REDDET ET LIV: Med snarrådig tenking fikk Theodor Gulbrandsen Andreassen reddet livet til en person som forvillet seg ned på sporet ved Oppegård stasjon.

Helten fra togsporet

16-åringen Theodor Gulbrandsen Andreassen havnet midt i et togdrama på liv og død. Da det var over stod han igjen som dobbel redningsmann.

Publisert Sist oppdatert

En tilsynelatende helt vanlig tirsdags ettermiddag i midten av november på Oppegård stasjon. Klokken er rundt 17.30 og Theodor Gulbrandsen Andreassen (16) er på vei til en treningsøkt på SATS.

Som ungdommer flest fikler han med mobilen og tenker på sitt, da han plutselig får øye på at en tydelig beruset mann i 30-årene forviller seg ned på toglinjen. Trolig er det et dumt forsøk på å komme seg raskt til den andre siden, men i det han hopper, svikter beina. Han ramler fremover og blir liggende.

Det ble starten på noen svært dramatiske minutter for 16-åringen fra Oppegård.

– Jeg var helt bestemt på at jeg ikke kunne hoppe ned på skinnegangen selv, spesielt fordi jeg visste at det straks skulle komme et passerende tog på det sporet, begynner han.

Halte og dro

I stedet la seg ned på perrongen og strakk seg mot personen. Der klarte han akkurat å dunke til beinet hans, slik at han kviknet til. Den berusede personen fikk karret seg opp for egen maskin, men vinglet fortsatt rundt i sporet. Et øyeblikk lente han seg inn mot gjerdet som skiller sporene, mens Theodor skrek og ropte at han måtte komme nærmere perrongen.

– Heldigvis vinglet han seg i min retning og jeg fikk tak i den ene armen hans. Jeg halte og dro mens jeg ropte at han måtte komme seg opp fra sporet. Jeg tror han plutselig skjønte faren selv også, for jeg hadde ikke hatt sjans til å dra opp en voksen mann som absolutt ikke ville opp, sier han til Oppegård Avis.

Sekunder senere dundret toget forbi. Det kreves ikke mye fantasi for å tenke seg hvordan utfallet kunne blitt uten 16-åringens skarptenkte innsats.

HER SKJEDDET DET: 16-åringen viser hvor dramatikken utspilte seg etter at en full mann havnet nede på togsporet.

Sterk reaksjon

Ikke overraskende fikk 16-åringen en sterk reaksjon umiddelbart etterpå.

– Jeg hadde vel egentlig helt panikk over det som akkurat hadde skjedd, så jeg var både sur og streng mot ham. Da jeg fikk roet meg ned litt, fikk jeg vist ham hvor undergangen til den andre siden var, men da sa han at han ikke ville over likevel, sier Gulbrandsen Andreassen.

Dessverre var ikke togdramaet over.

Etter å ha overlevert en verbal skyllebøtte til den voksne mannen, var det kun et par minutter til 16-åringens tog skulle gå, så han satte kursen mot undergangen. Det siste han sa var at han absolutt ikke måtte gå over sporene igjen, men heller holde seg på stasjonen.

Ny krisesituasjon

Den beskjeden gikk nok ikke inn, for i det Theodor kom opp på motsatt side, så han at den berusede mannen igjen hadde forvillet seg ned på sporet, nå på et annet sted på stasjonen.

– Da var han på enden av stasjonen i retning Ski, der hvor gjerdene som skiller sporene, slutter, sier han og peker.

Ifølge Theodor så det først ut som om mannen var såpass langt ute på siden av sporet at det ikke ville være livsfare, men plutselig dukket toget opp i bakgrunnen.

Igjen kom panikken.

– Jeg ble skikkelig stressa, slang fra meg sekken og løp mot han på perrongen. Da jeg var noen meter unna, begynte jeg å rope og prøve å få kontakt med ham, og vinke ham ut til siden, forklarer han.

Ble kastet flere meter

Utrolig nok hørte han etter nok en gang. Mannen vinglet seg ut på utsiden av sporet, akkurat nok til at katastrofen ble unngått. I stedet for at han ble meid ned og sannsynligvis drept, ble han truffet på siden av kroppen. Til alt hell skulle toget stoppe på stasjonen, men sammenstøtet var likevel kraftig nok til at mannen ble kastet flere meter fremover og ned i en grus-grop på utsiden av sporet.

Man kan bare forestille seg hvordan det hadde gått hvis også dette toget skulle passere. Det var likevel et tøft syn som møtte 16-åringen.

I sekundene etter sammenstøtet forsøkte Theodor å hjelpe ham opp fra gropen han lå.

– Han blødde fra munnen og skulderen hans så ganske ille ut. Jeg husker han sa ordet legevakt mens jeg hjalp ham opp på perrongen igjen. Der tok de ansatte på toget over og ringte etter ambulanse, sier den unge helten.

LANDET HER: I den lille dumpen til høyre i bildet, havnet mannen etter å ha blitt truffet av toget.

Bebreidet seg selv

– Du har rett og slett reddet livet til en person her, konstaterer Oppegård Avis.

– Ja, det var ganske sjokkerende å være med på, men det var egentlig først da jeg kom hjem at jeg fikk en ordentlig reaksjon. Det var mange på stasjonen som kom bort og sa fine ting til meg og sånn, men jeg klarte liksom ikke helt å ta det til meg der og da. Han hadde jo blitt truffet av toget, så jeg tenkte liksom mer på om jeg kunne gjort mer, sier han.

Heldigvis har Theodor mange fine folk rundt seg som umiddelbart skjønte hvilken redningsdåd 16-åringen akkurat hadde utført.

– Jeg fikk litt mer godfølelse etter å ha snakket med familien min og i dag så sitter jeg igjen med en følelse av å ha gjort noe viktig, fortsetter han.

TIPS OSS:

Har du tips i denne aller andre saker? Kontakt oss på tips@oavis.no eller på telefon 90 68 78 10.

Mange tanker

Han forteller at tankene om hvor galt dette kunne gått har plaget ham i etterkant av hendelsen.

– Jeg slet med å sove etterpå, men nå klarer jeg å snu tankene til at jeg gjorde en bra innsats for ham, og at jeg sannsynligvis reddet livet hans, sier han.

Theodor har naturlig nok tenkt mye på hendelsen i ettertid og kommet til at han tror han reddet livet til en person som «bare var veldig full», og ikke en som ville ta sitt eget liv.

– Jeg tror ikke han skjønte hvor farlig det han holdt på med var, og han ga heller ikke noe motstand da jeg ville dra han opp den første gangen. Derfor tror jeg han var mer full enn noe selvmordskandidat, sier han.

I dagene etter den dramatiske situasjonen var det egentlig ikke det som faktisk skjedde, som plaget ungdommen.

– Det er mer tankene på hva som kunne skjedd. For eksempel hvis han ikke hadde vært samarbeidsvillig da det første toget passerte. Da hadde jeg bare måttet sluppet ham. Det plager meg. For det var veldig nære på å ikke gå bra, sier han åpenhjertig.

De vonde tankene har etter hvert begynt å slippe taket.

– Heldigvis. De første dagene slet jeg litt med å sove, men det går bedre og bedre. Men jeg tenker fortsatt på det i bestemte situasjoner, som når jeg skal ta toget. Hva hvis det skjer igjen liksom, sier han.

GÅR BEDRE: Selv om det går bedre og bedre med den unge redningsmannen, tenker han fortsatt på den dramatiske hendelsen med jevne mellomrom. Heldigvis har de vonde tankene begynt å slippe taket.
Powered by Labrador CMS