Vårbeplantning: Ski vs. Kolbotn

SKI SENTRUM VS. OSLO SENTRUM: I år har det blitt plantet 6.000 stemorsblomster i Ski, som er like mange som Bymiljøetaten i Oslo plantet i Karl Johans gate for tre år siden.

Plantet like mange stemødre foran rådhuset i Ski som i hele Karl Johan

Totalbudsjettet for årets beplantning i tidligere Ski kommune er på cirka 350.0000 kroner, som er 100.000 kroner mer enn i tidligere Oppegård kommune. Av dette har kommunen brukt 64.000 kroner på å pynte Nordre Follo rådhus i Ski med 6.000 stemorsblomster. Dette er like mange blomster som Bymiljøetaten i Oslo brukte i hele Karl Johans gate i hovedstaden for tre år siden.

Foran Nordre Follo rådhus i Ski har kommunen plantet 6.000 stemorsblomster til cirka 64.000 kroner, ifølge virksohetslederen for Vei og park i Nordre Follo, Gry Larsen.

– Hvorfor har dere ikke fordelt antall blomster likt mellom "tvillingbyene" Ski og Kolbotn? 

Vedtaket om tvillingbyene Ski og Kolbotn:

  • 1. januar 2020 ble Oppegård og Ski slått sammen til Nordre Follo.
  • I forbindelse med kommunesammennslåingen har det blitt vedtatt at Ski skal være et kommunesenter i Nordre Follo, men at Kolbotn og Ski skal utvikles som tvillingbyer og attraktive sentre.
  • Dette presiseres også i den politiske plattformen for Nordre Follo og kommuneplanen for Nordre Follo for perioden 2019-2030.

Ski og Kolbotn er to forskjellige steder, og de beplantes forskjellig som følge av det. Foran Nordre Follo rådhus, som ligger i Ski, er det store bed som beplantes. Videre avhenger fordelingen av antall og størrelser på blomsterurner på de to stedene, sier Larsen.

Om cirka tre uker skal stemorsblomstene skiftes ut med sommerblomster.

Gry Larsen har ikke besvart spørsmålet fra Oppegård Avis om hvorfor kommunen ikke har vurdert å fylle blomsterbedene med stauder/flerårige planter istedenfor stemorsblomstene, i hvert fall delvis, for å spare penger i en slank kommunekasse.

Les også: Skeiv satsing på tvillingbyer?

6.000 STEMØDRE I KARL JOHAN: I april 2017 skrev Bimiljøetaten følgende på sin Facebook-side: "6000 smellvakre stemødre har inntatt Karl Johan! - Nei, det er ikke Grete Waitz-løpet som har gått av stabelen, men vi som har gitt våren en liten dytt ved å plante ut 6000 stemorsblomster i dag. Vi håper de blir til glede for deg!"

Hadde ikke flere stemorsblomster igjen

Da Gry Larsen svarte på spørsmålene fra Oppegård Avis tirsdag 5. mai, forklarte hun at "bakgrunnen for at det i år ikke var plantet noen som helst stemorsblomster ved rådhuset i Kolbotn sentrum er en prioritering som ble gjort om å sette mest mulig planter ut der det ferdes mennesker".

Videre forklarte hun at kommunen ikke hadde flere stemorsblomster igjen.

"Stemorsblomstene bestilles i god tid, og vi har nå brukt opp de blomstene vi har kjøpt inn. I Kolbotn sentrum har disse blomstene vært prioritert der det nå ferdes mye folk".

Les også: Har ikke flere stemorsblomster igjen

Fikk tak i 1400 stemødre til Kolbotn

Dagen etter (onsdag kveld) valgte kommunen allikevel å plante 1400 stemorsblomster ved rådhuset i Kolbotn sentrum.

Da Oppegård Avis kontaktet Gry Larsen i forbindelse med dette, forklarte hun at kommunen måtte prioritere andre oppgaver etter den første plantingen i Ski, hvor de også gikk tomme for hovedbestillingen av stemorsblomster.

