SLANGEMANNEN: Oliver Magnussen har hatt en forkjærlighet for slanger helt fra ungdomsårene. Nå åpner han reptilbutikk og showrom på Sofiemyr.
SLANGEMANNEN: Oliver Magnussen har hatt en forkjærlighet for slanger helt fra ungdomsårene. Nå åpner han reptilbutikk og showrom på Sofiemyr.

Slanger seg på Sofiemyr

I april åpner reptilen.no showrom og reptilbutikk på Sofiemyr. Oliver Magnussen har planer om å ha opptil 50 slanger i Håndverkshuset, samt utstyr og fôr.

Oliver Magnussen har vært slange-elsker siden tenårene. Da han var 13-14 år besøkte han en kompis hvor moren hadde en slange, etter det var han bitt av basillen.

– Jeg ble super-ivrig og bestilte en slange, en liten kornsnok, gjennom en kompis av moren, men da han kom for å levere den var det en svær isoporeske. Det viste seg å være en fullvoksen boa på omtrent to meter, sier Magnussen og flirer.

Han tok slangen med på gutterommet, og gjemte den i to dager før moren la merke til den.

INNE OG SNOKER: Oliver Magnussen er inne og titter på lokalene han og slangene hans skal inn i i april.
INNE OG SNOKER: Oliver Magnussen er inne og titter på lokalene han og slangene hans skal inn i i april.

– Hun klikka i vinkel, og jeg sa: Greit, hvis du vil ha den ut, får du ta den ut, ler han.

Han fikk til slutt byttet slangen i en mindre slange, og det tok ikke lange tiden før moren begynte å ta med venninnene inn på rommet hans for å vise den frem.

– Det er ikke så skummelt som mange tror, sier Magnussen.

 

Åpner på Sofiemyr

Siden den gang har han drevet med slanger og reptiler. Primært som hobby, men også som levebrød. Nå skal han åpne showrom og reptilbutikk på Sofiemyr. Magnussen jobber for reptilen.no, som primært har vært en nettbutikk, men med utsalg og showrom i Søgne, rett utenfor Kristiansand.

– Vi har vært i drift siden det ble lovlig i 2017, men det vi gjør nå er å utvide til Østlandet, og å gjøre det enda mer proft, sier Magnussen.

I Håndverkshuset i Sofiemyrveien 6, skal han ha showrom, salg av fôr og utstyr og selvfølgelig reptiler. Mest slanger.

– Det blir ikke åpningstider som en vanlig dyrebutikk, dette blir jo et showrom og en nettbutikk. Jeg er ikke helt sikker på åpningstidene ennå, men vi skal holde åpent hver dag. Kan man ikke komme i åpningstidene er det bare å ta en telefon eller sende en mail, sier Magnussen, som håper å åpne fra 1. april.

Import og egenavl

Magnussen og andre reptilelskere har jobbet lenge for å få det til lå bli lovlig med reptilhold i Norge. I 2017 ble det lovlig med 19 reptilarter.

– Dette har vi jobbet for i hvert fall 25 år, så vi er veldig fornøyd med at vi nå har fått 19 lovlige arter. Vi kommer til å ha alle artene til salgs, men satser mest på de vi liker selv til avl, sier Magnussen.

I tillegg til avl og salg av utstyr, driver reptilen.no også med import for folk som ønsker reptiler fra Europa.

– Vi er en av de få som gjør dette, og det er viktig for oss. Det er en lang papirmølle, og ting man må tenke på, som vi gjør for våre kunder. Det har vært en hoveddel av slangesalget fordi vi ikke har produsert nok slanger før i år, sier han.

I år forventer de mellom 400 og 500 slangebabyer, men det vil ikke være mer enn omtrent 50 slanger som skal ha det foreløpige hjemmet sitt på Sofiemyr. Resten får bosted på Sørlandet, til de blir solgt videre.

Paring

For Magnussen er det paringen med sammensetning av ulike gener, han synes er mest spennende. Han elsker å produsere fine slanger, men hva er en fin slange?

– Det kommer an på øyet som ser. For meg er det mest gøy å produsere knæsje farger eller farger som ikke hadde overlevd i skauen. Knall gule, albino-varianter, man kan nesten lage selvlysende farger på noen, sier han engasjert.

HELT KONGE: Disse to slangene hører til arten Kongepyton, eller Ballpython som de også kalles.
HELT KONGE: Disse to slangene hører til arten Kongepyton, eller Ballpython som de også kalles.

I tillegg er det nyeste nå, ifølge slange-eksperten, slanger uten skjell.

Saken fortsetter under bildet.

UFARLIG: Ifølge eieren Oliver Magnussen, er denne slangen helt ufarlig. – Katter er farligere og biter verre, sier han.
UFARLIG: Ifølge eieren Oliver Magnussen, er denne slangen helt ufarlig. – Katter er farligere og biter verre, sier han.

 

Reptilkurs

Mange er kanskje litt redde for reptiler, og vet ikke så mye om slanger. Magnussen er opptatt av god opplæring til dem som vil kjøpe, men også å fremme at det ikke er farlig eller skummelt med slangehold.

– Har du ikke hatt reptiler skal vi tilby kurs i hold av dyret og hvor det kommer fra. Dette med reptiler i Norge er såpass nytt at mattilsynet følger med på oss som hauker, og da er det viktig at vi gjør alt riktig, så det ikke blir ulovlig å ha reptiler igjen, sier Magnussen.

Han forteller at importen de gjør er viktig fordi de har papirer på alle dyr, bruker velkjente oppdrettere, sørger for helsesjekk, og ikke leverer fra seg dyr før de har begynt å spise.

– Vi har også et nytt system med oppfølging av alle som kjøper dyr, hvor vi følger opp etter et par måneder for å se at alt går bra. I tillegg samarbeider vi tett med mattilsynet.

Han bedyrer at det ikke er så farlig som folk tror med slanger.

– Folk er så redde for noe som ikke er farlig. Jeg ble bitt da jeg skulle skifte vann, og hadde jeg ikke sett litt blod på hånda hadde jeg ikke merket det. Det er lite krefter i de bittene. Det er verre å bli bitt av en hund, sier Magnussen, som håper han etter hvert kan invitere barnehager og skoler til kurs om reptiler.

Powered by Labrador CMS