POPPET OPP: Aune Sand blir å treffe på Kolben i noen dager fremover når Galleri Sand dukket opp med pop-up utstilling.

Se hvem som "poppet" opp på Kolbotn!

– Vi kommer som en overraskelse. Vi bare dukker opp.

Publisert

Når Galleri Sand får lyst til å overraske, så er det overrasket man blir. Frem til Tirsdag den 4. oktober har du muligheten til å både se og kjøpe malerier når Kolben huser verker signert både den ene og den andre Sand, og selvfølgelig noen Aulie.

Aune Sand selv kommer til å være til stede hver dag for å fortelle og forklare, ikke minst for å møte menneskene som tar turen innom.

– Vi kommer som en overraskelse. Vi bare dukker opp og legger det ut på Facebook, forteller Aune Sand om pop-up utstillingen.

UTRYDDELSEN SOM IKKE LYKTES: På dette bildet diskuteres den endelige jøde-utryddelsen. Noen av modellene på bildet er jøder som ville males for å understreke at planen ikke lyktes.

Finansierer Roseslottet

– Denne pop-up utstillingen har finansiert Roseslottet. Vi har reist uavbrutt i 7 år, forteller Sand.

Roseslottet er ifølge deres egne nettsider en kunstinstallasjon og et pedagogisk prosjekt som har til formål å fortelle historien om okkupasjonen av Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft. I 2020 var det 80 år siden Norge ble angrepet i 1940, og 75 år siden frigjøringen i 1945. Roseslottet ligger i Oslo, og ble kåret av Time Magazine til et av de fineste stedene å besøke.

Hovedverkene som nå i en tidsbegrenset periode står i Kolben er fra Roseslottet, og det er mennesket som står i fokus, noe som også gjenspeiler seg i utstillingen.

MANGE OPPMØTTE: Allerede før Aune Sand selv var rukket å komme var det flere som hadde tatt turen innom utstillingen.

Friheten

– At denne utstillingen, og Vebjørns engasjement for friheten, skulle bli så dagsaktuelt som det er nå, kunne ingen forestilt seg, sier Sand til Oppegård Avis når vi treffer ham i Kolben.

Han sikter til krigen i Ukraina som foregår i disse dager og plukker ut bilder som understreker alvoret han vil få frem. Og når han først begynner å fortelle, vil den som lytter få litt av en innsikt i både historie og et innblikk i kunstens evne til å formidle historie.

Rundt i lokalene står det bilder spredt i alle retninger som lar seg gjøre, og mange har allerede tatt turen innom. De fleste for å se på maleriene, mange for å slå av en prat med Sand og kanskje snike til seg et bilde. Malerier selges over Vipps mens intervjuet pågår, og flere forteller begeistret om tidligere møter med både bror Vegard og foreldrene. Og mange forteller at de allerede har vært på Roseslottet.

– Vi bruker ikke penger på å kjøpe fin bil. Vi skal gi pengene tilbake til kunsten og til fellesskapet. Vi har jobbet døgnet rundt for å fortelle denne historien, sier Sand, og røper en holdning i den kreative familien:

– Blir bildet malt godt nok vil det fortsette å fortelle historien.

JORDBÆRTUNET: En smakebit på neste prosjekt.

Neste prosjekt

Verkene fra Roseslottet handler først og fremst om å fortelle historien om friheten vår, sier Sand. Resultatet er 250 malerier malt på plastplater som har stått ute i vær og vind, flere av dem nå utstilt i Kolben.

Neste prosjekt er noe helt annet. Nå skal det nemlig bygges hytter som Vebjørn Sand har tegnet.

Hytteprosjektet Jordbærtunet slipper noen hint også på utstillingen på Kolben. Du vil kanskje legge merke til enkelte bilder av noen svært kreative bygninger. Der har du smakebiter på hva som kommer etter hvert.

For Aune Sand har det store spørsmålet blitt hvor det første bygget skal stå.

Powered by Labrador CMS