ILLUSTRASJONSBILDET.
ILLUSTRASJONSBILDET.

Kortere isolasjonstid ved koronainfeksjon

Isolasjonstiden forkortes nå til fem døgn for personer med Covid-19-infeksjon. For fullvaksinerte uten symptomer blir isolasjonstiden forkortet til kun to døgn.

Publisert Sist oppdatert

Siden starten av epidemien, har isolasjon av smittede vært et av de mest effektive smitteverntiltakene. Tiltaket er imidlertid veldig inngripende, påpeker FHI i en pressemelding.

– Etter vurdering av nye studier og etter at det meste av befolkningen er vaksinert, har vi gitt råd til regjeringen om at det er forsvarlig å forkorte isolasjonsperioden. Smittsomheten ved koronainfeksjon starter gjerne et par dager før symptomene, er høyest omtrent når symptomene kommer og synker så i løpet av noen dager, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Dette er de nye reglene

  • Det er et krav om at personer som er bekreftet smittet av Covid-19, skal isolere seg. Dette gjelder også for vaksinerte. Å isolere seg innebærer å oppholde seg i eget hjem eller på et annet egnet oppholdssted isolert fra andre, så langt som mulig også fra andre i samme husstand.
  • Personer, uavhengig av vaksinasjonsstatus, som er hjemmeisolerte, kan avslutte isoleringen fem døgn etter symptomdebut forutsatt at de har vært feberfrie i minst 24 timer, uten bruk av febernedsettende preparater.
  • Dersom den som tester positivt ikke er fullvaksinert og heller ikke har symptomer på luftveisinfeksjon, teller man fem døgn fra testdato.
  • Fullvaksinerte personer uten symptomer på luftveissykdom anbefales ikke testing. Dersom de likevel skulle teste positivt, skal de holde seg isolert i to døgn med tanke på eventuell symptomutvikling.
  • Les også: Opphevelse av isolasjon ved covid-19 og Råd til deg som er syk.
Powered by Labrador CMS