EN AV KLASSENE ER SATT I KARANTENE: 7. trinn ved Sofiemyr skole holder til på Fløysbonn skole. Foto: Yana Stubberudlien

Påvist smitte på 7. trinn og på 4. trinn på Sofiemyr

Mandag kveld ble det påvist smitte hos en person med tilknytning til en av de to klassene på 7. trinn ved Fløysbonn skole. Dette har ført til at en klasse på 4. trinn og en klasse på 7. trinn er satt i karantene fra i dag.

Publisert Sist oppdatert

Det var rektor Jo Wangen ved Sofiemyr skole som sendte meldingen til foresatte i den aktuelle klassen på 7. trinn like før klokken 22.30 mandag kveld. Hele klassen inkludert respektive husstander skulle settes i karantene fra i dag, ifølge denne meldingen.

Selv om 7. trinn tilhører Sofiemyr skole, foregår undervisning til disse elevene på Fløysbonn skole som følge av kapasitetsutfordringene på Sofiemyr skole.

Sent mandag kveld fikk Oppegård Avis flere meldinger fra flere foresatte til elever på det aktuelle trinnet. De opplyser at reagerer på at informasjonen om smitten i tilknytning til en av de to klassene på 7. trinn ikke er formidlet til parallellklassen.

Samme kveld sendte Oppegård Avis en henvendelse til kommunen. Vi ba kommunen om å bekrefte det ovennevnte og forklare årsaken til manglende informasjon om smittesituasjonen på det aktuelle trinnet.

– Henvendelsen er mottatt, men vi må få tid til å bekrefte med smittevern for å kunne gi deg korrekt informasjon. Dette løses etter vår kommunikasjonsstrategi rundt smittetilfeller – først rammede/berørte, så alle internt, deretter eksternt og media, skrev kommunen til Oppegård Avis i en e-post klokken 10:40 tirsdag formiddag.

Kun elever i karantene

Like før klokken 12:00 tirsdag 9. mars fikk foresatte til den aktuelle klassen på 7. trinn en melding fra kommunen via Transponder-appen.

Ifølge denne meldingen blir kun elevene til en av de to klassene på 7. trinn satt i karantene til og med mandag 15. mars som følge av at de er definert som nærkontakter til en person som er smittet med Covid-19.

Øvrige personer i husstanden til disse elevene, inkludert søsken, anbefales av smittevernteamet i kommunen i dag til såkalt «avklaringskarantene» frem til negativt prøvesvar på barnets første test foreligger.

Følgende karanteneregler gjelder videre:

 • Dersom barnet har symptomer anbefaler smittevernsteamet i kommunen at alle i husstanden er i karantene til barnets prøvesvar foreligger.
 • Ved positiv test settes barnet i hjemmeisolering og øvrige hustandsmedlemmer vil bli kontaktet av smittesporingsteamet for full smitteoppsporing.
 • Ved negativ test fortsetter karantenen for barnet som planlagt frem til 15. mars, men karantenen opphører for husstandsmedlemmene.
 • Dersom øvrige husstandsmedlemmer utvikler symptomer oppfordres disse til å teste seg.

"Vi forstår at dette kan skape bekymring. Vi følger retningslinjene fra FHI når det gjelder å sette nærkontakter i karantene. Karantenetiden kan bli forlenget hvis det oppstår nye smittetilfeller", skrev kommunen til foresatte via Transponder.

Påviste smitte på 5. trinn sist fredag

Før klokken 16:05 tirsdag 9. mars avventet kommunen med å informere innbyggerne om smittesituasjonen på Sofiemyr/Fløysbonn skole via kommunens hjemmeside.

Fredag forrige uke informerte kommunen om ett smittetilfelle tilknyttet 5. trinn på Sofiemyr skole. 17 personer ble satt i karantene som følge av det sistnevnte.

En klasse på fjerde trinn satt i karantene

Rundt klokken 14.15 tirsdag 9. mars fikk foresatte på Sofiemyr skole en melding fra rektoren. Her opplyser han at også en klasse på fjerde trinn ved skolen er satt i karantene.

"Kommunens smittesporingsteam arbeider med saken og har iverksatt tiltak for å stoppe spredningen. Nå er det viktigere enn noen gang at vi alle, både voksne og barn, overholder smittevernreglene. Det er den eneste måten vi kan hindre stengte skoler og nedstengning av samfunnet på", skriver rektor Jo Wangen via Transponder.

Ti smittede i går

Mandag 8. mars ble det registrert ti smittede i Nordre Follo. I løpet av de siste to ukene ble det påvist smitte hos 84 innbyggere.

Onsdag 10. mars skal kommuneoverlege i Nordre Follo publisere en ny risikovurdering av den lokale smittesituasjonen med anbefalte tiltak for en uke fremover.

Kaster ballen til kommunene

Statsminister Erna Solberg (H) har nettopp redegjort for nye koronatiltak for Stortinget. Hun vil ikke innføre nye nasjonale innstramminger, men kaster ballen til kommunene og varsler strenge nye tiltak hvis smitten fortsetter å øke.

Rundt klokken 11.45-12.00 blir det holdt en pressekonferanse om nasjonale tiltak. Klokken 13:00 skal også byråden i Oslo holde en pressekonferanse.

– Hvis vi sammen lykkes med å slå ned smitten med lokale og regionale tiltak, kan vi unngå ytterligere forsterkede nasjonale tiltak som også vil ramme områder med mindre smitte. Men hvis de lokale, regionale og nasjonale tiltakene vi har i dag viser seg å ikke være tilstrekkelige til å få ned smitten, vil vi måtte innføre strengere nasjonale tiltak, sier Erna Solberg i en pressemelding.

Kan bli innført på kort varsel

Dette er de strengere nasjonale tiltakene som vil bli innført på kort varsel hvis dagens tiltak ikke er nok til å få ned smittespredningen:

 • Anbefaling om å holde to meters avstand til andre bortsett fra personer i egen husstand eller nærkontaktene til aleneboende.
 • Anbefaling om maks ti private kontakter per uke, i tillegg til grensen på maks fem gjester.
 • Forbud mot skjenking av alkohol.
 • Forbud mot innendørs organisert idretts- og fritidsaktiviteter for voksne. Unntak for profesjonelle toppidrettsutøvere
 • Stenging av treningssentre og svømmehaller. Unntak for svømmetrening for barn og rehabilitering.
 • Stenging av underholdningstilbud som fornøyelsesparker, bingohaller og lignende.
 • Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser det er praktisk mulig
 • Færre deltakere på arrangementer:
  • Inne: 20 personer med faste, tilviste sitteplasser (ned fra 100)
  • Inne: 50 personer i begravelser og bisettelser (ned fra 100)
  • Inne: 50 personer på arrangement for de under 20 år - kun fra samme kommune
  • Ute: 50 personer på arrangementer (ned fra 200, eller 600 ved faste, tilviste sitteplasser).

Dette kan bli neste nivå

 • Hvis situasjonen blir alvorlig nok, vil også følgende tiltak bli vurdert:
 • Anbefaling om ikke å ha besøk hjemme for en periode på to uker.
 • Utsette alt av arrangementer.
 • Digital undervisning i universiteter, høyskoler og fagskoler.
 • Ungdomsskoler og videregående skoler på rødt nivå.
 • Kommuner med høyt smittetrykk bør vurdere rødt nivå også på barneskoler og i barnehager.
Powered by Labrador CMS