Ballettskolen

FIKK PLASS PÅ BALLETTSKOLEN: Maya Haaversen måtte gå gjennom audition og flere danse- og opptaksprøver i fjor høst.
FIKK PLASS PÅ BALLETTSKOLEN: Maya Haaversen måtte gå gjennom audition og flere danse- og opptaksprøver i fjor høst.

Drømmer om prima ballerina-rollen

Maya Haaversen (9) fra Kolbotn har nylig kommet inn på Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett. – Nå er jeg et skritt nærmere drømmen, jubler niåringen.

Publisert

– Min største drøm er å bli prima ballerina når jeg blir stor og spille hovedrollen foran et stort publikum, sier Maya Haaversen (9) fra Kolbotn.

RETT FØR AUDITION: Maya Haaversen ved Den Norske Opera & Ballett rett før audition i september i fjor.
RETT FØR AUDITION: Maya Haaversen ved Den Norske Opera & Ballett rett før audition i september i fjor.

Niåringen, som går i fjerde klasse på Vassbonn skole, var blant de 200 søkerne som møtte opp til audition på Den Norske Opera & Ballett i Oslo i september i fjor.

Etter flere danse- og opptaksprøver som pågikk frem til jul, var Maya en av de få som kom gjennom nåløyet på Ballettskolen, som er Norges ledende skole for utdanning i klassisk ballett.

Gikk gjennom nåløyet

Det var veldig gøy å være på audition. Jeg tenkte ikke egentlig at jeg kom inn, det var veldig mange flinke der. Vi hadde nummer på dansedraktene, og det var veldig mange voksne fra Ballettskolen som så på oss og noterte. De undersøkte bevegelser i ledd, særlig hofte og rygg, og de sjekket hvor myke vi var. Jeg ble veldig glad da jeg fikk beskjed om at jeg kom inn, sier Maya.

– Min største drøm er å bli prima ballerina når jeg blir stor og spille hovedrollen foran et stort publikum.

Maya Haaversen (9) fra Kolbotn

Mayas foreldre er veldig stolte av Mayas prestasjoner. De sier alle som søker opptak til Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett må gjennom danseprøver og anatomiske undersøkelser, slik at skolen kan danne seg et bilde av elevens forutsetninger for å trene klassisk ballett på et høyt internasjonalt nivå.

FIKK PLASS PÅ BALLETTSKOLEN: <em>– </em>Det var veldig gøy å være på audition, sier Maya Haaversen. I fjor høst måtte hun gå gjennom audition og flere danse- og opptaksprøver for å komme inn på Ballettskolen i Oslo.
FIKK PLASS PÅ BALLETTSKOLEN: Det var veldig gøy å være på audition, sier Maya Haaversen. I fjor høst måtte hun gå gjennom audition og flere danse- og opptaksprøver for å komme inn på Ballettskolen i Oslo.

En dans på roser?

– Det som er slitsomt med ballett er at det er veldig mye å tenke på i hver posisjon, særlig hvor armene skal være. Derfor trener jeg på det hver dag, sier Maya.

Hun sier rollen til Klara i Nøtteknekkeren er hennes foreløpige favoritt, men Svanesjøen er en god nummer to.

Niåringen gleder seg til neste år når hun får være med på Nøtteknekkeren.

SIDEN HUN VAR FEM ÅR: Dansegleden og interessen for ballett fikk Maya (9) da hun var fem år og startet på Liv Steens ballettskole på Kolbotn.
SIDEN HUN VAR FEM ÅR: Dansegleden og interessen for ballett fikk Maya (9) da hun var fem år og startet på Liv Steens ballettskole på Kolbotn.

– Jeg håper jeg kan danse rollen som mus fordi de har en veldig kul dans, sier Maya.

Startet på Liv Steens ballettskole

– Jeg har alltid vært glad i å danse, sier Maya.

Dansegleden og interessen for ballett fikk hun på Liv Steens ballettskole på Kolbotn.

På Liv Steen danset de mye forskjellig, men det var da barna fikk prøve ballett at Maya fant noe hun virkelig syntes var veldig gøy.

– Hvorfor ballett?

– Bevegelsene i ballett er roligere og mer grasiøse på en måte i forhold til annen dans, samtidig som det er sykt vanskelig, sier Kolbotn-jenta.

Dans og nye venner

Det var etter fire år hos Liv Steen at hun ble inspirert og oppfordret til å søke opptak til Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett.

Jeg er ikke redd for å være på scenen. Det å danse ballett på scenen er den store drømmen for meg. Det beste med Operaen, i tillegg til dans, er også at jeg har fått mange gode venner der. Jeg har ingen forbilder egentlig, men synes trenerne er veldig flinke. Når jeg blir større håper jeg å få være med på utveksling med de andre ballettskolene i andre land på sommerskoler, sier Maya.