Den jævla naboen

Har du noengang vært i krangel med naboen? I så fall er du ikke alene. Tirsdag 28.mars gjester forfatterne Ronny Berg og Olav Brekke Mathisen Kolben med foredraget "Den jævla naboen".

Har du problemer med den jævla naboen? Forfatterne Ronny Berg og Olav Brekke Mathisen har vært land og strand rundt for å samle nabokrangelhistorier. Det resulterte i boken "Den jævla naboen" som lå på bestselgerlistene julen 2015 og som har solgt i 11 000 eksemplarer. Tirsdag 28 mars klokken 19.00 kommer de til Kolben for å fortelle om småligheten i Norge og fenomenet nabokrangel.

Forhatt men vellykket

Hele prosjektet startet for tre år siden da Brekke Mathisen og Berg jobbet sammen i VG.

– Da var det våren 2014 en fyr på Nesøya som sagde naboens uthus i to, det ble en internasjonal sak. Han ble Norges mest demoniserte menneske og vi var nysgjerrige på kommentarfeltene, folk skrev helt forferdelige ting om han. Vi ble kjempenysgjerrige og ville skrive om det, sier Brekke Mathisen. 

Les også: Oppegårds morsomste mann

Mannen de lette etter heter Arne Vigeland, men han var ikke lett å oppdrive viste det seg. 

Han hadde gått under jorda, han var forhatt. Vi hang på i tre uker, men han tok ikke telefonen. En dag før deadline ringte han, og vi dro hjem til han i palasset hans på Nesøya, sier Brekke Mathisen.

PS. Saken fortsetter under bildet!

KOMMER TIL KOLBEN: Sammen med Ronny Berg gjester Olav Brekke Mathisen Kolben for å snakke om fenomenet nabokrangel.  (Pressefoto: Kagge forlag).

Han forteller at de hadde et forutinntatt bilde av denne mannen de hadde hørt så mye stygt om, og så viste det seg at han var en vellykket, smart mann. Det overrasket de to journalistene.

– Han vi hadde hørt så mye stygt om og tegnet oss et bildet av i hodene våre som et monster, viste seg å være hyggelig, smooth og innmari smart. Hva får en så vellykket fyr til å gjøre noe sånt?, funderte Brekke Mathisen. 

Visuelt foredrag

Slik startet det som til slutt har endt opp med både bok og foredrag. 

– Det var spennende synes vi, hva får en vellykket fyr til  å gjøre sånne crazy ting? Og det var startskuddet. Vi lagde saken om han, men vi ble ikke lei av fenomenet for vi plukket opp så mye rare ting hele tiden.

Les også: Spennende vår på biblioteket

BASERT PÅ BOKEN: Foredraget er basert på boken "Den jævla naboen" som kom ut i 2015. 

Boken har hatt fem opplag så langt og nå reiser de rundt med foredrag også. 

– Plutselig begynte det å renne inn foredragforespørsler. Vi hadde ikke noe ønske om å ha nærkontakt med folk som kanskje er involvert i krangel eller noe, men vi bestemte oss for å lage visuelt foredrag. Det handler egentlig om jakten på verdens verste nabo. De som er utspekulerte og flinke til å gi stikk til folk og omgivelsene, sier Brekke Mathisen, som forteller at de har sittet med kjente leger, kirurger, finansfolk og milliardærer.

Krangler mer i rike strøk

Ifølge Brekke Mathisen er det en stigende kurve hvor kranglene følger boligprisene. En rikmannshistorie han har på lager dreier seg om milliardæren som tok kontakt for å kjøpe opp restopplaget av boken.  

– Han tok kontakt med Ronny og meg fordi naboen hans hadde plaget ham. Han ville kjøpe restopplaget av boken og få det fraktet med helikopter over huset til naboen. Drømmen var at det skulle regne "Den jævla naboen" over naboen, ler Brekke Mathisen. 

Les også: Her er Oppegårds dyreste boliger

Men han påpeker at det ikke bare er humor i situasjonene.

– Vi elsker å le av det, men for de som står i det er det grusomt. Det er full krig for dem, men vi som er utenfor skjønner det ikke, sier Brekke Mathisen.

De to forfatterne har reist rundt i hele landet og nå står altså Kolben og Oppegård for tur. Og skal man tro Brekke og sjansen er større for nabokrangling der boligprisene er høye og menneskene ressurssterke, så får vi håpe kommunens innbyggere ikke er de verste naboene til tross for både ressurser og høye boligpriser.

Vil du høre foredraget koster det 220 kroner og finner sted i Kolben, sal 2, tirsdag 28. mars klokken 19.00.

Powered by Labrador CMS