STOR FORSKJELL: Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters avstand når bilen har en fart på 50 kilometer i timen. Med refleks synes du på 140 meters avstand. Da har føreren av bilen mye bedre tid til å reagere.

Høstmørket er her – husk refleks!

Torsdag er refleksens dag. Er du og de du er glad i forberedt?

Publisert Sist oppdatert

– Dagen er en viktig påminnelse om hvor viktig refleksen er nå når både kveldene og morgenene byr på mørklagte veier, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Drøye 15 prosent, som tilsvarer 660 000 nordmenn over 18 år, bruker ikke refleks. Det avdekket en landsrepresentativ undersøkelse som Infact gjennomførte for NAF i oktober 2020.

NAFs refleksråd:

- Bruk alltid refleks i mørketiden, også langs veier med belysning

- Refleksvest gir best synlighet

- Andre typer refleks bør henge lavt nede, helst i knehøyde

- Har du en veske, sekk eller jakke du bruker hver dag – la refleksen alltid være på

- Husk refleks på barnas tøy også

– Refleks er en billig forsikring. Det er enorm forskjell på hvor synlig du er langs veien i høstmørket om du har refleks på eller ikke, sier Sødal.

Forskjell på liv og død

Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters avstand når bilen har en fart på 50 kilometer i timen. Med refleks synes du på 140 meters avstand. Da har føreren av bilen mye bedre tid til å reagere.

Målt i sekunder har bilføreren 10 sekunder til å reagere når hen kjører i 50 kilometer i timen når du bruker refleks, mot 2 sekunder uten refleks.

– Det kan være forskjellen på liv eller død, slår Sødal fast.

Det er også slik at mange bilførere ser dårligere i mørket. Som 60-åring har du nemlig halvparten av nattsynet du hadde som 20-åring.

– Så gi bilistene en sjanse til å se deg og få på refleksen, oppfordrer Nils Sødal.

Vest er best

Det er ingen tvil om at refleksvesten gjør deg mest synlig. Det er også kommet mange lettere typer på markedet, med bandolær eller refleksstropper som er lett å ta på over en jakke, om vesten føles upraktisk.

- Det viktigste er at du bruker refleks. Refleksbånd eller den gode gamle refleksbrikken er også en enkel og god løsning, sier Sødal.

Refleksbrikken bør henge i knehøyde for å fange opp mest mulig lys fra billyktene. Tenk også på at du skal synes både forfra og bakfra.

Gidder ikke

Da Oppegård Avis i fjor gjorde en uhøytidelig undersøkelse ved noen av kommunens skoler var det åpenbart at forbedringspotensialet er stort. Barn i barneskolealder er ganske flinke når det gjelder refleks, mens ungdommen som går på ungdomsskole stort sett går uten refleks.

Hans Martin Sørensen i Trygg Trafikk uttalte da at det stort sett handler om å gidde.

– En liten refleks kan være en livredder nå som det er mørkt både på morgenen og på kvelden. Mye av jobben går nok på det å «gidde» å ta refleksen på, for vi vet at mange har masse reflekser liggende i både skuffer og skap. Finn frem refleksene, og ta den på er det beste tipset vi kan gi, sa Sørensen.

GÅR UTEN: Da vi sjekket reflekstilstanden i fjor var det svært få ungdommer som brukte refleks. Kanskje er det bedre i år?
Powered by Labrador CMS