SISTE HYGGEKVELD: Randi Knudsen, leder i Sykehjemmenes venner og Sven Erik Jensrud fra Lions Club serverer kake for siste gang på Bjørkås.

Jubileum med bismak

Siste kveld med kake, kaffe og lotteri etter 40 år på Bjørkås.

Publisert Sist oppdatert

Samtidig som Sykehjemmenes venner kan feire 40-årsjubileum, skal sykehjemsdriften ved Bjørkås sykehjem avvikles, og jubileumskaka blir dermed også en avskjedskake.

Organisasjonen Bjørkås Venner, stiftet av Lions Club Oppegård, så dagens lys 4. mars i 1982. Det var etter at Per Samset, daværende bestyrer på Bjørkås Sykehjem, hadde et ønske om mer underholdning på sykehjemmet.

– Jeg følte at jeg var nesten den eneste som prøvde å invitere folk til å gjøre et eller annet, og foreslo det for styret. Det ble vedtatt med en gang. Så var vi i gang, sier Samset.

FORSLAG: Det var Per Samset som i sin tid foreslo å starte opp en venneforening.

Vil skape glede

Navnet er med tiden blitt Sykehjemmenes Venner og slår nå ring om Oppegårds tre sykehjem. Dagens organisasjon er en paraplyorganisasjon der mange av Oppegårds frivillige organisasjoner bidrar til å skape hyggelige kvelder og arrangementer for eldre oppegårdinger, omtrent en gang i måneden på hvert sykehjem.

– Til å begynne med så var det Bjørkås venner som hadde alle disse selskapene, og de gjorde alt selv, men etter hvert økte det på, og det ble flere sykehjem, og man fikk med alle foreningene i Oppegård som drev med veldedig arbeid, sier Sven Erik Jensrud fra Lions Club.

Liker seg på hyggekveld

Ved enden av bordet finner vi 90 år gamle David Carsten Randby, som er krigsveteran fra Koreakrigen. Han koser seg med kake til lyden av trekkspillmusikk, og er fornøyd med tilbudet beboerne har hatt.

HYGGELIG: Krigsveteran David Carsten Randby (90) trives på hyggekveldene.

– Ja, det er veldig hyggelig, det, at man kommer sammen av og til på den måten. Det er i grunnen veldig ofte besøk her utenifra med operasangere, show og folk, det har vært veldig mye bra, forteller Randby.

Lederen i Sykehjemmenes Venner synes at kveldene gjør at de eldre livner til.

Du ser jo hvordan de blomstrer opp. Det er rørende å se på. De kan sitte og henge med hodet, og så begynner man å spille musikk, og gjerne hvis det er melodier de kjenner igjen eller kan synge til, oså du føler at de livner til, sier Randi Knudsen.

Trist, men ser fremover

De frivillige synes det er trist at Bjørkås sykehjem avvikles.

– Det er litt vemodig at etter 40 år, så har kommunen bestemt at det skal ned, sier Randi Knudsen, leder for Sykehjemmenes venner.

Selv om det ikke blir flere hyggekvelder på Bjørkås sykehjem, er det på ingen måte slutten for Sykehjemmenes venner, som fortsatt skal underholde både på Høyås og Greverud. De snakker også om å kanskje starte opp aktivitet ved Kolbotn omsorgsboliger, men er litt usikre.

– Vi har jo fått forespørsel fra Kombo om vi kunne tenke oss å eventuelt komme ned dit og gjøre noe, så det er sånne ting vi må prate litt om, sier Randi Knudsen.

HVERDAGSHELT: Randi Knudsen er full av beundring for innsatsen Hans «Bolle» Kummervold og andre har lagt ned.
Powered by Labrador CMS