– Vi har nå klart å få tak i 1400 stemorsblomster til som vi har plantet utenfor gamle rådhuset i Oppegård, og så skal det plantes ved minnesmerket. Det er park og idrettsavdelingen som gjør all planting, sa hun til Oppegård Avis.

Les også: Plantet stemorsblomster likevel

– Det vil naturlig være en forskjell på Ski og Kolbotn, da måten og steder der det beplantes varierer, og ikke minst med tanke på typen beplantning som gjøres.

Gry Larsen, virksomhetsleder for Vei og park i Nordre Follo

Det vil naturlig være en forskjell

– Har dere en strategi om å gjøre Ski og Kolbotn attraktive, og beplante og vedlikeholde Ski og Kolbotn som "tvillingbyer" (likt), ifølge vedtaket før kommunesammenslåingen av Oppegård og Ski kommuner? 

– Det er samme avdeling som gjennomfører all grøntforvaltning og beplantning i hele Nordre Follo kommune. Plantingen slik den har vært gjennomført tidligere videreføres. Som nevnt over vil det naturlig være en forskjell på Ski og Kolbotn, da måten og steder der det beplantes varierer, og ikke minst med tanke på typen beplantning som gjøres, sier Larsen.  

Les også: Skylder på pandemien

350.000 kroner i Ski vs. 250.000 kroner i Oppegård

– Hvor mye er det avsatt til vårbeplanting i Nordre Follo? 

Totalbudsjettet i Ski er på cirka 350.0000 kroner og 250.000 kroner i Oppegård. Av dette er det kjøpt inn stemorsblomster for cirka 64.000 kroner i Ski og for 17.000 kroner i Oppegård (red. anm.: status før beplantningen 6. mai da 1400 ytterligere stemorsblomster ble plantet ved rådhuset på Kolbotn). Dette er planlagt ut fra blant annet størrelsen på bed og antall krukker, sier Larsen.  

– Hvorfor har dere luket ugress i Ski sentrum, men har ikke gjort det på Kolbotn?

 All istandsettelse etter vinteren med beplantning av tidlige sommerblomster skal være ferdig til 17. mai. Ski sentrum består for det meste av betong, så det er ikke luket her annet enn istandsettelse og beplantning av bedene i sentrum. I Kolbotn er det større plener, og det er noe ugress langs kantene i miljøgaten. Park og idrettsavdelingen skal i gang i Kolbotn også, som alltid. De har et stort ansvarsområde med mange oppgaver. Denne gangen har Kolbotn sentrum måtte vente litte granne som følge av andre oppgaver som har kommet på, og som har blitt prioritert, sa virksomhetslederen for Vei og park (red. anm.: spørsmålet ble besvart 5. mai).

Les også: Folk som bor i Ski klarer vel å kjøpe stemorsblomstene sine selv?

Skal skiftes ut med sommerblomster ca. 1. juni

– Hva skjer med beplantingen ved andre lokalsentre i tidligere Oppegård kommune? Skal de tidligere blomsterstedene beplantes noe til 17. mai og senere til sommeren? Når vil dette skje? 

Det er beplantet på krukker i andre lokalsentre med stemorsblomster. Det blir plantet som normalt, sier Gry Larsen. 

– Beplantingen av blomsterurnene i Kolbotn sentrum er veldig beskjeden nå, med kun stemorsblomstene. Skal disse skiftes ut med sommerblomster til 17. mai eller senere når nattefrosten er over? 

Det har alltid kun vært stemorsblomster i disse urnene. Etter hvert vil disse bli skiftet ut med sommerblomster. Estimert dato for dette er 1. juni, sier virksomhetslederen for Vei og park.

Les også: Se video og bilder fra markeringen av frigjøringsdagen

Powered by Labrador CMS