SKRAVLEBENK: Benken skal forhindre ensomhet og innby til samtale. Fra venstre: Julie Andrea Valheim, jentene fra Innsats for andre ved Flåtestad skole, og på benken sitter Anne Solhaug.
SKRAVLEBENK: Benken skal forhindre ensomhet og innby til samtale. Fra venstre: Julie Andrea Valheim, jentene fra Innsats for andre ved Flåtestad skole, og på benken sitter Anne Solhaug.

– Noen ganger er det godt å prate med noen utenfor familien

På Kolbotn Torg står en benk for å bekjempe ensomhet. Anne Solheim i Oppegård Frivilligsentral oppfordrer deg til å sette deg ned for en prat.

Publisert Sist oppdatert

– Vi vet at mange er ensomme, har mistet noen, eller blitt preget av korona. Det er ikke bare lett å gå bort til noen å si hei. Derfor har vi i samarbeid med Kolbotn Torg fått satt ut en benk som skal innby til samtale, forteller Anne Solhaug, leder for Oppegård Frivilligsentral.

Det begynte med at de ville innføre Skravlekoppen på senteret, men omstendighetene gjorde det til at de endte opp med en hjertebutton i stedet. De ville nemlig finne en måte å få folk til å forstå når andre er tilgjengelig for en prat.

HUSK DENNE: Ser du denne, så slå av en prat.
HUSK DENNE: Ser du denne, så slå av en prat.

– Vi lagde en button som skal signalisere at om du har lyst til å snakke med noen , eller ønsker å bli snakket med. Du kan bare sette en hjertebutton på jakka så vet andre at du er åpen for en prat. Den er jo bare å ta av igjen når du føler deg ferdig, sier Solhaug.

Spesiell benk

Og som en forlengelse av prosjektet kan du nå altså sette deg på en helt spesiell benk på Kolbotn Torg og slik vise at du gjerne tar en prat. Solhaug poengterer at man gjerne ikke selv er skyld i at man har mistet nettverket. Det kan være så enkelt som at barna har flyttet langt unna, sier hun.

– Jeg tror folk vil se benken og tenke at nå må jeg finne noen å skravle med, håper Solhaug.

Og dersom du fikk lyst på en hjertebutton, får du tak i denne på Frivilligsentralen. Når du registrerer deg for bruk av den fungerer du som en frivillig. Men tilbake til benken som altså fungerer som en forlengelse av hjertebuttonen.

– Benken signaliserer at du er klar for en prat

Benken ble til som et av mange samarbeid mellom Frivilligsentralen og Kolbotn Torg. Men det var enighet om at den så litt stusselig ut, så Solhaug kontaktet Innsats for andre på Flåtestad skole, og fikk med seg tre jenter som så potensialet i det benken stod for.

– Det er fint at det er ungdom som har malt den. Jentene på skolen syntes det var et godt konsept.

Så godt at det er de som har malt og stått for designet selv. Og nå står altså benken på Kolbotn Torg og venter på å overhøre mange gode samtaler.

– Noen ganger er det godt å prate med noen som er helt utenfor familien. Det er mange gode råd å få fra en dame på 80 år som har levd en stund, ler Solhaug.

– Lokalt samarbeid viktig for oss

Julia Andrea Valheim, markedsfører for Kolbotn Torg, forteller at lokale samarbeid er viktig for senteret.

– Vi prøver å ha tett samarbeid med Frivilligsentralen og har hatt mange arrangementer med dem. Benken har vi fått god respons på, flere har sagt at det er et godt initiativ. Vi tror benken blir tatt godt i mot av alle aldersgrupper, sier hun.

– Benken kommer til å stå der gjennom hele året, eller så lenge kundene våre setter pris på å ha den der, avslutter Valheim.

Powered by Labrador CMS