Covid-19 i Nordre Follo

STUDERTE I HJEMMEISOLASJON: Til tross for sykdommen, klarte Sven Torneberg å gjennomføre en digital hjemmeeksamen i kinesisk i midten av mai, og er nå ferdig med bachelorstudiene i kinesisk.
STUDERTE I HJEMMEISOLASJON: Til tross for sykdommen, klarte Sven Torneberg å gjennomføre en digital hjemmeeksamen i kinesisk i midten av mai, og er nå ferdig med bachelorstudiene i kinesisk.

– Det går raskt fremover

Sven Torneberg (62) fra Kolbotn er nå på bedringens vei etter at han fikk koronasmitten i slutten av april. – Det er fint om andre kan bli beroliget av min historie, sier han.

Publisert

Sven Torneberg er en av de totalt 101 innbyggere som har testet positivt på covid-19 i Nordre Follo, men 62-åringen fra Kolbotn har vært heldig og har vært den typiske covid-19-pasienten som ikke har blitt lagt inn på sykehus.

Totalt har tre innbyggere dødt siden det første smittetilfellet ble registrert i vår kommune 10. mars. Etter hvert ble det registrert færre og færre smittede, og siden 17. mai har det ikke blitt registrert noen nye smittetilfeller med covid-19 i vår kommune.

Hadde én tøff uke

Det var i slutten av april at Sven Torneberg følte seg dårlig. Han fikk feber og veldig kraftig tørrhoste.

– Jeg holdte på å hoste meg i hjel. Det føltes som at jeg hadde en slags filtermatte i lungene som gjorde at luften ikke kunne komme inn som den skulle. Det var veldig ubehagelig, sier han.

Den ene natten føltes det ekstremt tøft.

– Det føltes som at hvis jeg hadde sovnet, ville jeg ikke våkne opp igjen, sier Kolbotn-mannen.

Hjemmekarantene vs. hjemmeisolering

  • Hjemmekarantene gjelder for personer som ikke er syke, men har en kjent mulig eksponering. Personer som er i hjemmekarantene kan gå ut av eget hjem, men bør unngå nær kontakt med andre.
  • Dersom man utvikler symptomer som gir mistanke om covid-19 i karantenetiden, skal man kontakte lege og isoleres fram til mistanken er avklart.
  • Hjemmeisolering innebærer at pasienten ikke skal gå ut. Dette gjelder for de som har fått påvist covid-19, og de som oppfyller kriteriene for sannsynlig tilfelle, men som ikke er så syke at de trenger å ligge på sykehus.

Dagen etter fikk han spenninger i hodet og diaré. Etter å ha ringt koronatelefonen, måtte han argumentere godt for hvorfor han måtte få lov til å bli testet for covid-19.

– Det var ikke lett, men til slutt fikk jeg lov til å bli testet, og testen var positiv, sier Torneberg.

Hjemmeisolasjon i to uker

Sven Torneberg var i hjemmeisolasjon etter å ha testet positivt 1. mai, og som følge av dette kunne han ikke forlate eiendommen i to uker, ikke en gang for å gå i butikken eller på apoteket.

– Min kone fikk også covid-19-symptomer og ble plassert i isolasjon. Heldigvis fikk vi hjelp av gode venner og familien. Én av ukene var ganske tøff fordi jeg hadde pusteproblemer og følte meg dårlig, men som sagt, enkelte har hatt det mye verre enn meg, sier 62-åringen.

FØRSTE JOGGETUR: "Første joggetur etter korona gjennomført! Dårlig tid, men med litt nedsatt lungekapasitet etter sykdommen er det deilig å være i gang med opptreningen. Det går raskt fremover", skrev Sven Torneberg på sin Facebook-side mandag denne uken.
FØRSTE JOGGETUR: "Første joggetur etter korona gjennomført! Dårlig tid, men med litt nedsatt lungekapasitet etter sykdommen er det deilig å være i gang med opptreningen. Det går raskt fremover", skrev Sven Torneberg på sin Facebook-side mandag denne uken.

– Det var en liten seier for meg

Like etter tiden i hjemmeisolasjon var over, følte Kolbotn-mannen seg fortsatt svak.

– Jeg fikk en busk av min svoger, og skulle dra denne busken gjennom hagen for å plante den inn. Jeg ble helt utmatet og måtte sove i ti timer etter dette. Det var også tungt å gå lange turer, sier Torneberg.

Mandag denne uken var 62-åringen meget stolt av å kunne gjennomføre sin første joggeturen etter den tøffe koronaperioden.

– Det var en liten seier for meg, sier han.

– Det er mye kollektiv angst som preger samfunnet. Dette er unødvendig, men det er viktig å følge rådene fra Folkehelseinstituttet om avstand, hygiene og om å være restriktiv når det gjelder omgang med folk. Men husk at så lenge du ikke tilhører risikogruppen, vil de fleste klare seg fint selv om de blir smittet.

Sven Torneberg, har vært syk med covid-19

"Første joggetur etter korona gjennomført! Dårlig tid, men med litt nedsatt lungekapasitet etter sykdommen er det deilig å være i gang med opptreningen. Det går raskt fremover", skrev Sven Torneberg på sin Facebook-side mandag 25. mai.

Gjennomførte digital eksamen i kinesisk

Til tross for sykdommen, klarte Sven Torneberg å gjennomføre en digital hjemmeeksamen i kinesisk i midten av mai, og er nå ferdig med bachelorstudiene i kinesisk. Sistnevnte håper han kunne brukes som en ekstra kompetanse i tillegg til hans utdannelse som siviløkonom.

– Etter å ha gjennomgått covid-19, hva ville du anbefale til folk som er engstelige for dette viruset?

Det er mye kollektiv angst som preger samfunnet. Dette er unødvendig, men det er viktig å følge rådene fra Folkehelseinstituttet om avstand, hygiene og om å være restriktiv når det gjelder omgang med folk. Men husk at så lenge du ikke tilhører risikogruppen, vil de fleste klare seg fint selv om de blir smittet, sier Torneberg.

Samtidig påpeker Kolbotn-mannen at han misliker at de fleste nordmenn ikke bruker ansiktsmaske i offentlige rom.

– Jeg bruker ansiktsmaske fortsatt hvis jeg er på et sted med mange mennesker rundt meg, som for eksempel på trikken. Det er både for min egen del, men også for å gjøre andre tryggere, sier Torneberg, som er nå heldig ved å være immun mot covid-19.

Les også: – Smittetoppen i Nordre Follo kommer om cirka 10 til 14 måneder