OPPDATERT: Med oavis.no i lomma KAN du være bedre oppdatert på ditt lokalmiljø enn noen gang.

Død og oppstandelse

Er det riktig at «rask informasjon fra og om kommunen ikke er der lenger» etter papiravisens begravelse? Nei, selvsagt ikke.

Publisert

I helgen trykket vil et leserinnlegg som først og fremst uttrykte innsender Liven Sørum sitt savn etter papiravisen. Det har vi ingen problemer med å forstå. Selv vi i redaksjonen og i forlagskorridorene for øvrig, kan av og til kjenne på det.

For vår del er savnet imidlertid forbigående og vi skal forsøke å forklare hvorfor.

For mange er det lite som slår følelsen av å åpne en papiravis. I ti år sørget vi i Oppegård Avis for denne godfølelsen drøyt 45 ganger per år. Vi satte dagsorden i viktige saker, vi var en kilde til kommunal informasjon, vi spredte små uvurderlige gleder i form av bursdagshilsener og vi var en fast leverandør av gode, lokale kryssord.

Alt dette, og mer til, uten å belaste leserne med en krone. Måten vi har kunne forsvart dette på er fordi både annonsemarkedet (vår eneste inntekt) og utgiftsbildet har vært relativt stabilt. 

En verden i endring

Selv om lille Oppegård oppleves som tryggheten selv, er «resten av verden» et mer ustabilt sted enn på mange år. Det har blant annet ført til at det meste av varer og tjenester har blitt dyrere. Så også de varene og tjenestene vi var avhengige av. Kombiner dette med et lokalt annonsemarked som også er mer forsiktig med pengene sine enn før, så ville det raskt ført til den sikre død for Oppegård Avis.

Det er det ikke så mange flere enn våre konkurrenter som hadde ønsket seg. Vi som jobber i og med Oppegård Avis er i hvert fall helt sikre på at lokalmiljøet har godt av at vi finnes. Derfor har vi også staket ut en ny og tryggere kurs for de neste årene. Ja, det innebærer at du ikke har gratis oppfyring til peisen eller et sted å sette våte sko, men det har nå heller aldri vært vår primære mål med Oppegård Avis.

Flere lokale nyheter enn noen gang

For selv om både innsender Sørum og «kommentarfeltet» treffer mange spikere på hodet i sitt innlegg, så bommer de på noen avgjørende punkter:

Dere har selvsagt helt rett i at kosen med avisen i fanget og morgen-kaffekoppen ikke er der lenger. Dere har også helt rett i at lukten av litt trykksverte ikke er der lenger.  Ei heller kan vi bistå i noe særlig grad med å dekke til gulv og bord for "søle"-arbeid.

Det har vært hyggelig å kunne bidra til alt dette, men Oppegård Avis sin fremste funksjon har alltid vært - og skal alltid være - å sørge for en bred nyhetsdekning av vår del av kommunen.

Og selv om Sørum mener at papiravisens bortgang har medført at vi ikke lenger sørger for «rask informasjon og orientering av lokale hendelser, eller bilder av og fra folk fra omegnen», så er det helt feil. Vi kunne ikke vært mer uenig i slike påstander.

Vilje vs muligheter

Vi har aldri laget flere artikler enn vi har gjort de seks siste månedene. Vi som jobber i Oppegård Avis står på bortimot døgnet rundt for å sørge for at de som vil, blir oppdatert. Og det er nettopp her nøkkelen ligger:

Hvis viljen til å la seg oppdatere ikke er til stede, så er det lite vi kan gjøre.

For nei, papirutgaven av Oppegård Avis kommer ikke tilbake. Det finnes ingen tungtveiende eller økonomisk forsvarlige argumenter for at Oppegård Avis skal gi ut papiravis fra 2023. Den æraen er over.

Og ja, vår journalistikk kommer til å koste penger. Det er rett og slett prisen du må betale dersom du synes det er viktig å være oppdatert på ditt lokalmiljø. Vi tvinger ingen og vi lurer ingen.

Bedre enn forventet

Det vi tilbyr er en løpende oppdatering av små og store hendelser i vår bittelille del av verden. Vi klarer ikke å dekke alt. Det har vi aldri gjort, og det kommer vi aldri til å gjøre. Likevel har flere enn vi hadde forventet og regnet med i skrivende stund, tegnet abonnement. Det er vi særdeles glade for. Det er beviset på at ultralokal journalistikk fortsatt har en viktig plass.

Så det blir svaret til deg som lurte på hvordan vi synes overgangen har gått? Vi synes det har gått bedre enn forventet. Rundt 2.000 lesere har fått med seg «Hvilebenk-ønsket i Brattbakken» som samme Sørum tipset oss om, over 7.000 lesere har klikket på avsløringen om at en Kolbotn-spiller er Barcelona-aktuell og den mest leste saken vår i år har 37.000 klikk. Det er flere enn det bor folk i Oppegård.

Fortsatt i utvikling

Er vi perfekte? Langt i fra. I perioden februar til juni har oavis.no vært i kontinuerlig utvikling og vi har fortsatt mye å gå på. Nå er en flunkende ny kalender rett rundt hjørnet. Da kan vi og alle andre legge inn kommende arrangementer og finne alt på ett sted - slik leserne var vant til fra papiravisen. Det blir ikke SOM i papiravisen og dere vil fortsatt ikke få trykksverte på fingrene av å lese oversikten, men hvis målet er å være oppdatert, så skal vi gjøre det enda lettere for folk.

Har du tips eller innspill til hvordan vi kan bli bedre på nett, så er fortsatt tipsmailen vår døgnåpen: tips@oavis.no. Vil du ha mer informasjon om oss som jobber i Oppegård Avis eller folkene bak, så finner du det her.

KJEKT Å HA: Her finner du rask informasjon om oss.
Powered by Labrador CMS