Eiendomsskatt

VIL STØTTE KULTUR OG OPPVEKST: – Nordre Follo har som mål å bli Norges beste oppvekstkommune. Vi bør ha flere lavterskeltilbud slik at flere barn og unge kan bli med på aktiviteter uavhengig av størrelsen på lommeboken til foreldrene, sier gruppeleder for Nordre Follo Rødt, Tore Bernt Kristiansen.
VIL STØTTE KULTUR OG OPPVEKST: – Nordre Follo har som mål å bli Norges beste oppvekstkommune. Vi bør ha flere lavterskeltilbud slik at flere barn og unge kan bli med på aktiviteter uavhengig av størrelsen på lommeboken til foreldrene, sier gruppeleder for Nordre Follo Rødt, Tore Bernt Kristiansen.

Drømmer om Robin Hood-skatten

Kommunestyrerepresentant og gruppeleder for Nordre Follo Rødt, Tore Bernt Kristiansen, er skuffet over at forslaget hans om innføring av eiendomsskatt i Nordre Follo har blitt nedstemt.

Publisert

– Jeg er en god sosialist og har bestandig vært opptatt av å bidra med det jeg kan. Rettferdighet og kampen mot økte forskjeller i samfunnet har alltid vært viktig for meg, sier Tore Bernt Kristiansen (71).

71-åringen, som bor på Hebekk, har drevet med lokalpolitikk siden han flyttet til Ski i 1975. For fire år siden ble han valgt inn i Ski kommunestyre og nå er han også en av de totalt 47 representantene i Nordre Follo kommunestyre.

Les også: Ja eller nei til eiendomsskatt i Nordre Follo?

120 millioner på tre år

Kristiansen sier han har brukt mye tid på saken om eiendomsskatt for å vise noen konkrete tall lokalpolitikerne i Nordre Follo kan forholde seg til.

– Beregningene mine viser at ved å innføre eiendomsskatt i Nordre Follo ville kommunen få en inntekt på 20 millioner kroner i 2021, 40 millioner kroner i 2022 og 60 millioner kroner i 2023, sier Kristiansen.

Forslaget hans om innføring av eiendomsskatt i Nordre Follo fikk bare én stemme (R) under budsjettbehandlingen i kommunestyret i desember 2019.

Les også: – Vi kan ikke fortsette som nå

Robin Hood-politikk

– Det hadde vært innmari morsomt å drive litt Robin Hood-politikk, som å ta noe fra de rikeste i kommunen og bruke disse pengene på kultur og oppvekst for barn og unge istedenfor fest og fjas.

– Det hadde vært innmari morsomt å drive litt Robin Hood-politikk, som å ta noe fra de rikeste i kommunen og bruke disse pengene på kultur og oppvekst for barn og unge istedenfor fest og fjas, sier Kristiansen.

Han sier Rødt blant annet jobber for at barn og unge skal kunne delta på aktiviteter uavhengig av størrelsen på lommeboken til foreldrene.

– Nordre Follo har som mål å bli Norges beste oppvekstkommune. Vi bør ha flere lavterskeltilbud slik at flere barn og unge kan bli med på aktiviteter, sier Rødt-politikeren.

De siste tre årene har han også bidratt som frivillig morgenfugl (red. anm.: trafikkvakt). På torsdager og fredager står han sammen med tre andre pensjonister ved fotgjengerovergangene i nærheten av Hebekk skole og sørger dermed for at skoleveien blir trygg for barna på vei til skolen. 

– Jeg er opptatt av at barn og unge skal ha gode og trygge oppvekstmiljøer, og at de får hjelp når de trenger det, sier den engasjerte 71-åringen.

Les også: Dette vil de lokale partiene gjøre rett etter valget hvis de får flertall

Fra 100 til 1500 kroner

– I beregningene har jeg brukt et lavt anslag for eiendomsskatt, sier gruppelederen.

Han påpeker at i budsjettforslaget fra Rødt har de lagt inn et bunnfradrag på to millioner kroner og en mulighet for husholdninger med en inntekt på under 500.000 kroner å søke om fritak fra eiendomsskatt.

Kristiansen sier han har brukt følgende grunnlag for beregning av eiendomsskatt i Nordre Follo: Ligningsverdien av boligen ganger fire minus 20 prosent.

Han viser til noen konkrete eksempler:

* Er verdien av boligen fire millioner kroner, vil man få en eiendomsskatt på 100 kroner per måned i 2021, 200 kroner i 2022 og 300 kroner i 2023.

* Er verdien av boligen seks millioner kroner, vil man få en eiendomsskatt per måned på henholdsvis 233 kroner i 2021, 466 kroner i 2022 og 699 kroner i 2023.

* Er verdien av boligen åtte millioner kroner, vil man få en eiendomsskatt per måned på henholdsvis 366 kroner i 2021, 732 kroner i 2022 og 1098 kroner i 2023.

* Er verdien av boligen ti millioner kroner, vil man få en eiendomsskatt per måned på henholdsvis 500 kroner i 2021, 1000 kroner i 2022 og 1500 kroner i 2023.

Les også: Bekymret for millioner av skattepenger som forsvinner fra Nordre Follo

Powered by Labrador CMS