MEGET LITEN RISIKO: Kommuneoverlege Kerstin Myhrvold sier at risikoen for å bli smittet via postbudene er meget liten. Illustrasjonsbilde: Posten Norge

– Ikke bare en problemstilling for posten

Har kommuneoverlegen vurdert smittespredning via postbudene? lurer en av leserne våre.

Publisert

Oppegård Avis har fått henvendelser fra flere innbyggere som er bekymringer for å bli smittet via blant annet postbudene:

"Jeg tipper et postbud er i kontakt med tusenvis av postkasser og inngangsdører i blokker i løpet av en arbeidsdag. Selv om et postbud bruker hansker, så er det nesten umulig å ikke spre et virus. Om en person er syk og hjemme, så er det stor sannsynlighet for at han/hun er og henter sin egen post. Og om en koronasyk person sjekker postkassen rett før postlevering, er det stor risiko for at et virus blir spredd", skriver en av leserne, som lurer på om kommuneoverlegen i Nordre Follo har vurdert smittespredning via postbudene.

– Meget liten risiko

Kommuneoverlege Kerstin Myhrvold sier at risikoen for å bli smittet via postbudene er meget liten. Samtidig påpeker hun at dette ikke er bare en problemstilling for posten.

– Det er mange viktige samfunnsfunksjoner, som for eksempel distribusjon av matvarer som må håndteres av menneskehender, så dette er ikke bare en problemstilling for posten, sier Myhrvold.

Samtidig påpeker hun at smitte med Covid-19 skjer hovedsakelig i nær kontakt, under en meter, gjennom dråper fra luftveiene som inneholder virus.

– Vi har ikke sikker kjennskap til at personer i vår kommune er smittet ved indirekte smitte, det vil si gjennom berøring av overflater eller gjenstander. Vi kjenner heller ikke til at slik smitte er utbredt generelt, sier kommuneoverlegen.

Slik minimerer du risiko

For dem som er bekymret, sier kommuneoverlegen at det er mye man kan gjøre selv for å minimere en allerede meget liten risiko for å bli smittet via sitt postbud:

– Man kan selv utføre god håndhygiene og være bevisst på ikke å ta seg i ansikt og øyne etter håndtering av sin post og etter at man har tatt på berøringspunkter i trappeoppgang og så videre før man har vasket hendene, sier Myrvold.

Videre påpeker hun at hudbarrieren på hendene beskytter mot smitte.

– Det er først når du selv bringer viruset til slimhinnen i ansikt og øyne dine at smitteoverføringen skjer. Med god håndhygiene kan du selv bidra til unngå smitte, sier hun.

Powered by Labrador CMS