LITE INNBYDENDE: Slik ser det ut i Gjersjøen for tiden. Det er alger som gjør at det er merkelig farge og lukt på drikkevannet vårt om dagen. Dette bildet er tatt ved Kjerrinnebba.

Æsj! Sjekk fargen på vannet i Gjersjøen!

Turgåere reagerer på at Gjersjøen har blitt til Grønnsjøen de siste dagene. Heldigvis finnes det en naturlig forklaring.

Publisert

Mange turgåere har henvendt seg til Oppegård Avis i løpet av helgen og lurt på hva som har skjedd i Gjersjøen.

SER IKKE BRA UT: Algene setter sitt klare preg på vannets farge.

Er det snakk om et utslipp? Er det noe naturlig? Hvorfor ser vannet ut som Kolbotnvannet for tiden?

De siste dagene har nemlig drikkevannet vårt fått en merkelig blå-grønn farge, og et lag av slam ligger og flyter i vannet, spesielt i nordenden av vannet fra Kjerringnebba og ned mot avrenningen til Gjersjøeelva. 

Alger

Heldigvis dreier det seg ikke om et utslipp. Fargen har sin naturlige forklaring i oppblomstring av alger. 

 – Det er alger som foråsaker fargen, men det er ikke så dramatisk som det kanskje ser ut. Vi tar analyser nå i dag og skal sende inn for å se hvilke algetyper det er snakk om. Vi ser ikke på dette som en alvorlig situasjon eller at det er sannsynlig at dette er noe farlig, men vi skal undersøke, forteller Stig Bell i UTE-seksjonen i Oppegård kommune. 

En algeoppblomstring som dette er ikke uvanlig for årstiden. Ser man på historikken ivannet, er det vanlig at en del alger kommer opp til overflaten på denne tiden av året. 

Ingen fare for drikkevannet

Gjersjøen er drikkevannskilde for Oppegård og Ås. Bell beroliger de som er redd for at algene skal komme i drikkevannet. 

– Vi har inntaket vårt på 36 meter, som er godt under der man ser algene her, så vi ser ikke på det som et risikomoment at det skal komme i drikkevannet. Vi følger selvfølgelig situasjonen og skal som sagt ta prøver i dag, sier Bell. 

Det skal ikke være noen fare for at dette vil påvirke drikkevannet eller gjøre det udrikkelig, ifølge kommunen.

FARGER BREDDENE: Algene er ikke bare på land. De ligger også som en slags blå-grønn, slammete masse på steiner og lignende ved vannets bredder.

Oppegård Avis kommer tilbake til mer om saken! 

Powered by Labrador CMS