– FRIVILLIG: – Barn og unge fra 12 til 15 år skal vaksineres på skolene, men vaksinering mot Covid-19 er frivillig og skjer kun etter foreldrenes samtykke til dette, sier Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo. Foto: Silje Stavik/ Nordre Follo

Gjør seg klare til å vaksinere barn og unge på skolene

– Vi har allerede bestilt Pfizer-vaksiner til 12-15-åringene, men leveransen kommer først i slutten av uke 37, så vaksineringen kan starte med en gang vaksinene er på plass, sier Biermann.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag 2. september ble det kunngjort av regjeringen på en pressekonferanse at barn og unge i alderen 12 til 15 år ville nå få tilbud om én dose med vaksine mot Covid-19.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at det benyttes Pfizer-vaksinen siden det foreligger større erfaring med bruk av dette produktet i denne aldersgruppen.

35 PÅVISTE SMITTETILFELLER I GÅR: Onsdag 2. september ble det registrert 35 smittetilfeller i Nordre Follo. Dagen før ble det registrert 38 tilfeller. Dette er rekordmange siden pandemien startet for halvannet år siden.

– I Nordre Follo dreier det seg om 3.437 barn og unge som får dette tilbudet. Vaksinen skal tilbys til årskull 2006–2008, samt alle fra årskull 2009 så snart de har fylt tolv år. De som ikke har fylt 12 år per vaksineringsdatoen, får ingen tilbud ennå siden ingen av de vaksinene vi har i Norge er godkjent for barn og unge under tolv år, forklarer Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo.

Les også: Grønt lys til vaksinering av 12-15-åringer med én dose

Etter samtykke fra foresatte

Nordre Follo ventet på en slik avgjørelse fra de sentrale helsemyndighetene og regjeringen, og begynte derfor å planlegge for det scenarioet noe tid i forkant av pressekonferansen i går, ifølge Biermann.

– Vi har vært i dialog med helsesykepleierne og jobber videre med å planlegge gjennomføringen av opplegget på skolene. Det skjer som en del av det vanlige barnevaksinasjonsprogrammet, sier assisterende kommuneoverlege.

Hun sier at barn og unge skal vaksineres på skolene, men presiserer at vaksinering mot Covid-19 er frivillig og skjer kun etter foreldrenes samtykke til dette.

– Det vil komme mer tilpasset informasjon om dette til foresatte i den nærmeste tiden, sier Biermann.

– Har ditt barn gjennomgått Covid-19, er det intet behov for vaksine, påpeker hun.

– Har gjort en solid vurdering

Assisterende kommuneoverlege understreker at barn og unge sjeldent blir alvorlig syke av Covid-19, og de aller fleste får ingen eller lite symptomer på sykdom.

– I en tid med mye smitte i denne aldersgruppen mener vi og FHI at det er riktig å tilby vaksine også til denne gruppen så de er beskyttet mot alvorlig forløp av sykdommen. På dette tidspunktet har Norge ikke veldig mange erfaringer etter vaksinering av barn og unge ned til tolv år, men jeg erfarer at FHI har gjort en solid vurdering av dette, og den er basert på erfaringene fra andre land som har vaksinert barn og unge ned til tolv år, sier Biermann.

I slutten av uke 37

– Vi har allerede bestilt Pfizer-vaksiner, men leveransen kommer først i slutten av uke 37 (13.-19. september), så vaksineringen kan starte med en gang vaksinene er på plass, sier Biermann.

Hun sier det er vanlig med bivirkninger etter vaksinering, også hos barn og unge.

FHI skriver på sin hjemmeside at det er beskrevet en sjelden bivirkning i form av hjertebetennelse, som kalles myokarditt, etter bruk av mRNA-vaksiner (Pfizer og Moderna), særlig hos unge mennesker. Bivirkningen oppstår i all hovedsak etter dose to, og er forbigående slik at de fleste blir friske innen en måned.

FHI vil gjøre nye vurderinger med oppdatert kunnskap om bivirkninger, sykdomsutviklingen og den samlede situasjonen før det eventuelt gis en anbefaling om dose to til denne aldersgruppen.

FÅR ÉN DOSE AV PFIZER: FHI anbefaler at det benyttes Pfizer-vaksinen i forbindelse med vaksinering av 12-15-åringer. Foto: Yana Stubberudlien

Jevnlig selvtesting på vgs

– Norge har ingen visjon om nullsmitte. Nasjonalt mål er ikke å slå ned koronasmitten, men å begrense den, og det skal nå gjøres ved å teste alle jevnt, sier Biermann.

Onsdag denne uken hadde kommunen et møte med rektorene på de videregående skolene i kommunen. De ble enige om å gå fra dagens rutiner med å gjennomføre et testregime ved påvist smitte til nye rutiner med jevnlig testing av elevene på skolene.

– Til uken starter vi med å masseteste elevene på videregående skolene. De skal testes to ganger i uken ved hjelp av hurtigtestene som skal deles ut til elevene slik at de kan teste seg selv på skolene. Vi ønsker oss også det samme opplegget på ungdomsskolene i kommunen, men det kommer litt senere, sier Biermann.

SELVTESTKIT: På bildet ser du en hurtigtest som skal deles ut til elevene. Foto: Nordre Follo kommune

– Husk å isolere deg

Kommunene ikke skal belastes økonomisk for koronarelaterte utgifter. Dette ble bekreftet under møtet mellom helseministeren Bent Høie og kommunene i går ettermiddag, ifølge kommunikasjonsrådgiver Silje Stavik i Nordre Follo kommune.

– Det er veldig mange som tester seg selv hjemme. Det er veldig bra. Husk å isolere deg hvis du føler deg syk eller har nyoppståtte luftveissymptomer. Hold deg hjemme frem til du er frisk. Har du testet deg selv og fått positivt svar, ring smittesporingsteamet vårt på 66 10 14 07 så snart som mulig. Ta også kontakt med de som har vært i nærheten av deg og be dem om å teste seg, anbefaler Biermann.

DAGENS STATUS PÅ VAKSINERING I NORDRE FOLLO. Kilde: Nordre Follo kommune

Les også: FHI: – Trygt å kombinere vaksiner

Powered by Labrador CMS