NEDSYLTET I PLOMMER: Ingrid Kalstad-Sjødalstrand sylter, baker, hermetiserer og pakker plommer på gårdskjøkkenet sitt.

Møt plomme-frua på Sjødalstrand

Ingrid Kalstad-Sjødalstrand driver Oppegårds eneste plommegård. Her produserer hun hjemmelagde plommeprodukter på gamlemåten.

Publisert

Sjødalstrand Gård er en gjemt perle, helt innerst på Svartskog. Omringet av fjell og fjord, med Kaståsen bak seg, og Bunnefjorden foran seg, driver Ingrid Kalstad-Sjødalstrand og ektemannen hennes Oppegårds eneste plommegård.

– Jeg lager hermetiserte plommer, syltetøy, plommegelé, dessertsaus og plommeterter, sier Kalstad-Sjødalstrand, og legger til at de selvfølgelig også lager plommesaft til Oppegård-akevitten.

Driftige kvinner

NEDSYLTET I PLOMMER: Ingrid Kalstad-Sjødalstrand sylter, baker, hermetiserer og pakker plommer på gårdskjøkkenet sitt. .

Gården har vært i ektemannens familie siden midten av 1800-tallet, og det har alltid vært sterke og driftige kvinner som har drevet gårdsdriften. Ingrid er intet unntak. Hun har full kontroll på plommer, trær og gård, selv om hun er usikker på antallet trær de faktisk har.

– Jeg tror rundt 1200 trær, men det vet jeg ikke. Det er akkurat så mange trær her som vi har plass til, sier hun.

Fra bær til frukt

Selv om det har stått plommetrær på eiendommen i hundre år, begynte plommeeventyret egentlig som en bringebærdrøm for ekteparet.

– Vi plantet noen plommetrær, men hadde mest bringebær. Så fikk vi en sykdom på bærene og en karantene på ti til femten år på bærdyrking. Da søkte vi råd hos landbrukskontoret i Follo, som fortalte at det var underdekning på plommer. Da ble det plommer, sier Kalstad-Sjødalstrand.

FRUKTELIG EFFEKTIV: Ingrid Kalstad-Sjødalstrand har full kontroll på plommedyrkingen, og produserer produkter av over et tonn plommer..

PS. Saken fortsetter under bildet

 

Til daglig kjører Kalstad-Sjødalstrand tog, men i plommesesongen tar hun ferie. Da skal det plukkes, pakkes, syltes og lages. Hun har stilt opp på omtrent 20 markeder denne sesongen, og leverer produkter lokalt, til Villa Sandvigen og Svartskog Kolonial.

– Noen ringer meg også privat og kommer og handler her på gården. Hvis folk er fornøyde med noe de kjøper, husker de det, sier hun.

Hun legger til at hun også leverer plommer til konsum på Økern, og til Tårnhuset, som igjen lager sine egne produkter av Sjødalstrand-plommene.

– Men alle kan komme og kjøpe hos meg. Vil de komme å selvplukke i sesongen får de lov til det og, sier den driftige damen.

IDYLLISK: Sjødalstrand Gård, med alle sine plommetrær, har en fantastisk beliggenhet.

En livsstil

Den første prøverunden søkte Kalstad-Sjødalstrand Mattilsynet om å få lage på kjøkkenet sitt, siden den gang har hun fått seg et gårdskjøkken hvor hun produserer hjemmelagde produkter med omhu.

– Alt er laget på «gamle» måten, det er ingen «quick fix».

– Det er en livsstil. Når man er så priviligert å få bo på et sånn sted, kan man ikke la
jorden ligge brakk. En eiendom som ikke er i bruk forfaller, sier Kalstad-Sjødalstrand.

Eiendommen er virkelig vakker. Det er ikke rart de trives her, blant plommene og hønene sine, rammet inn av nydelig natur.

Powered by Labrador CMS