SPESIELT ÅR: Biblioteksjef Aase-Liv Birkenes kan se tilbake på et unntaksår i 2020. Pandemien skapt omveltninger også for bibliotekene i kommunen vår.
SPESIELT ÅR: Biblioteksjef Aase-Liv Birkenes kan se tilbake på et unntaksår i 2020. Pandemien skapt omveltninger også for bibliotekene i kommunen vår.

Slik ble lånetoppen i fjor

Pandemien førte til en unntaksår også for biblioteket, men barn i Nordre Follo er blant de mest lesende i landet.

Publisert Sist oppdatert

Som så mange andre kulturtilbud har også biblioteket i Kolben fått merke følgene av koronapandemien.

– Fjoråret ble et unntaksår. 12. mars var det full stopp i all aktivitet i det fysiske biblioteket, men aktiviteten fortsatte for fullt i digitale kanaler. På nett tilbød vi blant annet familiequiz, fortellerstunder for barn og bokanbefalinger både for voksne og barn, forteller virksomhetsleder Aase-Liv Birkenes ved Nordre Follo bibliotek.

Takeaway

Under nedstengingen i fjor vår intensiverte biblioteket markedsføringen av ebok-tilbudet.

– Dette utlånet økte med 66 % i 2020. I tillegg fikk innbyggerne tilgang til mange nye digitale bibliotektilbud ved at regjeringen og Nasjonalbiblioteket bidro med en god koronakrisepakke til bibliotekene, sier Birkenes.

Etter påske i fjor åpnet biblioteket for takeaway, og fikk med det i gang det fysiske utlånet igjen. Mange benyttet seg av tilbudet og fikk levert bøker ut gjennom sideinngangen i Kolben.

– Etter pinse kunne vi igjen åpne dørene for fysiske besøk. Det var likevel begrensninger i tilbudet, blant annet har meråpent bibliotek ikke vært tilgjengelig og det har vært et redusert arrangementstilbud, forteller biblioteksjefen.

Aase-Liv Birkenes er virksomhetsleder for bibliotekene både i Kolben og Ski. Vi har bedt om å få utlånsstatistikken for vårt lokale bibliotek.

MEST LÅNT: Dette var de mest lånte voksenbøkene i 2020:
MEST LÅNT: Dette var de mest lånte voksenbøkene i 2020:

Tross mange begrensninger var det én aktivitet som nådde nye høyder. De yngste leserne strømmet som vanlig til biblioteket da fjorårets Sommerles-aksjon startet.

– 3 146 barn leste over fem millioner sider! Nordre Follo-barn var blant de mest lesende barn i landet, sier Birkenes.

Sommerles-dødsing

Bibliotekar og varaordfører Hans Martin Enger hadde lovet at han skulle dødse fra 10-meteren på Ingierstrand dersom Sommerles-barna i Nordre Follo passerte fem millioner leste sider. Slik ble det. Søndag 30. august i fjor krummet den profilerte bibliotekaren og MDG-politikeren nakken og tok trinnene opp til toppen av stupetårnet. Både kolleger og venner av Enger på var på plass for å heie, og nærmest på slaget klokken 18:00 hoppet han utfor, svevde ned mot vassflaten i x-form før han klappet sammen og traff vannet.

Den profilerte bibliotekaren og MDG-politikeren krummet likevel nakken og tok trinnene opp til toppen av stupetårnet. Både kolleger og venner av Enger på var på plass for å heie, og nærmest på slaget klokken 18:00 hoppet han utfor, svevde ned mot vassflaten i x-form før han klappet sammen og traff vannet.

Til sommeren kommer en ny runde med Sommerles, og så gjenstår det å se om det blir ny dødsing eller en annen utfordring for Hans Martin Enger.

MEST LÅNT: Dette var de mest lånte barnebøkene fra biblioteket i fjor:
MEST LÅNT: Dette var de mest lånte barnebøkene fra biblioteket i fjor:
Powered by Labrador CMS