INSTAGRAM-ROMAN: AlexanderKielland Krag (28), fra Greverud, har gitt ut boken «Dette blir mellom oss» på Instagram.
INSTAGRAM-ROMAN: AlexanderKielland Krag (28), fra Greverud, har gitt ut boken «Dette blir mellom oss» på Instagram.

Bokdebut på Instagram

Onsdag 6.mai slippes boken «Dette blir mellom oss». En Instagram-bok av  Alexander Kielland Krag (28) fra Greverud.

Publisert

Aleaxander Kielland Krag (28) vokste opp på Greverud, men bor i dag med samboeren sin i Oslo. Han er tippoldebarnet til Alexander Kielland, og i dag debuterer han som romanforfatter med boken «Dette blir mellom oss». Boken gis ut på Gyldendal forlag, både i tradisjonell bokform, men også som en instagram-bok, hvor man får små drypp av historien i 45 dager fremover. 

I boken møter vi Felix på 17 som forelsker seg hodestups i Nikolai. Historien handler om noen måneder i livet til Felix, om usikkerheten, om hvordan det er å være stupforelsket, om homofili og de store følelsene, og hvordan hovedpersonen takler følelsene knyttet rundt forelskelsen. 

– Bakteppet for historien er at Felix er homofil, men jeg har forsøkt å behandle det temaet på en måte som tar det helt for gitt at han er det. Ofte når du møter en heterofil romanfigur gjøres det ikke noe særlig ute av det.  Likevel, Felix kjenner også på følelsen av at det hadde vært lettere om han var heterofil,  og handler også om den følelsen Felix har av å ikke vite om Nicolai føler det samme. Hva er kostnadene hvis han tar feil? Men jeg har forsøkt å gjøre forelskelseshistorien så almen som mulig, sier Kielland Krag.

DEBUTERER: Alexander Kielland Krag debuterer som forfatter med ungdomsromanen «Dette blir mellom oss».
DEBUTERER: Alexander Kielland Krag debuterer som forfatter med ungdomsromanen «Dette blir mellom oss».

Instagram-roman

«Dette blir mellom oss», som i utgangspunktet er en ungdomsroman, er skrevet med tanke på både utgivelse på Instagram, og i trykket format. På Instagram slippes det en ny del av boken hver dag i de neste 45 dagene. I tillegg til tekst og bilder blir det også lagt ut video og lyd, men forfatteren bedyrer at dette ikke er «Skam»i bokformat, og at romanen står på egne ben litterært også. 

–  Jeg hadde skrevet omtrent en tredjedel av manuset da jeg tenkte at dette hadde vært gøy å gi ut på Instagram også. Det er en komprimert roman, med lite tekst på hver side. Det blir en ny måte å lese en roman på, og jeg håper det kan utvide forståelsen for hva en roman kan være, sier Kielland Krag. 

NYTT FORMAT: Boken gis ut med små drypp i 45 dager fremover på Instagram-kontoen dbmo_2020.
NYTT FORMAT: Boken gis ut med små drypp i 45 dager fremover på Instagram-kontoen dbmo_2020.

Historien slippes hver dag i stories, og til slutt har man hele romanen i høydepunkter på profilen. 

– Det er et proft system som backer dette, og det er jeg veldig glad for. Det har vært viktig for meg å være helt tydelig på at dette på ingen måte er kun noe vi skal gjøre for eksperimentets skyld, at det er en roman som står på egne ben. Jeg ønsker at folk skal forstå at den holder høy litterær kvalitet, og det å ha Gyldendal-granen på bokomslaget er med på å gi boken den legitimiteten, sier Kielland Krag.

En drøm

For 28-åringen er mange av ideene unnfanget på tur i Olsos gater. 

–  Jeg har ikke månedskort og trasker rundt overalt jeg skal, og da bruker jeg den tiden på å tenke. Da tenker jeg gjennom hva jeg ønsker å skrive, ulike innfallsvinkler på temaer og sånne ting, forteller han.

De aller første setningen av «Dette blir mellom oss» ble født på notatene på telefonen, og nå er boken ute.

– Dette har vært en drøm i mange og at det nå skjer er veldig skjer er veldig spennende. Det er rart at noe man satt i senga og jobbet med for seg selv nå er ute i bokhandelen. Der er surrealistisk, avslutter Kielland Krag. 

Ønsker du å lese debutromanen til Alexander Kielland Krag, er den nå i salg i bokhandelen, eller du kan følge med på Instagram under profilen dbmo_2020.