SAMLET INN: Arbeidet mot polio står høyt på dagsorden til våre lokale Rotary-klubber. Lørdag hadde de innsamlingsaksjon.

Samlet inn penger mot polio

Kolbotn-, Gjersjøen- og Oppegård Rotaryklubb er aktive bidragsytere i Rotary sitt arbeid mot polio. Lørdag hadde de en felles innsamlings- og informasjonsaksjon på Kolbotn Torg.

Publisert Sist oppdatert

Poliomyelitt, også kjent som barnelammelse, er en meget smittsom virussykdom. Den regnes dessuten som dobbelt så smittsom som Covid-19.

Kolbotn Rotaryklubb skriver at polioviruset opptrer i hovedsak under uhygieniske forhold, og smitter mellom mennesker, i kontakt med infisert avføring (kloakk) mat, vann og innsekter. Viruset tas opp via munn og nese, etableres i tarm og vandrer rundt i kroppen via blodet til nervesystemet, der det kan lamme tverrstripet muskulatur. En smittet person kan være smittebærer i inntil 4 måneder, forteller Mona Wiger fra Kolbotn Rotaryklubb.

Uten symptomer

Hun forteller videre at akutt poliomyelitt i 90 prosent av tilfellene er uten symptomer, eller med svære lette symptomer som feber, muskelsmerter kvalme og oppkast i 1-2 uker. Polio er en virussykdom uten medisiner som kan hjelpe.

– Det er kun vaksine som kan forebygge poliosykdom, forteller Wiger.

I Norge hører poliovaksine med til barnevaksinasjonsprogrammet, og gis fem ganger før fylte 16 år. Også voksne bør ta påfyllingsvaksine, og revaksinasjon bør skje hvert 10. år. Sjekk din vaksinestatus på Helsenorge.no

PS: Det er fortsatt mulig å bidra til innsamlingen. Din støtte kan gis på VIPPS: 578162

Powered by Labrador CMS