Hit kommer grønne posene dine

Vi har reist dit matavfallet ditt skal reise fra 1. september.

Publisert

Fra 1. september trår en helt ny ordning i kraft. Fra da skal du sortere ut matavfallet ditt i en grønn pose. Men hvorfor? Og hvor blir egentlig posene av?

Svaret er på Skedsmo på Romerike. Der er det et anlegg som forkortet heter ROAF, som står for Romerike Avfallsforedling.

Les også: Økt gjenvinning i 2016

De tar imot søppel for gjenvinning fra 200.000 innbyggere i ti kommuner på Nedre Romerike, i  tillegg til kommuner andre steder fra, og nå også Oppegård!

PS! Saken fortsetter under bildet! I videovinduet øverst i saken kan du bli med på omvisning på ROAF - fra søppelet kommer ut av søppelbilen tli det er gått gjennom maskinene og er ferdig sortert. Omvisningen blir gjort av avdelingsdirektør for ettersortering i ROAF, Tom Roger Fossum. Se også bildespesial nederst i saken!

Grønne poser

MEGAANLEGG: Avdelingsdirektør for ettersortering i ROAF, Tom Roger Fossum, viser stolt frem anlegget hvor Oppegårds matavfall skal leveres fra og med den 1. september. – Folk blir flinkere og flinkere til å sortere, og vi har et svært effektivt og moderne anlegg som er i sync med denne utviklingen, sier han..

Mange har nok merket seg dette allerede, og også lest om det i lokalavisen. Fra 1. september kjører Follo Ren rundt til deg og meg med «startpakken» - en pakke med matavfallsbeholder, to grønne poser, og en informasjonsbrosjyre.

– Vi kjører rundt til alle i distriktet, så noen får startpakken tidlig, andre sent i september.

Les også: Nå skal matavfallet ditt i egen pose

Når du har mottatt posene og beholderen, håper vi at du begynner å sortere matavfallet med én gang, sier Løseth.

Dette er nytt

STORT ANLEGG: Søppelet går på belter. Legg merke til fargene på posene, og spesielt se etter de grønne!.

Tidligere har vi lagt mat- og restavfall i samme beholder, men nå skal de skilles. Startpakken leveres på dørmatten di dersom du bor i blokk, og på avfallsdunken din dersom du har hus.

Da er det bare å plassere den lille beholderen i skapet under vasken (hvis du har plass), og si hallo til et grønnere Oppegård!

Men én ting er viktig, og det er å ikke bruk ede grønne posene de har i Oslo, eller noen andre poser!

Les også: Søppel på hjul

– Maskinene på ROAF er nemlig programmert til å lese akkurat den grønnfargen som er på Follo Ren-posene, ingen annen grønnfarge. Da havner det i så fall fort en Kiwi-pose på avveie...

– Hva med plasten, da?

Plasten trenger du ikke å kildesortere! Det er på ROAF magien skjer; høyteknologi sørger for at plasten blir sortert på riktig måte, og faktisk så sorteres den i hele fem forskjellige typer plast, i stedet for én, som for eksempel i Oslo (men i Oslo må du fortsatt kildesortere plast i de blå posene).

Matavfallet blir omgjort til biodrifstoff eller gjødsel, og på denne måten kommer avfallet «tilbake til hvor det kom fra».

Men har du lurt noen gang på hvor det blir av søppelposene dine? Vi har tatt turen dit matavfallet ditt vil havne fra nå av. Ta en titt i videovinduet øverst i saken for å følge søppelet fra søppelbil til det blir ferdig resirkulert.

PS! Les mer om saken i papirutgaven av Oppegård Avis torsdag 31. august 2017!

Powered by Labrador CMS