FIOLIN OG NØKKELHARPE: Ingvild Habbestad spiller både fiolin og nøkkelharpe i NRKs nye julekalender «Stjernestøv», som har premiere tirsdag 1. desember. Foto: Agnes Hoffart

Spiller med Aurora i «Stjernestøv»

Artisten Aurora har mandag denne uken sluppet en ny singel med Ingvild Habbestad fra Sofiemyr på nøkkelharpe. Sangen er tittellåten til NRKs nye julekalender, så legg ekstra godt merke til den spesielle klangen fra nøkkelharpen når «Stjernestøv» settes i gang tirsdag 1. desember.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har ikke sett serien ennå, men gleder meg stort til å se den første episoden sammen med familien når den har premiere på NRK neste uke, sier Ingvild Habbestad (37) fra Sofiemyr.

«Stjernestøv»

  • NRKs første egenproduserte julekalender siden «Snøfall» i 2016.
  • Premiere i strømmetjenesten NRK TV og på NRK1 1. desember.
  • Har 24 episoder à ca. 20 minutter.
  • Har et budsjett på 60 millioner kroner.
  • Medvirkende: Edvard Ross, Camilla San Miguel Bjørneng, Ester Grenersen, India Dee Kvangarsnes, Ingrid Bolsø Berdal, Trond Fausa Aurvåg, Morten Svartveit, Anne Marit Jacobsen, Caleb Kebreab, Jakob Larsen Fort med flere.
  • Serieskapere: Karianne Lund og Ida Sagmo Tvedte.
  • Manusforfattere: Karianne Lund, Ida Sagmo Tvedte, Alexander Kirkwood Brown og Ragnhild Tronvoll.
  • Produsent: Hege Waagbø.
  • Konseptuerende regi: Ida Sagmo Tvedte.
  • Komponist: Gaute Tønder.

37-åringen er egentlig fiolinist. Hun studerte ved Norges Musikkhøgskole og Den Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. De siste ti årene har hun jobbet i Kringkastingsorkestret (KORK) og er en av orkesterets 54 fast ansatte musikere. I tillegg er hun også med i Svartskog Spelemannslag.

NØKKELHARPE: Ingvild Habbestad begynte å spille nøkkelharpe i mars i år. Nå kan du høre henne spille det spesielle instrumentet i årets julekalender på NRK. Foto: Yana Stubberudlien

Lærte på egen hånd

– Jeg har alltid hatt fryktelig lyst til å spille nøkkelharpe. Dette instrumentet er så spennende og setter så spesielt preg på musikken at det er umulig å ikke bli glad i det, sier Ingvild Habbestad.

Lurer du på hva nøkkelharpe er? Sjekk denne videoen og se Ingvild Habbestad spille det spesielle instrumentet.

Jeg sa, litt på gøy, at jeg kunne lære dette instrumentet på egen hånd frem til innspillingen som skulle være om tre måneder, og ledelsen var positive til dette.

Ingvild Habbestad

Siden komponisten bak NRKs julekalender inkluderte nøkkelharpe og KORK dermed trengte en nøkkelharpist, så Ingvild det som en gyllen anledning til å oppfylle et ønske om å lære å spille dette instrumentet.

– Jeg sa, litt på gøy, at jeg kunne lære dette instrumentet på egen hånd frem til innspillingen som skulle være om tre måneder, og ledelsen var positive til dette, sier Habbestad.

ÅRETS JULEKALENDER: "Stjernestøv" har premiere i strømmetjenesten NRK TV og på NRK1 tirsdag 1. desember. Foto: Daniel McStay Grafikk: Joachim Barrum/Susanne Flender/Jørn Veberg/NRK

Tittellåten og mye mer

NY LÅT: NRKs julesang "Stjernestøv" fra Aurora har fått terningkast fem fra VG. Foto: Paulina Cid.

Og det klarte hun! Innspillingen ble som følge av koronatiltakene forsinket til sensommeren og fortsatte frem til forrige uke, men den største bolken ble spilt inn i august.

Mandag denne uken har altså artisten Aurora sluppet en ny singel med Habbestad på nøkkelharpe. I tillegg til tittellåten "Stjernestøv" kan du høre nøkkelharpen i ulike motiver gjennom hele serien.

