Covid-19 i Nordre Follo

FIRE SMITTETILFELLER SIDEN FREDAG: Det har ikke vært påvist smitte av Covid-19 i Nordre Follo kommune siden 27. juni, men så ble det rapportert om tre nye smittetilfeller fredag forrige uke og enda et nytt tilfelle i dag.
FIRE SMITTETILFELLER SIDEN FREDAG: Det har ikke vært påvist smitte av Covid-19 i Nordre Follo kommune siden 27. juni, men så ble det rapportert om tre nye smittetilfeller fredag forrige uke og enda et nytt tilfelle i dag.

To nye smittetilfeller i Nordre Follo – smittet nærkontakt etter utenlandsreise

Tirsdag morgen fikk en ny innbygger påvist covid-19 etter å ha vært i utlandet. På kvelden ble en nærkontakt til den smittede personen bekreftet smittet.

Publisert

Det har blitt rapportert om et nytt bekreftet smittetilfelle i Nordre Follo i dag, tirsdag 28.  juli. Ifølge Phu Le Huynh Xuan, som er assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo, handler det om en voksen person som har vært i utlandet.

Tirsdag kveld ble enda en ny voksen person registrert smittet i Nordre Follo. Den andre personen er nærkontakt til den ovennevnte smittede. Kommunen avdekket dette gjennom smitteoppsporingsarbeidet.

Mandag 27. juli skulle det ha vært en måned siden det siste innraporterte tilfellet med covid-19-smitte i Nordre Follo, men så skrev kommunen på sin hjemmeside søndag 26. juli om tre nye personer som hadde testet positivt for covid-19. Ifølge kommunen ble de tre personene smittet i utlandet.

108 smittet

Det totale antallet smittede tilfeller i Nordre Follo, ifølge kommunens innraportering, er dermed 108. Siden de to første tilfellene i Nordre Follo ble registrert onsdag 11. mars, har tre innbyggere døde på Ahus (22. mars, 1. april og 10. april).

Ifølge VG har Nordre Follo 114 personer som er smittet med koronavirus per i dag. Registreringene til VG baserer seg på folkeregistrert adresse til smittede. I noen tilfeller kan den smittede oppholde seg, og få behandling, i en annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert.

10 døde og 309 smittede i hele Follo

Totalt har 309 personer fått påvist koronavirus og 10 personer døde i hele Folloregionen, ifølge VG.

Som den største kommunen i innbyggertall i Follo, har Nordre Follo flest smittetilfeller når det gjelder antall smittede, men vi ligger midt på treet i andel av registrert koronasmittede per 1000 innbyggere (se tallet i parentes):

  • Enebakk: 55 meldte tilfeller (4,96), 5 dødsfall (0,45)
  • Nesodden: 52 meldte tilfeller (2,65), 1 dødsfall (0,05)
  • Frogn: 32 meldte tilfeller (2,02), 1 dødsfall (0,06)
  • Nordre Follo: 114 meldte tilfeller (1,92), 3 dødsfall (0,05)
  • Vestby: 30 meldte tilfeller (1,66), 0 dødsfall (0,00)
  • Ås: 26 meldte tilfeller (1,27), 0 dødsfall (0,00).

Ås kommune har dermed fortsatt den laveste andelen av koronasmittede per 1000 innbyggere per i dag (1,27), mens Enebakk topper listen med fem døde og en andel på 4,96 smittede per 1000 innbyggere.

Ifølge VG har totalt 9.142 smittetilfeller blitt registrert i Norge (10 nye i dag) og 255 personer døde av koronaviruset.

Fra daglige til ukentlige rapporteringer

Nordre Follo kommunen har siden forrige uke endret rutinen for varsling om nye smittetilfeller via kommunens hjemmeside. Tallene oppdateres nå ikke daglig, men ukentlig.

– Det er ferietid og generelt lave smittetall, derfor har vi redusert rapporteringen. Vi endrer rutinene i samråd med kommunikasjonsavdelingen hvis smitten øker, forklarer kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold, som har ferie for tiden.

SJEKK FORSKJELL PÅ SYMPTOMER. Typiske symptomer ved covid-19, forkjølelse og allergi.
SJEKK FORSKJELL PÅ SYMPTOMER. Typiske symptomer ved covid-19, forkjølelse og allergi.

Viktig å teste seg ved eventuelle symptomer

Kommuneoverlegen i Nordre Follo har tidligere påpekt at det er viktig å teste seg ved eventuelle symptomer.

Kommunen har god testkapasitet for tiden. Det er gratis å teste seg for covid-19 og man kan teste seg alle dager i uken, også lørdag og søndag. Man må selv ringe Testtelefonen på 33 20 09 93 og avtale tidspunkt for testing, sier Johnsen Myrvold.

De vanligste symptomene ved covid-19, ifølge FHI, likner symptomer ved andre luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa. Mange har hoste og/eller feber. Senere i forløpet er det en del som utvikler tungpustethet. Ved mindre alvorlig sykdom kan symptomene også minne litt om allergi.

Les også: Tre innbyggere fikk påvist covid-19 – smittekjeden startet i utlandet