HOLDT SEG VARM: Da kronprinsparet besøkte Svalbard denne uken brukte Mette-Marit den legendariske Oppegård-votten for å holde seg varm på hendene.

Ser du hva som er spesielt med dette bildet?

Da kronprinsparet besøkte Svalbard denne uken hadde kronprinsesse Mette-Marit med seg en liten bit av Oppegård.

Publisert Sist oppdatert

Selv om Oppegård kommune er en saga blott, dukker det fra tid til annen opp et minne om «det som var». Så også denne uken.

For da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Svalbard denne uken, la topptrente lokale øyne merke til en liten, men morsom detalj hos Norges fremtidige dronning. Kronprinsessen hadde nemlig på seg den legendariske Oppegård-votten.

GOD STEMNING: Selv om kronprinsessen til tider måtte ta av seg Oppegård-vottene for å hilse på store og små, var det god stemning under Svalbard-besøket.

Fikk gaven i 2015

Det er Oppegård Husflidslag som i alle år, også etter kommunesammenslåingen, har stått bak produksjonen av den populære votten. Og det var da også ett av deres produktive medlemmer som gjorde Oppegård Avis oppmerksom på den lille, varme detaljen på Svalbard.

Oppegård Husflidslag:

  • Ble stiftet 19. januar 1978 og har ca. 100 medlemmer
  • I Oppegård Husflidslag deltar kvinner, menn og barn som trives med å føre tradisjoner videre og har nysgjerrighet på husflid
  • Har vevstue og kurslokaler i Kapellveien 7 på Kolbotn, i den gamle realskolen.

Mette-Marit fikk den populære votten i forbindelse med et besøk i Oppegård kommune, hvor både kronprinsessen og kronprinsen deltok. Gaven var åpenbart meget populær, siden den fortsatt er i bruk mange år senere.

Det synes Kari Rød, leder i Oppegård Husflidslag er meget gledelig.

– Vi er så stolte at du aner ikke. Vi har sett henne bruke vottene med jevne mellomrom og synes det er veldig gøy at Norges største moteikon bruker akkurat votten vår, sier Rød stolt.

Stod bak idéen

Forhistorien til votten var i forbindelse med kommunejubileet til Oppegård i 2015, forteller Rød.

– Den sommeren fikk vi en telefon fra et av våre eldste medlemmer, Anne Liese Jantzen, som fortalte at hun hadde fått en idé om å lage en Oppegård-vott. Etter mye prøving og feiling kom vi frem til et sluttresultat, og i dialog med daværende ordfører Ildrid Løvaas, ble det bestemt å gi votten i julegave til hele kommunestyret. Da vi så fikk høre at kronprinsparet skulle komme til Kolbotn i 2015, ble vi enige om å gi både sitteunderlag og votter til både kronprinsen og kronprinsessen, forteller Rød.

Vottene er fortsatt i produksjon og selges blant annet under det årlige julemarkedet i regi av husflidslaget. Den er også stilt ut i et monter på utsiden av biblioteket i Kolben.

BESØKTE KOLBOTN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Kolbotn tirsdag 15. september 2015.
Powered by Labrador CMS