MANI I SENTRUM: Foreløpig ser Stortinget ut til å bli Mani Hussainis (foran på huk) arbeidsplass de neste fire årene.

Mani-mani i innspurten sikret plassen

Det gikk veien for den lokale AP-politikeren Mani Hussaini (33). Han er klar for fire år på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Like godt gikk det derimot ikke for de to andre ultralokale «stortingshåpene» Ida Lindtveit Røse (KrF) og Haitham El-Noush (SV). Sistnevnte var inne på flere målinger i løpet av valgnatten, men til slutt endte han på utsiden.

Men dette er dagen for feiringer. Og for Hussaini, som også ble pappa for andre gang i helgen, vil oppturene ingen ende ta.

ENDELIG: Da vi møtte Hussaini tirsdag morgen var det fortsatt krefter igjen til å joble over valgresultatet.

– Det føles veldig overveldende. Den store spenningen på parti-nivå var jo om vi greide å få til et rød-grønt flertall, og det har vi jammen klart. Det er tydelig at folk vil ha et skifte, for de borgerlige har vel egentlig ikke vært i nærheten. Nå er det vanlige folk sin tur, gløder det fra Hussaini ved kjøkkenbordet.

Tøff vei

Femteplassen hans på Akershus-listen er en velkjent AP-kampplass, og i de siste ukene har det vekslet mellom stang inn, og stang ut, for 33-åringen. Det har på ingen måte vært en behagelig eller selvsagt reise fra nominasjon til valgresultat. Men den som ler sist, ler best.

– For en uke siden sa målingene at jeg manglet rundt 300 stemmer for å bli valgt inn fra Akershus. Det tente en gnist i både meg og resten av partiet. Det ga oss rett og slett et enormt kick. Og da mener jeg virkelig oss. Jeg har hørt mange snakke om mobiliseringsapparatet til Arbeiderpartiet, men nå fikk jeg virkelig se hva det handler om, sier han stolt.

– Hva konkret er det som trer i kraft da?

– Det handler fortsatt om å drive valgkamp, bare mer intenst. Banke på enda flere dører, dele ut enda flere roser, snakke politikk med vanlige folk. Det er et enormt apparat som settes i sving, forklarer 33-åringen.

– Vi «naila» det

Og tallenes tale er klare. Da status ble gjort opp valgnatten, var Hussaini på trygg grunn med over 11 000 stemmer.

– Det er massemobilisering i praksis. Partifolk har droppet middager med familien, tatt fri fra jobb om morgenen, ja rett og slett gjort det lille ekstra. Vi «naila» det, sier han takknemlig.

Nå starter jobben. Hussaini har planene klare for hvordan han skal utøve rikspolitikk.

– Vi skal kjempe folk vanlige folk. Det er det viktigste. Så er det noen spesielle ting jeg er opptatt av i min hverdag, som oppvekstvillkår for barn og unge, og at vi styrker velferden for folk flest. Nå har de rikeste hatt fest i åtte år, men det blir det slutt på nå, smiler han.

LEVERTE DATTEREN: Hverdagen stopper ikke opp, selv om man er fersk stortingsrepresentant. Før vi fikk gjøre seiersintervjuet var det levering i barnehagen på Hellerasten.

Vil kjempe lokale kamper

Så har han også noen gode lokale saker han vil kjempe for.

– Jeg var jo nylig på fødeavdelingen Ahus, hvor jeg møtte Conny, jordmoren som tok imot sønnen vår. Hun forteller at folk er redde for å gå på jobb fordi bemanningen er for lav. Det er resultatet av politikk, og det må vi gjøre noe med. Derfor må vi øke kommunebudsjettene, så vi er sikret gode tilbud innen helsevesenet, enten det er et stort sykehus som Ahus, eller sykehjemmene våre her i Oppegård, sier han bestemt.

Og så er det togtilbudet da.

– Her trengs det et krafttak for å bedre tilbudet. Togene skal gå når de skal, og ha plass til de som vil ta toget. Og det skal vi ikke sørge for ved å la utenlandske aktører kjøre togene våre. Det klarer vi selv, og aller helst med hjelp av færre direktører med millionlønninger, smiler han.

Krise for KrF-Ida

For KrFs Ida Lindtveit Røse gikk det altså ikke veien.

Hun var i nærheten av stortingsplass på flere målinger de siste ukene, men da alle stemmer var talt opp, holdt det ikke for den tidligere barne- og familieminister-vikaren fra Tårnåsen. Nå går både hun og partiet KrF en usikker politisk fremtid i møte.

Heller ikke for Trollåsens Lan Marie Nguyen Berg (MdG) ble kvelden en like stor opptur som mange hadde trodd. Riktignok ser hun ut til å ha sikret seg en plass på Stortinget de fire neste årene, men for partiet MdG ble valget en skuffelse. 3,9 prosent er som kjent ikke noe til å utløse en ekstra flokk med utjevningsmandater.

«Utenriks»

Ser vi enda bredere, og går «utenriks» til nabobygda Ski, som kjent også en del av Nordre Follo kommune, har vi sikret oss enda mer politisk innflytelse de neste fire årene. Tidligere ordfører Anne Kristine Linnestad er inne for Høyre. Det samme er Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet, også hun tidligere Ski-ordfører.

Powered by Labrador CMS