BEKYMRET FOR UNGDOM: Politikontakt Solveig Kjeserud oppfordrer alle voksne til å bry seg litt mer om ungdommene i disse kveldene. Foto: Yana Stubberudlien

Kommer med oppfordring til alle tenåringsforeldre

– Bry deg litt mer og vær litt ekstra på alerten disse kveldene. Vi ønsker ikke at ungdom skal bli utsatt for eller utsette andre for noe de kommer til å angre bittert på, sier politikontakt i Nordre Follo, Solveig Kjeserud.

Publisert

Våren er en perfekt tid for ungdom å møtes, og det er mange tradisjonsrike dager i mai. Først kommer natt til 1. mai, dernest natt til 17. mai – som i år i tillegg er en langhelg med fri fra torsdag. Ungdommer møtes ofte ute disse kveldene – på strender, rundt skoler og barnehager, i parker, i skogen og i hager.

Hvert år skriver aviser landet rundt om berusede ungdommer, slagsmål og støy i tilknytning til disse dagene. For å forebygge flere uønskede hendelser ber politiet alle tenåringsforesatte, men også alle de øvrige voksne om å bry seg mer og være litt ekstra på alerten disse kveldene.

– Selv om det fortsatt ikke er lov til å samles som følge av de strenge koronarestriksjonene, vet vi at mange ungdommer er ute og har lyst til å møtes. Vi vet at uønskede ting kan skje i ungdomsmiljøene. Noen drikker alkohol, kanskje for første gang, andre prøver noe annet. Vi ønsker ikke at ungdom skal bli utsatt for eller utsette andre for noe de kommer til å angre bittert på. Vi anmoder derfor alle voksne å følge med og bry seg litt mer akkurat nå, sier politikontakt i Nordre Follo, Solveig Kjeserud.

Politikontakten har skrevet et brev til alle tenåringsforeldre:

Kjære tenåringsforelder.

Kalenderen viser 30.april 2021. Ungdommene våre har levd med smitteverntiltak i over 1 år. Ett år! Tenk det. Det hadde nok verken du, jeg eller ungdommen tenkt for ett år tilbake.

Du og jeg har flere tiår å fordele trøttheten på. Vi har vært ungdommer, vi har vært på fest på stranden, vi har hatt vår første sommerflørt – vi har vært ungdom i en tid ingen la seg borti hvor tett på hverandre vi var. Ett år er forferdelig lenge i livet til en tenåring. Men nå begynner vi å se lys i tunellen. Myndighetene antyder at mot sommeren vil livet bli mer slik vi er vant til å leve.

Våren er en perfekt tid for ungdom å møtes, og det er mange tradisjonsrike dager i mai. Først kommer natt til 1. mai, dernest natt til 17. mai – som i år i tillegg er en langhelg med fri fra torsdag. Ungdommer møtes ofte ute disse kveldene – på strender, rundt skoler og barnehager, i parker, i skogen og i hager.

Ungdommene vi møter ute er utsultet på sosial kontakt. De savner å møte venner. De savner å være ungdom. Det forstår jeg så godt! Derfor er jeg litt bekymret for at noen kommer til å overdrive alkoholforbruket og krysse grenser de ellers ikke ville krysset disse dagene.

Politiet, flere ansatte fra kommunen og frivillige er ute for å passe på, men vi klarer det ikke alene. Vi ønsker ikke at ungdom skal bli utsatt for eller utsette andre for noe de kommer til å angre bittert på.

Så, kjære tenåringsforelder. Vær litt ekstra på alerten disse kveldene.

  • Ta en samtale med ungdommen din før kvelden kommer.
  • Tilby deg å kjøre og lag avtaler om å holde kontakten i ny og ne.
  • Ha lyd på telefonen og vær kjørbar, så du kan hente.
  • Gå en tur ut i nærmiljøet sammen med foreldre til klassevenner.
  • Still med nattmat når ungdommen kommer hjem.
  • Vær interessert!
  • Spør om planer og hvor det skjer noe i kveld.

Høyst sannsynlig blir du møtt med at du bryr deg for mye, men det er akkurat det du skal gjøre - bry deg (litt for mye).

Med ønske om lysere tider og en fin vår og sommer, politikontakt Solveig.

Powered by Labrador CMS