INDREFILETEN: – Nærhet til marka, nærhet til sjøen og ikke minst nærhet til Oslo, med et stort arbeidsmarked, er det som gjør Nordre Follo til indrefileten, skriver Bjørn Kløvstad i sitt innlegg.
INDREFILETEN: – Nærhet til marka, nærhet til sjøen og ikke minst nærhet til Oslo, med et stort arbeidsmarked, er det som gjør Nordre Follo til indrefileten, skriver Bjørn Kløvstad i sitt innlegg.

– Hvordan skal vi sikre dette når Sp ikke ønsker innflyttere til vår kommune?

Høyres Bjørn Kløvstad svarer på innlegget fra Senterpartiets Reidar Aasgaard om sentralisering i Nordre Follo.

Publisert

Kjære Reidar Aasgard, det er bare å takke for den oppmerksomheten du viser meg i ditt innlegg publisert på oavis.no fredag 24. april. 

Du avslutter med å karakterisere mitt innlegg som latterliggjøring og ironisering på andres bekostning. Retorikken kommer jeg tilbake til.

Først litt fakta:

Jeg er født i 1960 i Sætreskogen, helt syd i gamle Oppegård Kommune. Vokste opp med 2 brødre, mor og far. Far er født i Ski kommune. Mor er født i Oppegård. Tanter, onkler, fetter og kusiner bodde alle på Ski. Der bodde farmor og farfar også. Mormor bodde på Solbråtan. Bortsett fra et studieopphold i USA og senere noen flotte år i Bergen har jeg alltid bodd i gamle Oppegård Kommune. Jeg føler meg som en ekte Nordre Follo-gutt.

Jeg har fulgt utviklingen i de nå sammenslåtte kommuner i mange år. Og jeg mener både politikere og administrasjoner har vært dyktige og fremtidsrettet, noe vi skal være både stolte og glade for. Det er en stor glede å gå rundt på Ski og på Kolbotn å høre mangfoldet av språk og dialekter. Reidar,  dette er mennesker som vi har ønsket velkommen og forhåpentligvis har tatt godt imot. Jeg håper virkelig at de som har flyttet hit har følt seg velkomne.

Min opplevelse er at vi bor midt i indrefileten i Oslo-regionen. Nærhet til marka, nærhet til sjøen og ikke minst nærhet til Oslo, med et stort arbeidsmarked, er det som gjør Nordre Follo til indrefileten. Så tenker jeg videre at det er raust og ikke minst solidarisk å invitere utenbygdsboende til å kunne bosette seg her sammen med oss.  Dette tror jeg nok du er helt enig meg i?    

Tilflytning vil fortsette

Vi i Nordre Follo Høyre er opptatt av å jobbe for våre innbyggere. Jeg ser av ditt innlegg, at Nordre Follo SP ønsker å ta et nasjonalt ansvar, og det har dere all mulighet til å gjøre. Jeg tror nå engang at de som valgte oss til å sitte i vårt kommunestyre er opptatt av at vi skal finne de gode lokale løsningene og overlate til Stortinget å finne de gode nasjonale løsningene.

Du nevner utfordringer med skolebygg og et Kolbotnvann som trenger full rensning. Du kunne sikkert ha listet opp en rekke andre forhold som også krever innsats. Alt det vi ønsker å realisere koster penger. Rådmann Gro Herheim har anslått en netto negativ korona-påvirkning av vår økonomi på opp mot 130 millioner kroner bare i 2020. Budsjettet som ble vedtatt i desember ble saldert med et negativt resultat, og det lenge før noen av oss ante konsekvensene av den pågående koronakrisen.

Når det gjelder tilflytning til Oslo-regionen så tror jeg at den kommer til å fortsette. Vi kan like det eller ikke.  Nordre Follo har nok ikke den kraften som skal til for å stoppe dette. Tilflytting skjer og vil fortsette å skje, spørsmålet blir da, skal vi dele på indrefileten eller skal vi være så egoistiske at vi beholder den for oss selv?

Tilrettelegge

Vi som sitter i Nordre Follo Kommunestyre bør sette premissene for en god næringspolitikk. Dette vil sikre oss gode muligheter for interessante jobber i vårt nærmiljø. Jeg sier ja takk til en høyskole i vår kommune, jeg sier ja takk til etablering av store virksomheter i vår kommune og jeg sier ja takk til etablering av statlige organer i vår kommune.

Vi trenger en god miljøvennlig utbygning i vår kommune. Vi trenger unge etablerere, vi trenger barnefamilier, vi trenger ungdomsfamiliene og vi trenger de familiene hvor barna har forlatt redet.

En miljøvennlig utbygging er å bygge større og tettere nær etablert offentlig transport og i nærheten av barnehager og skoler. Vår oppgave blir å tilrettelegge for nettopp dette og samtidig bidra til gode bo- og oppvekstmiljøer

Hvordan sikre?

Reidar, hvordan skal vi løse våre fremtidige oppgaver i Nordre Follo? Hvordan skal vi sikre at de som har behov for pleie får pleie? Hvordan skal vi sikre at barna går i gode barnehager? Hvordan skal vi sikre at skolene gir elevene et godt faglig grunnlag? Hvordan skal vi sikre at barn og unge kan utøve sine fritidsaktiviteter? Hvordan skal vi sikre dette når Senterpartiet ikke ønsker innflyttere til vår kommune? Dere mener altså det er bedre at Bærum, Lørenskog, Lillestrøm, Ullensaker, Nesodden og Frogn tar imot innflyttere.

Jeg innledet med å love og komme tilbake til retorikk. Jeg ser på både humor og ironi som ufarlige retoriske instrumenter. Du kan vel bare lese ditt eget innlegg, så finner du en god mengde med fin ironi skrevet på en god å leseverdig måte. Dette gir debatten en fin spiss. Videre skal jeg i dette innlegget avstå fra å kommentere hvordan jeg opplever maktpartiene i Nordre Follo sin retoriske beskrivelse av oss, de underlegne.

Jeg gleder meg til mange gode og spennende debatter både med deg og dine maktkollegaer.