STENGT, MEN MULIGET: Du kommer ikke inn i bokhandelen, men med vipps og en løsning som nærmest en gammeldags landhandel er butikksjef Toril Arveng klar til å starte en nødløsning av årets Mammutsalg mandag 15. februar.

– Blir som å drive landhandel

Bokhandelen fant kreativ løsning da de måtte holde koronastengt. Mandag åpnes årets Mammutsalg.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke fikk Nordre Follo noen lettelser i koronarestriksjonene da vi ble en såkalt Ring 2-kommune. Dette innebærer likevel at en rekke butikker på kjøpesentrene må være stengt. Én av disse er bokhandelen til Norli på Kolbotn Torg.

Pålegget om å holde stengt kom midt opp i valentinsdagen og morsdag, som i år havnet på samme søndag. I tillegg åpner årets Mammutsalg, bokbransjen desidert største boksalg mandag 15. februar.

– Det er første gang vi ikke åpner dørene til mammutstart med boller og kaffe, forteller butikksjef Toril Arveng ved Norli Kolbotn Torg.

Alt utenfor butikken

Butikken er fysisk stengt, men det er likevel mulig å kjøpe bøker En kreativ løsning kalt Klikk&Vipps&Hent har løst floken for bokelskere i lokalmiljøet.

– Vi ruller opp gitteret så alle kan få handle det de vil på mammuts første dager. Alle kan få hentet ut sine forhåndsbestillinger og levert nye bestillinger til oss. Men alt må skje utenfor butikkens areal, sier Arveng.

Inngangspartiet til butikken vil være stengt, så du kan peke, spørre og si hva du vil kjøpe.

FERDIG LEVERT: Grethe Elton fikk den nye krimromanen ferdig levert over disken mens hun og kjæresten Ole Jonnny Sivertsen ventet på utsiden av butikken.

– Dette gjelder ikke bare fra Mammutsalget, men fra hele sortimentet vårt. Det blir som en gammeldags landhandel, sier Toril Arveng.

Gjør det klart

Lørdag var Grethe Elton fra Oppegård og Ole Jonny Sivertsen utenfor butikken. Grete sikret seg en ny krimpocket.

– Jeg er så glad i krim, og nå starter jeg på serien til svenske Kristina Olsson.

– Jeg ville helst hun skulle kjøpe noe av Horst, men hun får bestemme selv, sier kjæresten og smiler.

Dermed fikk paret fra Oppegård prøve den midlertidige landhandel-løsningen til bokhandelen.

Toril Arveng sier det er viktig at kundene betaler med Vipps.

– Kundene kan ikke komme inn, men de kan handle på nettbutikken vår og velge klikk&hent. Vi gjør alt klart til henting. Når kunden henter betaler de med vipps.

Tøffe tider

Butikksjefen medgir at det har vært tøffe tider siden de måtte stenge butikken på grunn av de strenge koronarestriksjonene.

– Denne tiden er tøff. De fleste av de ansatte her er permitterte og jeg savner dem alle, jeg savner hverdagen.

– Jeg er veldig glad i våre fantastiske lokale kunder – de fortsetter å handle hos oss uansett. Lokalbefolkningen var med på å løfte oss gjennom 2020 slik at det ble et fint år likevel. Nå håper vi at alle vil gjøre det samme når vi åpner dørene igjen, forhåpentligvis 18. februar. Da er det fortsatt masse mammut igjen! Og mammuten skal stå fire uker i år på grunn av situasjonen, sier Arveng.

Skjønner ikke logikken

De gjeldende smitteverntiltakene i Nordre Follo gjelder til og med onsdag 17. februar. Butikksjefen innrømmer at hun ikke helt forstår logikken rundt nedstengingen av kjøpesentrene slik det praktiseres nå.

– Én ting hadde vært om alle var stengt. Vi forstår alvoret. Men nå reiser folk på hytta og de reiser på kjøpesentrene der hytta er, og på veien dit. I stedet for at folk hadde holdt seg der de bor – og at de kunne handle alt der de bor. Vi hadde fått mye mindre reising på den måten, sier Arveng, som samtidig understreker at de følger alle pålegg:

– Vi tar situasjonen og smittevern alvorlig hos oss. Det ligger en eim av sprit over hele lokalet.

Etter nedstengingen for snart ett år siden opplevde den lokale bokhandelen et voldsomt oppsving i salget av bøker, spill og puslespill.

– Det gikk også mye tegnesaker til hjemmeskolen og rekvisita til hjemmekontoret. Kanskje ikke livsviktig, men vi solgte varer folk virkelig trengte. Jeg synes bokhandlene kunne blitt sidestilt med både vin, helsekost og kafeer. Jeg er selvsagt inhabil, men jeg tør hevde at våre varer er enda viktigere. Vi har varer til alle målgrupper. Det er det ikke alle som har, sier Toril Arveng.

Powered by Labrador CMS