SPILLER I KORK: De siste ti årene har Ingvild Habbestad jobbet i Kringkastingsorkestret (KORK) og er en av orkesterets 54 fast ansatte musikere. Foto: Gaute Tønder

– Jeg spiller også fiolin sammen med KORK på hele serien, sier Habbestad.

Kreativt tidsfordriv

– Hvordan har du klart å lære dette instrumentet på så kort tid?

– Jeg har jo spilt fiolin siden jeg var åtte år gammel, og nøkkelharpe er ganske kompatibelt med fiolin, så det var bare moro, sier Habbestad med et smil.

Siden mars har hun drevet med selvopplæringen, og det passet bra som tidsfordriv for en kreativ sjel i koronaperioden. Ingvild har prøvd seg fram og lyttet til mange ulike låter for å lære av andre nøkkelharpespillere.

– Også har jeg lært alle låtene vi spiller i Svartskog Spelemannslag på nøkkelharpe, det har vært en veldig fin måte å bli kjent med instrumentet på! Jeg må si at jeg er dypt fascinert av dette instrumentet og gleder meg til å utforske det videre, sier Habbestad.

Lyden av middelalderen

Nøkkelharpe er et svensk strykeinstrument som er kjent fra middelalderen, og klangen i det spesielle instrumentet tar deg flere hundre år tilbake i tid. Du blir trollbundet av de vakre lydene og vil høre mer og mer, og med Auroras klare stemme på bergensk dialekt får du en flott, eventyrlig opplevelse av tittellåten i "Stjernestøv".

Ryktene om nøkkelharpespilleren i KORK har spredt seg og ført til flere nye spilleoppdrag.

– Jeg spiller hardingfele og nøkkelharpe på NRKs juleønskekonsert 19. desember og på KORKs julekonsert i romjulen. Nøkkelharpen får også være med på den nye platen til Maj Britt Andersen, som spilles inn på nyåret, sier Sofiemyr-musikeren fornøyd.

Jeg har alltid hatt fryktelig lyst til å spille nøkkelharpe. Dette instrumentet er så spennende og setter så spesielt preg på musikken at det er umulig å ikke bli glad i det.

Ingvild Habbestad

Musikalsk familie

Hele familien til Ingvild Habbestad er interessert i musikk. 37-åringen har tre musikalske barn sammen med musiker Trond Kjelsås.

Hun har også arvet sterke musikalske gener, med mor som har sunget mye og jobbet som kateket ved Sofiemyr kirke, og med far som organist, komponist og professor i musikkteori og komposisjon ved Norges musikkhøgskole.

Ingvild har også en tvillingbror og en storesøster, og alle søsknene har dedikert seg til musikken.

Amerikakonserten

I høst var nesten hele familien Habbestad, tre generasjoner med 14 musikere totalt, samlet i forbindelse med en spesiell konsert, som de spilte inn på bestilling fra Norway House og Edvard Grieg Society of Minnesota.

Konserten, der familien spiller på fioliner, cello, hardingfele, nøkkelharpe, kontrabass, gitar og piano, skal sendes over nett i Amerika den 17. januar.

– I min ungdom reiste vi mye rundt i Amerika og spilte mange konserter der. Det var hyggelig at vi ble kontaktet i forbindelse med innspillingen av den ovennevnte konserten nå i koronatiden, når vi ikke kan reise til USA som før, sier Habbestad.

Spiller flere instrumenter og synger

– Jeg begynte med piano da jeg var seks år og startet med fiolin to år senere, sier Ingvild Habbestad.

37-åringen tok også sangtimer, og i fjor lærte hun å spille horn. Nå kommer også nøkkelharpe til å pryde hennes CV, men det blir neppe det siste instrumentet hun lærer.

– For noen år siden startet vi med en liten underholdning i KORK der jeg og to andre måtte finne oss et instrument som vi aldri hadde spilt før. Etter en times opplæring på dette instrumentet, fremfører vi flere snutter fra store verk på KORKs julebord, der gjestene skal gjette på hva vi spiller, sier Habbestad.

Hittil har hennes bidrag vært underholdning på obo, trombone, slagverk, harpe og bass.

Powered by Labrador CMS