PARTILEDER: Hans Lysglimt Johansen stod selv på stand på Sofiemyr lørdag ettermiddag.

– «Norge for nordmenn» er ikke rasistisk

Alliansen-leder Hans Lysglimt Johansen rundlurte lokale bompenge-motstandere på Sofiemyr.

Publisert Sist oppdatert

«Underskrift mot bompenger», lyste mot folk som handlet på Sofiemyr lørdag ettermiddag. Utenfor utgangene til Biltema og Coop Extra hadde nemlig partiet Alliansen tatt plass, for å samle inn underskrifter.

Plakatene den meget kontroversielle partilederen Lysglimt Johansen hadde med seg, kunne tyde et voldsomt engasjement mot bompenger. «Underskrift mot bompenger» og «Stopp bom» er derimot bare et skalkeskjul.

Skriver du under på skjemaet de har med seg, skriver du egentlig under på at du gir din støtte til at partiet Alliansen kan stille til valg i vårt distrikt. Dette krever nemlig 500 underskrifter i hvert valgdistrikt.

TREKKPLASTER: Slik var en av plakatene under dagens underskriftkampanje.

En støtte til Alliansen

Vi konfronterte partilederen med underskriftskampanjen.

– Hva skriver folk i realiteten under på her?

– Det er en underskrift for at Alliansen kan stille til valg i lokalvalget i Akershus valgdistrikt neste år. Det er ikke riktig å si at man støtter oss, begynte Lysglimt Johansen.

– Man gjør jo på en måte det?

– Det loven sier er at man gir sin tilslutning til at partiet skal ha mulighet til å stille liste. Tilslutning er ordet som blir brukt. Jeg har skrevet under for andre jeg. Det er en demokratisk raushet, fortsetter han.

– Demokratisk raushet er vel og bra, men det dere er tross alt er ganske så mye mer omstridt parti enn mange andre partier. På skiltene her står det veldig tydelig at man kan skrive under mot bompenger, men egentlig skriver man under for noe helt annet. Hva synes du om det?

– Det var bompengepartiet som startet denne måten å gjøre det på og vi har kopiert dem.

– Nå var vel bompenger kjernesaken til Bompengepartiert. Du har så vidt jeg vet helt andre kjernesaker?

– Ja, men så fort bompengepartiet kom i parti, hadde de også meninger om andre saker. Det har vi også. Jeg mener dette er veldig sammenlignbart. Jeg mener det er akkurat det samme, sier han.

– Men det er jo ikke akkurat det samme?

– Hva synes du er forskjellen, utfordrer han Oppegård Avis.

– I mine øyne er forskjellen at de var et parti som først og fremst kjempet mot bompenger, mens dere er et parti som først og fremst kjemper mot helt andre ting enn bompenger, prøver vi oss.

– Hva andre mener vi er kjent for er ikke opp til meg å bedømme, svarer han.

Mens vi prater sammen kommer det en mann bort og skriver under på skjemaet. Da Oppgård Avis spør om hvorfor han har skrevet under er svaret følgende:

– Jeg hater bompenger.

SKREV UNDER: Det vare flere som hadde skrevet under i løpet av dagen.

– Tydelig

Mer vil han ikke si om saken. Det vil derimot Lysglimt Johansen.

– Det fremgår veldig tydelig hva dette er. Og det er ikke forpliktende, begynner han.

– Men hvorfor står det «underskrift mot bompenger» og "Stopp bom her» her og ingenting om det andre dere ønsker å stoppe, spør Oppegård Avis, vel vitende om at Alliansen først og fremst er kjent som et meget innvandringskritisk parti.

– Vi har ikke noe partiprogram, alle kandidatene står hver for seg Når det gjelder meg er jeg på et sannhetsspor. Det er ikke mulig å bytte kjønn, og ta vaksinene; de er ikke trygge. Jeg er opptatt av sannhet, sier Lysglimt Johansen.

– Hva tenker du om innvandring da. Er det null som gjelder der?

– Jeg ønsker ikke at Norge skal bli som Sverige. Det er alltid en viss naturlig innvandring, så null er nok ikke realistisk. Men mye mindre enn vi har nå.

Omstridt parti

La oss kalle en spade for en spade. Dere er et omstridt parti med kontroversielle meninger i spesielt innvandringspolitikken. Er det lov å slå fast at dere ikke akkurat er rause der?

– Jeg tror innvandringspolitikken i spesielt Sverige er direkte uansvarlig. Hvis du setter raushet opp mot uansvarlig så snakker vi i to ulike dimensjoner, begynner han.

– Hva mener du skal til for å få lov til å innvandre til Norge?

– En særlig sterk tilknytning eller faktisk et reelt beskyttelsesbehov som er permanent. Asylordningen blir misbrukt i Norge. Et asyl er midlertidig. Når behovet ikke er der lenger, må man dra tilbake. Det sørger ikke systemet for i Norge i dag. Kanskje vi kan hjelpe flere midlertidig, enn det vi gjør i dag, sier han.

– Nord Norge trenger folk

– Hvordan har du tenkt å gjøre det rent praktisk?

– Vi trenger for eksempel mer folk i Nord Norge. Vi kunne hatt krav om at du må være ti år i Nord Norge, i stedet for å flytte rett til Grønland i Oslo. Jobber du i Finnmark i ti år har du kanskje gjort deg fortjent til opphold her, sier partilederen.

– Men du mener fortsatt at «Underskrift mot bompenger», som det står på lappen her, ikke er en underskriftskampanje for Alliansen?

– Nei, det er det ikke. Det er ikke for noe, sier han.

– Men det er jo for at dere skal få stille liste. Ikke mot bompenger, avbryter vi.

– Tingen er at denne underskriften gis ikke til oss. Den gis til valgstyret, sier partilederen.

– Så det er mer en gave til Norge?

– Ja, nettopp. Det er for at demokratiet skal fungere. Det er ikke jeg som får underskriftene, det er valgstyret i Akershus. Jeg ser på dette som en støtte til det norske demokratiet, sier han med fullt alvor.

Alliansen-lederen sier at det har vært bra oppslutning rundt underskriftskampanjen på Sofiemyr, men at det gode været kanskje har sørget for litt lite folk.

– Norge for nordmenn

Vi stiller ham et siste spørsmål.

– Hva vil du si til de som mener at du først og fremst er en hardkokt rasist?

– Ingen som kjenner meg godt vil si det. Jeg har venner og behandler folk slik de er som mennesker. De eneste som kan finne på å si det må være politiske motstandere. Jeg har ikke not mot mennesker hver for seg, men jeg er veldig tydelig på at Norge er et samfunn for nordmenn. Det er ikke for hele verden, begynner Lysglimt Johansen.

– Er det ikke nettopp det som ligger i begrepet rasistisk. At du skiller og sorterer folk utfra folkeslag, opprinnelse, etnisitet og hudfarge?

– Jeg mener ikke at «Norge for nordmenn» er rasistisk, sier Hans Lysglimt Johansen.

Det lar vi være siste ord.

Powered by Labrador CMS