GLEDER SEG: 17. mai-komiteen i Nordre Follo er i full gang med å planlegge for en normal feiring av nasjonaldagen.
GLEDER SEG: 17. mai-komiteen i Nordre Follo er i full gang med å planlegge for en normal feiring av nasjonaldagen.

Planlegger for normal 17. mai-feiring

– Vi er i full gang med planlegging, sier Daad Gjerde, leder av 17. mai-komiteen i Nordre Follo.

Publisert Sist oppdatert

– Etter to år med koronapandemi ser det endelig ut til at vi i Nordre Follo kan feire 17. mai på vanlig vis. Endelig kan vi pusse støv av søyler, finne frem festklærne og feire nasjonaldagen som den folkefesten det skal være. Vi kan igjen invitere til 17. mai frokoster, og møte familie og venner i gatene, på torgene og i skolegårdene. Det skal bli herlig å nyte korpsmusikken og synet av barna våre i barnetoget igjen. Dette kan bli tidenes 17. mai feiring! sier Daad Gjerde (H), som er leder av 17. mai-komiteen i Nordre Follo.

Slik kommer du i kontakt med 17. mai-komiteen

  • Ønsker du kontakt med 17. mai-komiteen, kan du gjøre det ved å sende en e-post til Daad Gjerde (daad.gjerde@politiker.nordrefollo.no).
  • Er du med i en frivillig organisasjon og ønsker bod på Jan Baalsruds plass den 17. mai, send en e-post til ledelsen ved Kolben (post@kolben.no).

Både Gjerde og resten av 17. mai-komiteen, som består av totalt åtte representanter fra de ulike partiene i Nordre Follo, er godt i gang med å organisere barnetog, minnesmarkeringer, flaggheisinger og taler.

250.000 kroner

– Hvor mye penger er det avsatt til årets arrangement?

– Det er viktig at det blir en tradisjonell feiring i begge deler av kommunen. Vi har derfor samlet sammen budsjettene fra de to tidligere kommuner til ett felles budsjett på 250.000 kroner, sier Gjerde.

– Blir beløpet delt likt mellom Kolbotn og Ski?

– Nei, vi bruker etter behov. De avsatte midlene skal brukes på utstyr og diverse andre ting, som er helt vanlige utgifter i forbindelse med 17. mai-feiring, sier Gjerde.

Oppegård Avis har bedt henne om innsyn i en oversikt over alle postene knyttet til det avsatte beløpet. Vi oppdaterer saken fortløpende.

Les også: Sparte 70.000 kroner ved å droppe full flagging

Slik blir feiring

– Vi planlegger igjen for de store festarrangementene i Ski og Kolbotn sentrum, med barnetog, borgertog og russetog. Det blir også lokale 17-mai-feiringer på Langhus, Siggerud, Skotbu og Kråkstad, samt bekransningsseremonier ved krigsminnesmerkene ved Middelalderkirken i Ski, ved Jan Baalsruds plass på Kolbotn og ved graven til John Gjevik i Siggerud, sier lederen av 17. mai-komiteen.

– Det skal legges til rette for 17- mai-feiring på Langhus, Siggerud, Skotbu og Kråkstad i tillegg til Ski. Hvorfor skal det ikke gjøres tilsvarende på Greverud/ Myrvoll/ Oppegård?

– Det er slik vi hadde tidligere. Det er avstand i tidligere Ski som gjør at Langhus, Siggerud, Skotbu og Kråkstad har egne feiringer. Greverud, Myrvoll og Oppegård feirer med oss på Kolbotn. Dette har ikke blitt drøftet ennå, men de siste årene før pandemien har vi hatt den store 17. mai-feiringen på Kolbotn. Barneskolene fra Greverud og Østli har vært med til Kolbotn, og vi regner med at de blir med også i år. Vi skal kontakte alle skolene i Nordre Follo for å planlegge sammen den store dagen, sier Gjerde.

LEDER AV 17. MAI-KOMITEEN: Daad Gjerde er leder av 17. mai-komiteen.
LEDER AV 17. MAI-KOMITEEN: Daad Gjerde er leder av 17. mai-komiteen.

På tide å planlegge

Skolene vil igjen kunne arrangere sine lokale 17. mai-arrangementer. Det samme gjelder vel og grendehus. De kan igjen åpne dørene på nasjonaldagen, og sykehjemmene vil kunne ta imot korps på en vanlig måte.

– Vi oppfordrer alle lokale 17. mai-komiteer til å begynne sitt arbeid med tanke på en normal gjennomføring. Vi anbefaler å starte arbeidet så fort som mulig, da det sikkert er mange rutiner å børste støvet av, påpeker Gjerde.

Det er usikkerhet tilknyttet utviklingen av pandemien, så komiteen ber derfor alle om å ha dette i bakhodet ved planlegging av aktiviteter knyttet til 17. mai-feiringen. De påpeker at det kan komme nye mutasjoner av viruset og det kan bli en økning av innleggelser ved sykehusene.

– Heldigvis er det ingen ting som tyder på det nå. Er vi riktig heldige, er 2022-året vi kan ta tilbake 17. mai som en folkefest! sier Gjerde optimistisk.

Les også: Plantet like mange stemorsblomster foran rådhuset i Ski som i hele Karl Johan

Powered by Labrador CMS