GOD TUR: Med en koronavennlig albue sier Bjørn Kløvstad (t.h.) god tur til partikollega Helge Marstrander.

Fra 19. plass til formannskapet

– Ikke det at jeg er så himla god, det får andre bedømme. Jeg oppfatter derimot Bjørn som en svært god representant, sier Helge Marstrander.

Publisert

Han skulle egentlig reise over i august, men av ulike årsaker måtte Helge Marstrander stå litt lenger i jobben sin innen informasjonssikkerhet i Utenriksdepartementet.

Sist torsdag satte han derimot kursen, noe som også innebar 20 timers flyreise med munnbind. Marstrander blir nestleder ved det norske konsulatet i San Fransisco, og skal jobbe mye med stikkordet techplomacy, altså både teknologi og diplomati.

– Det handler mye om Silicon Valley og tech-miljøet. I tillegg den grønne økonomien som har sterk blomstring i California. For eksempel har Team Norway, altså stasjonen, norske techselskaper og Innovasjon Norge, sterkt fokus på havvind. Utenfor kysten av California er det store havdyp ikke ulikt Nordsjøen, og norsk kunnskap og teknologi har mye å utrette her. Dette er bare ett av temaene jeg vil komme til å jobbe med, sier Helge, best kjent i lokalmiljøet først som Stopp Støyen-general, og siden valget i fjor som et av ansiktene til Høyre lokalt i Nordre Follo.

– Svært god

Da han søkte fritak fra vervene i kommunen, gjorde han det ikke fra kommunestyret.

– Jeg kommer definitivt til å savne politikken, og det var også derfor jeg ikke søkte fritak fra kommunestyret. Er jeg hjemme på tidspunkter hvor det er kommunestyremøter, ønsker jeg å delta. I tillegg er jeg en del av Høyre-gruppen, slik at jeg kan være med å utforme politikken.

– Hvis noen politikere trodde de var kvitt meg, tok de feil, sier Marstrander med et smil.

Vervet i formannskapet har han derimot gitt videre. Noen dager før avreise møtte Oppegård Avis Helge Marstrander og partikollega Bjørn Kløvstad.

PS! Saken fortsetter under bildet!

PÅ PLASS: Helge Marstrander kom til San Fransisco forrige helg. Munnbindet er aldri langt unna.

– Jeg er veldig glad for at jeg får overlate stafettpinnen i formannskapet til Bjørn. Det var viktig for meg å få på plass en god person. Ikke det at jeg er så himla god, det får andre bedømme. Jeg oppfatter derimot Bjørn som en svært god representant.

Fra 19. plass til formannskapet

Bjørn Kløvstad kom inn i lokalpolitikken ved valget i fjor.

– Jeg var aktiv i Unge Høyre på 70-tallet, har bodd litt forskjellige steder, samt at det har skjedd hendelser i livet som har gjort at overskuddet ikke har vært der. Sommeren 2018 ble jeg derimot utfordret av Sylvi Graham og Ildri Eidem Løvaas. De mente det bodde en politiker i meg.

I fjor var han nummer 19 på listen til Høyre, og endte opp på 7. plass som den første av de ukumulerte etter valget.– Jeg har et engasjement, og når jeg først deltar, er det på ordentlig. Jeg er glad i å borre i tall, og få tallene til å henge sammen, sier Kløvstad.

– Lukker øynene

Oppegård Avis møtte de to lokalpolitikerne samme morgen som rådmannen la frem sitt forslag til budsjett for 2021 og budsjettet for 2021 og Strategi- og handlingsplanen for 2021-2024.– Når vi ser på det som er lagt frem er det masse interessant å ta tak i, sier Kløvstad.

Kvelden før vår avtale var både Marstrander og Kløvstad i kommunestyremøte. I sitt siste møte før avreise havnet Marstrander i regelrett Facebook-krangel med Camilla Hille (V). Under møtet postet nemlig Marstrander en sak på sin Facebook-side, hvor han hevdet at flertallspartiene hadde vedtatt at de fortsatt ønsker å styre i blinde.

Venstre-politikeren gikk på talerstolen i kommunestyret og ba Marstrander fjerne Facebook-posten.

– I den kommende planperioden øker rådmannen inntektene fra salg av eiendom med 200 millioner, til nesten 1,2 milliarder. Jeg fremmet forslag om at formannskapet skal få innsikt i verdiene på eiendommer som ligger på lista for salg. Jeg ble helt ærlig ekstremt overrasket over at forslaget ble nedstemt. Da mener jeg styringspartiene styrer i blinde, og det følte jeg for å si fra om.

DISKUTERER POLITIKK: Praten går lett når de to markante lokalpolitikerne møtes til kaffeprat.

– Nå kommer budsjettdiskusjonen fremover. Hva er inndekningen deres? Det er umulig å si, og det er alvorlig, sier Helge Marstrander, før Bjørn Kløvstad følger opp:

– Eiendomsmassen til Nordre Follo er egenkapitalen vår. Det vi ser for oss er å omgjøre egenkapitalen til arbeidende kapital, sette den i verk til det beste for innbyggerne. Jeg skjønner det er ideologiske forskjeller, men at man ikke engang ønsker å vite hva det er verdt er veldig rart. Kanskje det bunner i at eiendommen man ønsker å bevare har så stor verdi at flertallet ikke vil synliggjøre det. Dersom dette stemmer, vil det være det samme som at du lukker øynene for hva du har av verdier og håper det går bra, sier Kløvstad.

Håndballen

Utenom politikken har Bjørn Kløvstad alltid hatt et sterkt engasjement i håndballen.

– Jeg spilte aktivt til jeg var 40 år. Senere var jeg med noen ganger i Veteran-NM, men droppet det etter hvert rett og slett som et skadeforebyggende tiltak. Det er noe som skjer oppe i hodet når du får på deg en drakt. Derfor gjør jeg det ikke lenger, sier Kløvstad og smiler.

Engasjementet for håndballen er likevel svært sterkt, både lokalt som trener og gjennom verv som kursleder i håndballforbundet.

– Jeg er veldig glad for at vi i Kolbotn idrettslag har laget en avtale mellom fotball og håndball, som gir barn inntil 12 år en bevegelsesfrihet mellom idrettsgrener uten å oppleve å bli straffet for fravær. Slik kan barna finne ut hvilken idrett som passer dem. Dette er en sak som har engasjert meg sterkt, og som jeg er glad vi nå har fått på plass, sier Bjørn Kløvstad.

Engasjementet er sterkt hos begge Høyre-politikerne, selv om en av dem nå har ny base i California, med munnbind konstant for hånden.

– Min yngste datter Fanny sa en gang til meg da vi skulle på skoletur: «Hvorfor skal du alltid være med på disse turene?» Jeg svarte at jeg behøver ikke, men konsekvensen er at det ikke blir noen tur når ingen gidder å stille opp, sier Bjørn Kløvstad med et smil.

Powered by Labrador CMS