den første og kanskje den minst kjente er Christina Osnes-Ringen som kommer fra Røa. Backen spilte 22 kamper for Røa i år og er en spiller trener Tresor Egholm kjenner godt fra tiden i Lyn.

– Jeg tror hun blir en kanonsignering, for oss, sier han.

En annen tidligere Egholm-elev er meritterte Andrea Wilmann. 23-åringen er opprinnelig fra Snarøya, men gikk til Lyn som 11-åring. De siste sesongene har hun spilt i Lyn, Stabæk, Arna-Bjørnar og LSK Kvinner og hun har kamper for U23-landslaget.

– Dette er en enorm signering for førstedivisjon. Hun hadde flere tilbud på høyere nivå enn det vi kan tilby, men jeg er helt sikker på at hun vil utvikle seg best hos oss. Andrea blir en kjemperessurs som garantert scorer mye mål i år hvis hun holder seg skadefri, sier Egholm.

Gjør comeback

Sist, men ikke minst er også en gammel kjenning klar for KIL. Nå kan nemlig publikum glede seg til å re-stifte bekjentskap med Johanne Fridlund. Den offensive spilleren spilte 37 kamper og scoret ni mål for Kolbotn i 2020- og 2021-sesongen, før proffeventyret i italienske Lazio lokket.

GJØR COMEBACK: Johanne Fridlund skal igjen spille i hvitt og blått.

Oppholdet ble kanskje ikke helt det Fridlund så for seg og 26-åringen vendte hjem til moderklubben Grei i fjor sommer. Nå er hun klar for å ikle seg den hvite og blå KIL-drakta igjen.

– Johanne er en klar forsterkning for oss og hun er en rask og fleksibel spiller som kan spille både kant, spiss og i en 10-er rolle, sier Egholm forventningsfullt.

I tillegg til de tre spillerne jobbes det også med en ny talentfull reservekeeper som skal komplettere keeperteamet med det soleklare førstevalget Selma Panengstuen.

Skal angripe

Går det som Egholm håper og tror, blir Kolbotn et fælt lag å spille mot i 2023.

– Ja, et angrep bestående av Andrea, Eline (Hegg), Johanne og Martine (Fenger) skal bli fryktelig vanskelig å stoppe. Det blir både et vanvittig høyt tempo og et veldig høyt nivå, sier han håpefullt.

Han og Vangstuen lover et angrepsvillig KIL-lag i 1. divisjon.

– Vi har planer om å vinne mye i 2023. Når du skal vinne fotballkamper må du enten velge en strategi hvor du er bunnsolid bak og river til deg seiere, eller så kan du gønne på for å score mye mål. Og det er det sistnevnte vil skal gå for i år. Vi ønsker å underholde og det er mye artigere å se på et lag som vinner 4-3 enn 1-0, frister han.

Han lover å ha to tanker i hodet samtidig.

Dette er toppfotball og da må vi være resultatfokusert. Samtidig må vi har utviklingsperspektivet i bakhodet, for det er uhyre viktig for en klubb som Kolbotn og med det økonomiske bakteppet vi har, sier han.

Trenger frivillige

Samtidig med at Egholm og resten av trenerapparatet lover et offensivt KIL-lag i 2023, skulle han veldig gjerne ønsket seg et litt større og like offensivt apparat utenfor banen.

– Jeg hadde gjerne sett at vi som klubb hadde klart å bygge opp et litt større apparat i frivilligheten. Klubben har kuttet både stillinger og kostnader for å drive sunt, men oppgavene og gjøremålene forsvinner ikke. Derfor trenger vi flere frivillige både til kamper, arrangementer og begivenheter i klubbens regi. Jeg er sikker på at klubben har oppgaver til alle som føler seg kallet.

Powered by Labrador CMS