TRENINGSHVERDAG: Det blir mange timer trening hver dag for 18-åringen som går på danselinjen på Ski VGS.
TRENINGSHVERDAG: Det blir mange timer trening hver dag for 18-åringen som går på danselinjen på Ski VGS.

På tå hev i Operaen

Trollåsen-jenta Anine Suhrke (18), er plukket ut som en av 19 dansere fra Østlandet til å være med i dansekompaniet «på tå hev» i Operaen.

Publisert

Anine Suhrke går tredjeåret på danselinjen på Ski videregående skole. I tillegg danser hun på Liv Steens ballettskole. Nå har hun også blitt tatt opp i kompaniet «på tå hev» i operaen.

– På tå hev består av flere kompanier, og jeg er med i kompani Østlandet. De har reist rundt på videgående skoler på Østlandet og hatt workshop, før de plukket med seg 19 stykker som har kommet videre, forteller Suhrke.

I tillegg til kompani Østlandet, er det et guttekompani og kompani Vestlandet. I desember blir det forestillinger i Operaen.

Mange timer

18-åringen danser i gjennomsnitt 40 timer i uken. Hver lørdag og søndag de siste syv helgene har hun vært i operaen og danset syv timer hver dag.

Anine Suhrke (18) ballettdanser
Anine Suhrke (18) ballettdanser

– Vi har samlinger lørdager og søndager, og da jobber vi med forskjellig typer koreografi. Noe moderne, improvisasjon, afrikansk dans, vi lærer mye forskjellig og det er gøy, sier Suhrke.

Hun har danset mest klassisk ballet, men synes jazz er det morsomste å holde på med.

Fullt Fokus

For 18-åringen blir det ikke mye tid til sosialt samvær når man danser nesten døgnet rundt, og i tillegg har en jobb ved siden av skolen.

– Jeg er ganske strukturert, men man må legge en timeplan. Jeg har en rutine som funker for meg, men jeg må prioritere. For eksempel må jeg ofte bortprioritere å være sammen med venner etter skolen, for da må jeg hjem å jobbe med skolearbeid, sier hun.

Til tross for den stramme timeplanen, synes den unge danseren dette absolutt er verdt det.

– Har man lyst får man det til, jeg hadde valgt det igjen selv om jeg vet at det er slitsomt. Jeg er veldig glad for at jeg får det til, smiler Suhrke.

Men det tar på å være så fokusert. Det krever både mental tilstedeværelse og fysisk stamina.

– Man må ha fokus på det man gjør akkurat der og da, skal jeg ta et løft med en i operaen kan jeg ikke tenke på hva som skal skje i koreografien om to minutter. Man må være veldig på og sanse alt rundt seg, det blir man veldig sliten av, forteller hun.

Krevende yrke

Akkurat nå er dansingen høyt prioritert i livet til 18-åringen, men hun er ikke så sikker på at hun kommer til å satse på det som levebrød.

– Det er et veldig vanskelig og krevende yrke. Jeg tror ikke jeg kommer til å satse på det. Jeg har veldig lyst til å reise til Latin-Amerika å lære meg latinamerikansk dans, eller studere fysioterapi. Da kan jeg fokusere på idrettskader og danseskader og bruke erfaringen min, sier Suhrke.

Hun kan godt tenke seg å bruke dansen som et avbrekk fra andre ting i livet, og kommer fortsatt til å ha det som en hobby og viktig del av livet sitt.

– Jeg synes jo det er kjempegøy å danse, men det er ikke sikkert at jeg behøver å bli profesjonell danser. Det kan være et sted hvor jeg kan ha det gøy, men ikke nødvendigvis sted hvor jeg skal prestere, avslutter 18-åringen.